Újjáépítik a leégett nagykátai iskolát, anyagi segítséget kér a város

tűz, Nagykáta
Vágólapra másolva!
Kedden kigyulladt egy nagykátai iskola, a mintegy 1000 négyzetméteres tetőszerkezet nagyjából 100-150 négyzetméteren égett: a tető egy része beomlott, a lángok pedig átterjedtek egy tanteremre is. Nagykáta városa közleményben számolt be a tűzről.
Vágólapra másolva!

A tűzben senki nem sérült meg: az épületben 87-en tartózkodtak, de mindenkit sikerült kimenekíteni.

Az anyagi kár azonban jelentős.

Többek közt ezt részletezte Nagykáta városa a Facebookon megosztott közleményében, ahol arról is beszámoltak, hogy szerdán délelőtt egy egyeztetést folytatott az érintett intézmény, a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola több illetékes szervvel.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A közleményből kiderül továbbá, hogy még mindig folynak a vizsgálatok a helyszínen, ahol nemcsak az épület, de a tanárok és diákok személyes dolgainak jelentős része is megsemmisült.

„Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola fenntartója, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatója, Selmeczi Zoltán, az intézmény vezetője, Czakó István és Nagykáta Város polgármestere, Dorner Gábor ma délelőtt egyeztetést folytatott a Zárda utcai iskolában november 22-én délután történt tűzeset miatt.

Ismételten köszönjük a mentésben részt vevők áldozatos munkáját. Külön köszönet a gyerekeknek és a pedagógusoknak, segítőiknek a lélekjelenlétükért és a kimenekítés szakszerű végrehajtásáért, melynek köszönhetően mindenkinek időben sikerült elhagyni az épületet, és nem történt személyi sérülés.

Az épület statikai vizsgálata és a tűzvizsgálati eljárás jelenleg folyamatban van. A tetőtér megmaradt részének lebontása és a tényleges károk felmérése ezt követően kezdődhet meg.

Az épületben keletkezett anyagi kár mellett a gyermekek és tanáraik személyes használati tárgyai is megsemmisültek.

Az EKIF főigazgatója és polgármester úr a Zárda utcai iskolába járó 356 gyermek részére személyenként 30.000-30.000 Ft, azaz összesen 60.000 Ft azonnali támogatásról döntött, amelyet Czerván György képviselő úr további támogatással egészített ki. A támogatással az iskolában maradt ruházat, tanszerek pótlásához kívánnak azonnali segítséget nyújtani. Az összeg átvételéről a szülők a 2022. november 25-én (péntek) 16.30 órakor a Művelődési Központban kezdődő szülői értekezleten kapnak részletes tájékoztatást.

A tűzeset kapcsán példátlan összefogás és szerveződés kezdődött Nagykátán és az EKIF által fenntartott intézményekben, melyet ezúton is köszönünk! Az iskola fenntartója és vezetősége az önkormányzattal közösen a bontási munkálatokra és az iskola felújítására az alábbi számlaszámon fogadja az adományokat."