Mentálisan beteg, idős asszonytól vette el a házát egy férfi

Vágólapra másolva!
Egy két éve gondnokság alá helyezett asszony eladta a gödi házát 7 millió forintért. A szerződés megírásakor az asszony a mentális zavara miatt nem volt tisztában azzal, hogy mit tesz. Az ilyen körülmények között kötött szerződéseket a jog érvénytelennek tekinti.
Vágólapra másolva!

Az asszony közel 50 évig élt a gödi családi házban, de már hosszabb idejen mentális problémái voltak.

Nem emlékezett arra, hogy meghalt a férje és arra sem, hogy a ház az ő tulajdonában van.

Ezért a járási hivatal gondnokság alá helyezte és be kellett költöznie egy szociális otthonba. Egy férfi rábeszélte, hogy adja el neki a házát.

7 milliós árban állapodtak meg, a bíróság szerint azonban a ház valós értéke, ennek a háromszorosa, több mint 21 millió forint. A kihallgatások során az idős asszony nem emlékezett arra, hogy eladta a házát, sőt arra sem, hogy az övé lett volna.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vevő egy hónappal később 7 millió 300 ezer forintért akart túladni a házon, de végül meggondolta magát és csak 2022-ben vált meg tőle.

A szerződési jog alapján az férfi és az asszony szerződése érvénytelen, mivel a nő nem volt beszámítható szerződéskötéskor.

Ilyen ügyekben az aláírástól számítva 3 éven belül pedig per is indítható. Ezt a pert a Pest Megyei Főügyészség el is indította, annak érdekében, hogy újra az asszony tulajdonába kerüljön a ház.