Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy ember Baján

szén-monoxid érzékelő
A szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését soha ne végezzék el otthon. Egy kipufogóhoz tartott, vagy cigarettafüsttel lefújt érzékelő jelez ugyan, ám olyan terhelést kap a „házi teszt” során, hogy az a további biztonságos működésre, életmentésre alkalmatlan.
Vágólapra másolva!
Csütörtökön késő este szén-monoxid-mérgezés maitt riasztották a tűzoltókat Baján. A házban három embert találtak, egyikük életét már nem lehetett megmenteni - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön késő este érkezett a riasztás a katasztrófavédelemhez, ami szerint valószínűleg szén-monoxid-mérgezés történt Baján, a Mazsola utcában.

A tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

A szén-monoxid nagy valószínűséggel a fürdőszobában lévő bojler hibás működése miatt keletkezett.

A családi házban három ember volt, egyikőjük életét már nem lehetett megmenteni, a másik két embernek nem esett baja.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztet, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz,

akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik.

A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen.

Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség,

ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

(A címlapi kép illusztráció!)