Hetekig sírt Alföldi Róbert bulvárszínházáért a baloldal, aztán csodák csodája, mégsem zárnak be

Alföldi Róbert
Vágólapra másolva!
Az egykori Május 1. mozi helyére telepített bulvárszínház, ami Alföldi Róbert nevéhez köthető, ősszel elindítja következő évadát. Ebben semmi csoda nem lenne, így van ez tíz éve mindig. Azonban most az eddigieknél is hangosabban sírtak, hogy nincs pénz. Hogy az állam nem segít, nem segít abban, hogy megannyi néző élvezhesse Alföldi Róbert mókás musicalrendezését, Az őrült nők ketrecét, esetleg Alföldi Róbert főszereplésével élvezhesse az Igenis, miniszterelnök úr című bohókás vígjátékot. Nagy gyűjtést indítottak - ahogy az egykori bukott politikus, Juhász Péter vagy a másik tarhálókirály, Hadházy Ákos szokta -, aztán az ellenőrizhetetlen mikroadományokból csodák csodájára a hiányzó egy vagy tíz vagy százmillió összejön. Nem, nem külföldről. Nem, nem előre már megvan. Mikroadományokból. Hát persze.
Vágólapra másolva!

Néhány napja gyászba borult az egykori Május 1. mozi Facebook-oldala, ezt írták oda:

Az utolsó Az őrült nők ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot... és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat. A mai naptól az Átrium csapatának sok kiváló tagja a felmondási idejét tölti. Egytől egyig kitűnő emberek, akiket soha nem lenne szabad elküldeni, mert a színház nagyrészt miattuk olyan, amilyen. Köszönjük nekik – mást nem tudunk írni, mert nem lehet szavakkal kifejezni, amit most érzünk" - volt olvasható.

Stohl András Az őrült nők ketrecében Forrás: © Dudás Ernő / Kultúrbrigád

A valamikori Május 1. mozi helyén működő bulvárszínháznak - állításuk szerint, az igazságot senki sem ismeri - körülbelül 100 millió forintra lenne ahhoz szüksége, hogy ősszel is játsszon. A többnyire Alföldi Róbert nevéhez köthető színház olyan bulvárdarabokat játszik, mint az Igenis, miniszterelnök úr, Az őrült nők ketrece, vagy az Az isteni végjáték. (Utóbbiban: Isten szerepében Alföldi Róbert.) Vagy Molnár Ferenc tagadhatatlan remekműve, az Egy, kettő, három, aminek főszerepéhez közismerten legendás beszédtechnika szükséges. Billy Wilder filmjében James Cagney játszotta, a nyolcvanas években Magyarországon Márkus László. Itt Alföldi Róbert...

A színházépület milliárdos tulajdonosa, Lakatos Péter a Videoton Holding társvezérigazgatója egy interjúban kijelentette, bár megtehetné, de nem fogja saját zsebből finanszírozni a színházat.

Az őrült nők ketrece című előadás az Átriumban Forrás: Átrium

Úgy véli, jelenleg van elég színház a fővárosban, egy magánszemélynek ezért nem kell kultúramentő szerepben feltűnnie.

Hozzátette azt is, hogy most Magyarországon magas színvonalú játszóhelyek és előadások működnek. „(...) Ha a Katonát, az Örkényt és a Radnótit támogatja az állam, akkor nem látom racionálisnak, hogy magánember finanszírozza teljes mértékben az Átriumot. (...)"

Az ügyben nem maradhatott csendben a „mindenre érzékeny" Molnár Áron aktivista sem, Alföldiék nevében kezdett követelőzni.

Hogy a Kontra kétségtelenül zseniális Molnár Áron-jellemzését idézzük: az Öt című műsor legendássá vált hülyegyereke - utalva arra, hogy az értelmesebb baloldali publicisták is kiröhögték a színész-aktivista kínos ostobaságait - mindig megszólal, ha hitet lehet tenni az ellenzék mellett. Azt könnyebb, mint hitelesen játszani. Nem véletlen: még a Vígszínházból is elzavarták.

A legtöbb darab Alföldi nevéhez köthető az Átriumban Forrás: Origo

Az egykori Heti Hetes-sztár, Hernádi Judit is megszólalt az Átrium ügyében, természetesen nagyon durcás volt a kormányra.

Hernádi Judit az Átrium színpadán, egy tönkretett Fassbinder-műben Forrás:Facebook

- mondta a Heti Hetes-sztár. Elmondta, hogy A félelem megeszi a lelket című darabbal kapcsolatban, amiben játszik az Átriumban, rendszeresen megállítják az emberek, hogy gratuláljanak. „Tehát egy figyelem van és egy igény, hogy ez legyen"- tette hozzá. Mi az, ha nem bizonyíték, hogy kell Alföldi színháza az embereknek.

Ismert, hogy az intézmény 2020-ban, abban az évben, amikor a színházak nem, vagy csak nagyon rövid ideig tudtak nyitva lenni a járvány miatt,

több tízmillió forinttal támogatták a baloldali önkormányzatok az Átrium alapítványát.


A bizonyos Thea Art Nonprofit Kft.

küldetése szerint a társadalmi érzékenyítés jegyében hivatott dolgozni és minél szélesebb rétegekhez eljutni.

Hogy pontosan mit takarnak érzékenyítő előadásaik, amelyeket iskoláknak szerveznek, azt nem lehet pontosan tudni. Azt azonban igen, hogy a baloldali vezetésű, II. kerületi önkormányzattal közösen szervezett

Alföldi színháza érzékenyítő felolvasást tartott a gyerekeknek a Meseország mindenkié című LMBTQ-könyvből, abból a mesekönyvből, ami komoly indulatokat és felháborodást váltott ki az emberekből.

Meseország mindenkié, mesekönyv Forrás: Twitter

A baloldali vezetésű második kerület újabb 12 millió forinttal egészítette ki az Átrium kasszáját.

A hétvégén már az Átrium a Facebookon közölte nagy boldogan, hogy - milyen csoda - megvan a pénz. Trágárkodva és arról elmélkedve, hogy milyen jó lenne, ha csak ők lennének a világon, ha az egész világ egy nagy Átrium lenne.

Világos beszéd. Olyan országban szeretnének élni, ahol csak ők vannak.

Azt pedig, hogy kaptak pénzt, ilyen kifinomultan értékelik:

"Tudjátok, milyen ezt átélni? Mi sem tudjuk elmondani, mert nem lehet. Hát kurva jó, na."