Orbán Viktor: A NATO-csúcson sikerült érvényesítenünk a magyar nemzeti érdekeket! - videó

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2022. március 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én. A háttérben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Nagy magyar siker született a NATO-csúcson: teljes mértékben sikerült érvényesíteni a magyar érdekeket - ezt jelentette be Facebook-videójában Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, nem szállít fegyvereket sem, és a NATO sem szállít fegyvereket Magyarországon keresztül. Nem lesz légtérzár sem Ukrajna felett, mert a szövetség azt fogadta el célként, hogy a háború nem terjedhet Ukrajna határain túlra. 
Vágólapra másolva!

A videóban Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar álláspontot és a magyar nemzeti érdekeket sikerült érvényesíteni.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország nem küld sem fegyvereket, sem katonákat Ukrajnába, sőt Magyarország területén keresztül sem haladhatnak fegyverek.

A NATO közös álláspontja az, a legfontosabb cél, hogy a háború semmiképp se lépje túl Ukrajna határait.

Ezért elvetették a légtérzár gondolatát is az ülésen.

Döntés született az Ukrajnával szomszédos közép-európai országok megerősítéséről is, ide védelmi célzattal települnek NATO-erők, akik a Magyar Honvédséggel együtt garantálják Magyarország és a magyar emberek békéjét, biztonságát.

Szijjártó Péter külügyminiszter élő Facebook-videóban számolt be a csúcsértekezletről:

A külügyminiszter a repülőtérről bejelentkezve azt mondta: nyolc NATO zászlóalj-harccsoport jön létre a szövetség keleti, délkeleti szárnyán. Ezek közül az egyik lesz az a magyar zászlóalj-harccsoport, amely már korábban létrejött.

- mondta, hozzátéve, hogy az egység eddig is a NATO keretében működött. Szijjártó Péter közölte: megnyitották a lehetőséget, hogy ehhez a zászlóalj-csoporthoz más NATO-tagországok is csatlakozhassanak a saját katonáikkal. Tájékoztatása szerint öt ország - az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország - jelezte csatlakozás és katonák küldésének, delegálásának szándékát. Előreláthatólag ezen országok néhány száz főnyi katonát delegálnak majd a magyar zászlóaljcsoportba. Ezek a katonák a Dunántúlon fognak tartózkodni, ahol a honvédség bázisaiban közös kiképzéseken, gyakorlatokon vesznek majd részt a NATO-együttműködés keretében.