Nagyon zűrös adóügyei voltak a baloldal szerencsi jelöltjének

Vágólapra másolva!
A szerencsi választókerületben közös baloldali jelöltként induló MSZP-s Jézsó Gábor hónapokig nem tudta igazolni, hogy nincs köztartozása, így nem is lehetett volna önkormányzati képviselő - írta a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Jézsó Gábor, aki a 2010-es évek elején kezdett politizálni. 2014 októberében az MSZP színeiben beválasztották Tiszaújváros önkormányzati testületébe. Képviselőségének jogszerűsége a kezdetektől kezdve erősen megkérdőjelezhető volt. A városatyáknak ugyanis a mandátumuk megszerzését követő 30 napon belül kérelmezniük kell a köztartozásmentes adózói adatbázisába (koma) történő felvételt, az azt követő hónap utolsó napjáig pedig kötelesek a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételük megtörténtét; azaz bizonyítaniuk kell, hogy nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adó-, valamint köztartozásuk, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiket maradéktalanul teljesítették.

Jézsó viszont 2014 novemberétől egészen 2015 májusáig biztosan nem volt benne a komában; ez nyílt adatbázis, bárki belenézhet. Érdekes, hogy erre akkoriban senki nem figyelt fel az önkormányzatnál – vagy legalábbis nincs ennek nyoma –, pedig a szocialista politikus a 2015. januári vagyonnyilatkozatában feltüntette, hogy több mint kétmillió forintos köztartozása van.

De az is felettébb különös, hogy az akkori, szintén MSZP-s polgármester, Bráz György éppen a 2015. május 28-i képviselő-testületi ülésen számolt be arról, hogy egyetlen képviselőnek vagy külsős bizottsági tagnak sincs köztartozása, illetve a korábbi tartozások rendeződtek. Nagy valószínűséggel az történhetett, hogy Jézsó ekkorra megállapodott a NAV-val a részletfizetésről, az ő köztartozása ugyanis nem szűnt meg, hiszen a 2016. januári vagyonnyilatkozata szerint több mint 1,6 millió forinttal volt sáros. Az adóhatósággal történt egyezkedés eredményeként kerülhetett be 2015 júniusában a komába, s erről már tudhatott a városvezető, ezért beszélhetett arról, hogy minden képviselő, bizottsági tag adóügyei rendben vannak.

Ám ez nem változtat azon a tényen, hogy Jézsó több mint fél éven keresztül nem szerepelt az adatbázisban, ami miatt méltatlansági eljárást kellett volna vele szemben kezdeményezni. Ez pedig akár a mandátumának a megszüntetését is eredményezhette volna.

Jézsó Gábornak meglehetősen zűrös adóügyei voltak korábban Forrás: Mandiner

Halottbúcsúztatással foglalkozik

Egyébként talán nem véletlen, hogy Jézsó nem volt benne a komában, hiszen abban az időben egyéni vállalkozóként éppen adótartozása volt. A politikus 2007-től végez temetői szolgáltatást, azaz polgári halottbúcsúztatással foglalkozik, 2014 májusában azonban szankciós jelleggel felfüggesztették az adószámát, 2015 januárjában pedig törölték is. 2014 novemberétől pedig – egy hónappal az önkormányzati képviselővé választása után – adóvégrehajtást kezdtek vele szemben. (A 2016. januári vagyonnyilatkozatában egyébként szerepel is több mint 1,6 millió forintnyi köztartozás, ennek ellenére – mint erre már kitértünk – azért lehetett akkor és van benne azóta is a komában, mert időközben megegyezhetett a NAV-val a részletfizetésről.)

Ezek után, 2015 júliusában a felesége kezdett vállalkozni, s a férje ott lett alkalmazott, nagy valószínűséggel azért, mert Jézsó ilyen előélettel néhány évig nem kaphatott adószámot. Ám a felesége vállalkozását is elérte a végzet, ellene 2017-ben indult adóvégrehajtás.

Az ügyben a lap megkereste Jézsó Gábort. A telefont nem vette fel, helyette Nyakó István, az MSZP egykori kommunikációs igazgatója válaszolt:

zárult a levél.