Márki-Zay több ezer embert tenne az utcára és megszüntetné a rezsicsökkentést

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, answers journalists' questions prior to a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A fővárosi városháza és az ingatlanok eladása körüli ügyek jól mutatják, mire számíthatunk a baloldaltól, ha rajtuk múlna, ismételten kiárusítanák az országot - mondta Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn. Téma volt még Márki-Zay Péter botrányos kijelentéssorozata, valamint a rezsicsökkentés is. 
Vágólapra másolva!

Nincs ilyen ügy - mondta Karácsony Gergely egy hónapja, majd kiderült, hogy még idén ősszel is tervezték a Városháza eladását, majd pedig kiderült, hogy a vagyonkezelő vezetője meg tudta kerülni a közbeszerzéseket - hangsúlyozta napirend előtt Böröcz László. Ennél is több kérdést vet fel Bajnai Gordon szerepe, aki jutalékos rendszerről és cápákról beszélt a hatpárti koalícióban - tette hozzá a Fidesz képviselője.

Megnyugtató válaszokat Karácsony sem adott, és folyamatosan újabb fejlemények kerültek napvilágra, a legmegdöbbentőbb az óbudai mocsaras dűlő beépítésének a tervezete - hívta fel a figyelmet Böröcz.

Karácsony és Bajnai is összevissza beszél Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára minderre azt mondta, hogy az előbb felsorolt ügyekben semmi újszerű nincs, és még a szereplők is itt voltak 10-20 évvel ezelőtt. Kitért arra is, hogy a Medgyessy-Gyurcsány éra alatt is rengeteg céget adtak el, köztük a Malévot és a Máv-Cargót. Ennek eredményeként meghatározó stratégiai vállalatok kerültek külföldi tulajdonba - tette hozzá.

Sikeresen vizsgázott a 2021-es költségvetés

A 2021-es év költségvetése sikerrel vizsgázott a pandémia, a migrációs válság és az energiakrízis idején, mivel a magyar gazdaság továbbra is növekvő pályán van - mondta Hollik István napirend előtt. Rekordot döntött a magyar beruházási ráta, és többen dolgoznak, mint a járvány előtt - tette hozzá a KDNP képviselője. Ezzel szemben a baloldal mindig csak megszorítással kezelte a válságot.

- tette hozzá.

Minderre azt válaszolta Schanda Tamás, hogy a munkaalapú gazdaságpolitika miatt sikerült megőrizni a gazdaság növekedését, és ezen nem kíván változtatni a kabinet a jövőben sem. Az Orbán-kormány szakított a segélyalapú politikával, és így a munkanélküliségi ráta alacsony szintjét tekintve is az unió élmezőnyében vagyunk - mondta az ITM államtitkára.

Dömötör Csaba: Ideje lenne a bocsánatkérésnek

Olyan politikai erők találkoztak Varsóban, akik a bevándorlás helyett a családokat helyezik a középpontba - így válaszolt Dömötör Csaba Kocsi-Cake Olivio (Párbeszéd) felszólalására. A magyar érdek mentén politizál a magyar kormány, míg Márki-Zay Péter külügyi szakértője azt sem tudta megmondani, kivel fognak tárgyalni - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba: Aki alacsony energiaárakat szeretne és ellenzi a bevándorlást, arra pedig azt mondja az Önök listavezetője, hogy trágyával etetett gombák és ostobák Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szólt arról is, hogy a Párbeszéd azokhoz csatlakozott, akik a magyarok ellen kampányoltak a 2004. december 5-i népszavazáson. Dömötör feltette a kérdést, miért nézi el Kocsis-Cake, hogy a Jobbik európai parlamenti képviselője továbbra is pozícióban van, miközben korábban listázta volna a zsidó nemzetiségű képviselőket? Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy miközben a Párbeszéd az emberekre hivatkozik, addig olyan baloldali milliárdosokkal találkozik a listavezetőjük, akik az emberek átverésével szerezték meg a vagyonukat.

Megszüntetné a rezsicsökkentést a baloldal

Önnel ellentétben teljesen mást mondott Márki-Zay Péter az energiapolitikájukról - ezt mondta Orbán Balázs Varju Lászlónak (DK). A Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy egészen elképesztő, hogy Ön megpróbálja magát beállítani a rezsicsökkentés hívének, miközben 2002-2010 között 15-ször emelték a rezsi árát.

Márki-Zay Péter pedig azt közölte, hogy nagyon nehéz lesz visszavonni a rezsicsökkentést, és folyamatosan támadja ezt az intézkedést, a támogatóit pedig ostobának tartja - zárta Orbán Balázs.

Több ezer ember megélhetését venné el Márki-Zay

Egészen elképesztő azt látni, hogy miket művelnek Önök a környezetvédelem területén, ahol hatalmon vannak - így reagált Schanda Tamás Ungár Péter (LMP) felszólalására. Budapesten egy környezeti örökség beépítése mellett áll a baloldal, leszerelik a köztéri kukák egynegyedét - tette hozzá az ITM államtitkára.

Amikor Önök a stratégiai megállapodásokat támadják, akkor a magyar emberek ellen politizálnak - hangsúlyozta Schanda. A Mátrai Erőműről azt mondta, hogy a baloldal be akarja zárni a több ezer ember megélhetését szolgáló gyárat, míg a kormánypártok az átalakítások mellett áll.

Schanda arról is beszélt, hogy ezzel párhuzamosan a rezsicsökkentést is megszüntetné a baloldal, tovább veszélyeztetve az emberek megélhetését.

Márki-Zay Péter tovább támadja a rezsicsökkentést Forrás: AFP/John Thys

Ha Önt zavarja a gyűlöletkeltés, akkor miért nem szólalt meg, amikor Márki-Zay lámpavassal fenyegetőzött, és Gyurcsány Ferenc művészek bebörtönzéséről beszélt? - tette fel a kérdést Dömötör Csaba Tóth Bertalannak (MSZP). A kormány döntése értelmében az ápolók bére 21 százalékkal nő, halad az elmúlt évtizedek legnagyobb béremelési programja, és a bérek összege is közel 10 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben - mondta az államtitkár annak kapcsán, hogy az MSZP elnöke szociális válságról beszélt.

26 milliárdól 65 milliárdra nőtt a mentőszolgálat támogatása az elmúlt 11 évben, és 107 mentőállomást felújítottak, és a mentőautók átlagéletkora is jelentősen csökkent - ezt válaszolta Rétvári Bence Rig Lajosnak (Jobbik). Azonban az Ön pártelnöke támadta a keleti vakcinákat, és nyitást követeltek, amikor zárni kellett volna, akkor miért nem beszélt a frakciótársaival? - tette fel a kérdést az Emmi államtitkára.