Elítélték a mentálisan sérült testvérét megölő férfit

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Halált okozó testi sértés miatt ítélte el a Tatabányai Törvényszék azt a Komárom-Esztergom megyében élő férfit, aki saját, mentálisan sérült testvérének a haláláért felelős. 
Vágólapra másolva!

A megállapított tényállás szerint a férfi együtt lakott mentálisan beteg testvérével egy esztergomi családi házban, akiről ő maga gondoskodott. A beteg férfi ideges lett, a testvére pedig megpróbálta az ágyra fektetve megnyugtatni. A mentálisan sérült ellenkezett, de gondozója az ágyra lökte, majd ráfeküdt az erősen lesoványodott férfire, és legalább 40 másodpercig a mellkasát nyomta.

Miután a beteg megnyugodott, fivére leszállt róla. Testvére nem kért orvosi segítséget, pedig több bordája is eltört.

Tavaly tavasszal, 2020. március 11-én este a beteg férfi megint feszültté vált. A szoba ajtaját csapkodta, a falat ütötte. Testvére ismét megpróbálta őt megnyugtatni, de ezúttal nem sikerült, ezért ott hagyta.

A beteg lerántotta a tévékészüléket, ami ráesett és eltörte az orrcsontját.

A zajra gondozója visszatért a szobába. Látta, hogy testvére rosszul van, a földön fekszik. Telefonált a mentőknek, és megpróbálta lélegeztetni, aztán a mentősök is megkezdték az ellátását, de az életét már nem tudták megmenteni. Attól, hogy betört az orra, a szakértők szerint romlott az állapota, de nem ebbe halt bele.

Valójában az ellátatlan bordatörések miatt kialakult keringési és légzési elégtelenség okozta a kórosan lesoványodott, legyengült férfi halálát.

A Tatabányai Törvényszék a férfi testvérét halált okozó testi sértésben bűnösnek találta és 2 év – 5 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet a vádlott és a védője tudomásul vette, de nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, végrehajtandó börtönbüntetésért jelentett be fellebbezést.