Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyszerű ötlet az Oltási akcióhét

Oltási akcióhét, Győr, koronavírus, vakcina, oltóanyag, 2021.11.22.
Győr, 2021. november 22. Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdődő oltási akcióhéten regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A kormány a november 22-28-i hétre Oltási akcióhetet hirdetett, miszerint akár regisztráció nélkül is lehet oltást kérni. Az Origo által megkérdezett fiatalok szerint nincs kompromisszum, egyetlen megoldás van a koronavírussal szemben: felvenni az oltást. Az egyik megkérdezett egyetemista arról beszélt, hogy a bátyja vírustagadó, és nem oltatja be magát, sehogyan sem tudják meggyőzni a férfit. Egy fiatal miskolci édesanya elmesélte, mennyire aggódnak nemrégen született kislányukért, hiszen javában tombol a járvány negyedik hulláma. Az interjúból az is kiderül, mit gondolnak a fiatalok a baloldal oltásellenes kampányáról, és hogyan értékelik a kormány járványkezelését.
Vágólapra másolva!

A 21 éves Hegedűs Hanna egyik bátyja vírustagadó. A férfi szerint a koronavírus-járvány csak kitaláció. Hanna beoltatta magát, és úgy véli, hogy az egyetlen ésszerű megoldás a vírus ellen az oltás felvétele. Nagyon jó ötletnek tartja az Oltási akcióhetet a fiatal nő.

Az e heti Oltási akcióhét keretében akár regisztráció nélkül is oltakozhatnak az emberek. Mi erről a véleménye?

Hegedűs Hanna: Ez egy nagyszerű ötlet, mert én például szerettem volna egy hónappal ezelőtt harmadik oltásra jelentkezni, de olyan időpontra volt csak lehetőség, ami nekem nem volt megfelelő. Emiatt most nagyszerűnek tartom, hogy aki szeretné felvenni az oltást, annak nem kell időpontot foglalnia, csak odamegy az oltópontra, és beoltatja magát.

Én is élni fogok ezzel a lehetőséggel, és ezen a héten fel fogom venni a harmadik oltásomat.

A családjában mindenki be van oltva?

Hegedűs Hanna: A szüleim és nagyszüleim már régebben felvették a harmadik oltásukat, viszont a testvéreimnél megoszlik ez az arány. Egyik bátyámnak eddig két oltása van, és most nem szeretné felvenni a harmadikat.

Mi lehet ennek az oka, főleg, hogy a családjában egyébként elég magas az oltakozási hajlandóság?

A bátyám vírustagadó, és amióta velünk van a koronavírus, azt állítja, hogy a vírus nem létezik, az országhatáron kívül minden rendben van. Úgy véli, hogy külföldön nincsenek hírek a vírusról, és csak egy kitaláció. Nem szeretné beoltatni magát, mert szerinte chipet vagy lehallgatókészüléket juttatnak az emberek szervezetébe.

Sajnos nem tudunk vele beszélni, nem tudjuk meggyőzni őt arról, hogy ez egy felelőtlen döntés a részéről, és nincs semmi valóságalapja.

Lát összefüggést a baloldal kezdeti oltásellenes kampánya és bátyja oltásellenes hozzáállása között? Több hír is szólt arról, hogy sokan pontosan azért nem oltatják be magukat, mert a baloldali politikusok ilyen szinten befolyásolták az emberek látásmódját. Mi a véleménye a baloldal viselkedéséről?

Hegedűs Hanna: Elég viccesnek tartom, hogy politikusok, akik elviekben tanult emberek, ennyire nem látják át ezt a helyzetet. Az oltás nemcsak egy életet menthet meg, hanem a környezetünkben bárkiét.

A baloldal kampányolt az oltások ellen, ettől függetlenül sorra derült ki, hogy melyik baloldali politikus milyen vakcinát kért és mikor, sőt már a harmadikat is régen felvették! Ezt képmutató dolognak tartom.

Fiatal ismerősei körében mennyire jellemző az oltásra való hajlandóság?

Hegedűs Hanna: Meglepő lehet, de sok ismerősöm, még a nálam fiatalabbak is, a második oltásukig biztosan eljutottak. Most a harmadikon gondolkoznak: azon, hogy mikor vegyék fel, mert van olyan, akinek valamilyen tényező miatt várnia kell.

Az ismeretségi köröm körülbelül 90 százaléka be van oltva.

Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt 2021. november 22-én, az Oltási akcióhét első napján Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A fiatal miskolci édesanya, Váraljai Hedvig 22 éves, nemrégiben született meg férjével közös kisbabájuk. A családjukban mindenki felvette az oltást, viszont ettől függetlenül is vigyáznak egymásra, ráadásul Hedvig szerint az lenne a legjobb, ha mindenki kötelességének érezné felvenni az oltást, nemcsak saját maga, hanem mások egészségének megőrzése érdekében is.

Az Ön családjában be vannak oltva?

Váraljai Hedvig: Rajtam kívül már mindenki felvette a harmadik oltását is, én a napokban megyek, mert most telt el a négy hónap.

Mennyire tartja jónak az Oltási akcióhetet?

Váraljai Hedvig: Nagyon jónak tartom, mert ahogyan olvasom a híreket, azt látom, hogy nagyon sokan mentek el eddig olyanok is, akik még oltatlanok voltak. Ez szerintem fontos eredmény.

Mennyire tartja fontosnak az oltást annak tükrében, hogy egyre több a halálozások száma, és egyre több a megbetegedés?

Váraljai Hedvig: Azt gondolom, hogy mindenkinek kötelessége felvenni az oltást nemcsak saját maga, hanem mások egészségének megőrzése érdekében is. Vigyáznunk kellene egymásra.

Ismer olyan embert, aki a Covid szövődményei miatt halt meg?

Váraljai Hedvig: Ismerősi körünkben nincs, viszont hallottam olyanról, aki elkapta ezt a betegséget, kórházba került, és végül

Mi most azért aggódunk, mert a férjem munkatársa megfertőződött, és bízunk benne, hogy mi nem kaptunk el semmit.

Pici babával vagyunk itthon, és az ő egészsége számunkra a legfontosabb. Nagyon vigyázunk, nehogy hazahozzuk a vírust, mert hallottuk, hogy a csecsemőkre is veszélyt jelent ez a gyilkos kór.

Oltásra várók az akcióhét negyedik napján, csütörtökön Budapesten, a Bajcsy-kórháznál Fotó: Polyák Attila - Origo

Fiatal édesanyaként összességében hogyan értékeli a kormány járványkezelését?

Váraljai Hedvig: Nagyon meg vagyok elégedve a kormány intézkedéseivel.

Külön pozitívum számomra, hogy a kormány végig a magyar emberek érdekeit képviselte, ezzel kapcsolatosan is sokat dolgozott.

Fontos volt számukra, hogy mielőbb megfelelő mennyiségű vakcina és védőeszköz álljon rendelkezésre a védekezéshez. Ez biztonságot ad számunkra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről