A baloldali újpesti önkormányzat is megakadályozta az Elk.rtuk vetítését

Kálomista Gábor, Bánovits Vivien, Elk.rtuk
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag lehetetlenné tette az újpesti önkormányzat balliberális vezetése, hogy a kerületben a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék az Elk.rtuk című politikai krimit, amely Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgásáról és a 2006-os őszi rendőrterrorról szól – írja a Mandiner. A portál összefoglalója szerint a DK-s alpolgármester indoklás nélkül utasította el, hogy a művelődési házat az Elk.rtuk vetítésére kibéreljék, a baloldali koalíció pedig a témában beadott előterjesztés tárgyalása előtt egyszerűen kiment a képviselő-testületi ülésről, és nem is tértek vissza.
Vágólapra másolva!

A Mandiner szerint Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő a nagy érdeklődés hatására szeretett volna kerületében egy vetítést szervezni. A képviselő a helyi művelődési központként működő Polgár Centrum nagytermét szerette volna kibérelni, hogy október 25-én vagy 27-én levetítsék a filmet, ezért levélben felkereste az intézmény vezetőjét, aki azonban közölte, hogy a kérdésben az intézményt fenntartó cég, az önkormányzati Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. dönthet, tőlük kell engedélyt kérnie. Pár nappal később jelezték, hogy az intézményfenntartó nem engedélyezi a film vetítését.

A Mandiner szerint mindez azért érdekes, mert

az Újpesti Kulturális Központ vezetője Bedő Kata alpolgármester, a DK politikusa (akinek pártelnöke Gyurcsány Ferenc, akiről a film szól).

A DK-s politikus döntését nem indokolta meg. Szabó szerint kapacitáshiányról nem lehetett szó, hiszen időben, több mint egy hónappal korábban érdeklődött, és az említett napokon volt szabad időpont. Szabó Balázs szerint Újpesten a politikai témájú programoknak is rendszeresen helyet adó Polgár Centrum ez egyetlen olyan helyszín, ahol a vetítést meg lehetett volna szervezni, ugyanis itt áll rendelkezésre elérhető áron bérelhető megfelelő méretű terem. A technikai háttér biztosításáról ő gondoskodott volna.

Részlet a filmből Forrás: Megafilm

Szerette volna, ha a kerületiek is láthatják a filmet

A politikus akkor indította el a kezdeményezést, amikor még korántsem volt biztos, hogy a Budapest Film Zrt. alá tartozó fővárosi mozik vetítik a filmet. Ezzel kapcsolatban Kálomista Gábor, a film egyik producere korábban azt mondta, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cég szerinte politikai okokból akarja kitiltani a filmet. Beszélt arról is, hogy

a filmet már a gyártás alatt is megpróbálták ellehetetleníteni. A producer szavait akkor sokan marketingfogásnak minősítették.

Ezzel kapcsolatban még a Fővárosi Közgyűlésben is konfliktus kerekedett, a Fidesz pedig közleményben úgy fogalmazott, „Óriási a pánik Gyurcsányéknál" a film miatt. A film azóta art besorolást kapott, tehát nincs akadálya annak sem, hogy a művészmozikban vetítsék.

Fotókiállítást is szervezett volna

Szabó Balázs, aki korábban a helyi kulturális bizottság tagja volt, megállapodott a film gyártójával, megszervezte a vetítést, amelyen belépődíj ellenében lehetett volna részt venni, és egy, a 2006-os eseményeket végigkövető újpesti fotós fényképeiből készült kiállítást is elkezdett szervezni, a tervekből azonban nem lett semmi. Az újpesti képviselő-testület elé került az ügy, hiszen a képviselő nem hagyta ennyiben a dolgot. Szabó Balázs a kérdés tisztázása érdekében az önkormányzat közművelődési bizottsága elé terjesztette az Elk.rtuk vetítésének kérdését, amely azonban szintén továbbutalta a kérdést, mondván, a képviselő-testület az illetékes. Szabó ezért a következő képviselő-testületi ülésre a kérdés tisztázása érdekében két előterjesztést is beadott. Az egyikben kérte a testületet, hogy tegyék lehetővé a film vetítését. Indoklása szerint Újpest kulturális élete a korábban önkormányzati szervezésben létrejött kulturális programokhoz hasonlóan ettől a történelmi filmtől is gazdagabb lenne.

– fogalmazott Szabó.

Emlékeztetett arra is, hogy miket mondott a korábban nagy felháborodást kiváltó, keresztényellenes előadóknak helyt adó és homoszexualitást népszerűsítő önkormányzati szervezésű Diákfeszttel kapcsolatban Trippon Norbert önkormányzati képviselő, a DK helyi elnöke:

- írja a Mandiner.

Keith English brit rendező a forgatáson Forrás: targyfotozas.com/Kocsis Bence

A baloldali frakció megfutamodott

A politikus emellett beadott egy másik, ezzel épp ellentétes előterjesztést, amelyben a film azonnali teljes betiltását kérte a képviselő-testülettől. Szabó a Mandiner kérdésére elmondta, hogy

ezzel az ironikus megfogalmazású indítvánnyal akarta állásfoglalásra kényszeríteni az újpesti önkormányzat vezetését.

Az előterjesztésekről való szavazásra azonban nem kerülhetett sor, ugyanis a napirendi pontként való tárgyalásuk előtt a momentumos polgármester, Déri Tibor frakciószünetet rendelt el.

A baloldali koalíció tagjai ekkor kivonultak az ülésről és vissza sem tértek, így a városvezető kénytelen volt a testület határozatképtelensége miatt beszüntetni az ülést.

A film előzetese: