Rengetegen haltak meg szén-monoxid-mérgezésben a közelmúltban

Vágólapra másolva!
Hétfőn este négy holttestet találtak egy budapesti lakásban. Mind a négyen, az anya, az apa, és a két kisgyerekük megfulladtak. Szén-monoxid-mérgezés végzett velük, a tűzoltók már az ajtó előtt is magas koncentrációt mértek. Valószínűleg már napokkal a megtalálásuk előtt meghaltak. Nem ez volt az egyetlen hasonló tragédia az elmúlt időszakban, pedig egy pár ezer forintos szén-monoxid-érzékelő megmenthette volna az életüket. De hogyan előzhetjük meg a tragédiát, és mit tegyünk, ha valaki szén-monoxid-mérgezést szenvedett? Elmondjuk. 
Vágólapra másolva!

A legújabb tragédia

Napok óta halott lehetett az a négytagú család, akiket hétfőn este találtak meg a tűzoltók a budapesti, Jókai utcai otthonukban. Szén-monoxid-mérgezésben haltak meg, már a bejárati ajtó előtt is nagy koncentrációt mértek a tűzoltók.

Forrás: Origo

A háziorvosként és belgyógyászként dolgozó apát azután kezdték el keresni, hogy napok óta nem ment be dolgozni, így találtak rá a halott családra. Egy 45 éves férfi, egy 37 éves nő és két gyermek, egy 7 és egy 5 éves halt meg.

Két kislány halt meg Szadán

Egy kétszintes családi házban halt meg két 9 éves kislány szén-monoxid-mérgezésben a Pest megyei Szadán 2016 októberében.

A mentők egy órán keresztül próbálták megmenteni az életüket, de nem jártak sikerrel.

Forrás: Origo

Bár a mentők kiszellőztették a ház egy részét, a tűzoltók még jóval később is mértek CO gázt a levegőben a felső szinten.

Több tucat embert vittek kórházba

Budapesten, egy XIII. kerületi irodaházból több rosszullét miatt is riasztották a tűzoltókat 2019 januárjában. A tűzoltók szén-monoxidot mértek a levegőben.

Az irodaházban dolgozók közül 50 embert vizsgáltak meg, közülük 38-at vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt.

Apa és lánya egy szobában halt meg

A rendőröket tavaly januárban hívták ki egy nagykanizsai családi házhoz, de ott már három holttestet találták meg.

Az apát, és a kétéves lányát az egyik szobában találták meg, míg az anya a fürdőszobában halt meg.

Forrás: MTI/VARGA GYÖRGY

A szakemberek szerint füstmérgezésben haltak meg. Az elszívó pelletkazán a kéményből visszaszívta az égésterméket, amiatt fulladtak meg.

Csak az egyikük élte túl

Idén januárban a tűzoltók azért mentek ki egy pannonhalmai házba, mert két ember rosszul lett. Mindkettejüket ájultan találták meg a fürdőszobában.

A mentők már csak az egyikük életét tudták megmenteni.

A tűzoltók a fürdőszobában lévő gázkazán körül kimutatták a szén-monoxidot.

Ketten haltak meg egy szerencsi házban

Szerencsen, a Darva László utcában egy 50 éves férfi és a 26 éves lánya halt meg szén-monoxid-mérgezésben.

A sorházi lakásban a tűzoltók méréseket végeztek, az alsó és felső szinten magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki a műszer. A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Elájulva találta meg a szüleit

Februárban egy férfi azért ment át a szülei Kecskeméti házához, mert nem vették fel a telefont. A házban ájultan talált rá az apjára és az anyjára, ezért hívta a mentőket.

Azt tanácsolták neki, hogy nyissa ki az ablakokat és azonnal menjen ki a lakásból. A szülők szén-monoxid-mérgezést kaptak, a mentők már csak az apa életét tudták megmenteni.

A fürdőben ájult el

Márciusban a hajdúszoboszlói Radó utcába hívták a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt. A ház fürdőszobájában egy férfi lett rosszul, az életét már nem lehetett megmenteni.

A fürdőben egy nyílt égésterű vízmelegítő működött, de szén-monoxid-érzékelő nem volt a házban.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

Évente átlagosan 500 esetben riasztják a katasztrófavédelem munkatársait szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Az elmúlt években ráadásul folyamatosan nő az esetek száma. 2020-ban több mint 600 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, az érintett ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő. Az esetek során összesen szeptember végéig 6 ember vesztette életét, 183-an sérültek meg.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés

A szén-monoxid mérgezés elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges.

A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják.

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma.

Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékek vásárlását javasolják a szakemberek.

Szén-monoxid-érzékelő Forrás: Katasztrófavédelem.hu

Mit tegyünk, ha valaki szén-monoxid-mérgezést szenvedett?

Szén-monoxid-mérgezés esetén több dologra is figyelnünk kell, ha a bajba jutottakon segítünk - írja a Katasztrófavédelem. A helyiségben vagy akár az egész lakótérben még mindig kimutatható lehet a mérgező gáz, ezért

azonnal hozzuk ki a bent tartózkodókat, és ne lélegezzünk az érintett területen.

A szabad levegőn helyezzük biztonságba a mérgezést szenvedett embereket, ájulás esetén pedig alkalmazzuk a stabil oldalfektetést.

A lehető legrövidebb időn belül kérjünk szakszerű segítséget, értesítsük a katasztrófavédelmet és a mentőket az ismert segélyhívó számokon.

Amennyiben lehetőségünk van a tüzelő-fűtő berendezés biztonságos lekapcsolására, a szellőztetésre és a gázrendszer főcsapjának elzárására, ezeket is tegyük meg.

Ha valaki magán érzi a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, azonnal menjen a szabad levegőre, és hívja a 112-es számot, vagy a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.