Karácsony milliókkal jutalmazta meg a segítőit, miközben a járvány ellen harcolóknak 30 ezer forintot adott

KARÁCSONY Gergely beszél felszólal főpolgármester konferencia Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2019. december 9. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Tavaly több mint hetvenmillió forint jutalmat osztottak ki a Főpolgármesteri Hivatal vezetőinek, annak ellenére, hogy Karácsony Gergelyék szerint a koronavírus-járvány kezelésével a kormány lehetetlen helyzetbe hozta a fővárost - írja a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

A lap kiemelte, hogy ez az összeg magasabb a 2019 végén kifizetett bónuszoknál, ami azért különös, mert Karácsony Gergely és alpolgármesterei rendszeresen azt hangoztatják, hogy az önkormányzatnak nincs pénze.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes januárban még arról beszélt a Népszavának, hogy "az önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz". Karácsony Gergely pedig azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy novemberre két lehetőségük marad: a közszolgáltatások leállítása vagy az, hogy csődöt jelentenek. Ehhez képest 2019-ről 2020-ra csaknem négymillió forinttal nőtt a kiosztott jutalmak összege.

Egy-egy fővárosi vezető félmillió és 1,3 millió forint közötti honoráriumot kapott, de olyan is volt, aki nem sokkal a menesztése előtt vihetett haza több mint hétmillió forintot prémiumként.

Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kiderült az is, hogy milyen elismerésben részesültek a főváros által szervezett koronavírus-tesztelések résztvevői. Emlékezetes, a fővárosi tesztelés több önkormányzati dolgozóra pluszfeladatot rótt, ráadásul a szűrés az ünnep előtti utolsó hétvégén is folyt. Ehhez képest a Főpolgármesteri Hivatal "a budapesti lakosok számára 2020. december 19. és 23. között biztosított koronavírus-gyorstesztelési lehetőség lebonyolításában való részvételért" négy dolgozójának adott jutalmat. Hárman 2021. január 22-én, egy fő pedig április 30-án, tehát négy hónappal az akciót követően.

A honoráriumok összértéke harmincezer forint. Volt olyan, aki kétezer forintos bónuszt kapott, ketten nyolcezer forintot, egy „szerencsés" pedig 12 ezret.

Ez az összeg a 2020-ban a vezetők jutalmazására fordított keret mindössze 0,04 százaléka.