Ha a cserkészet fejlődik, Magyarország is erősödik

amerikai cserkész szövetség
Vágólapra másolva!
Ha a cserkészet fejlődik, Magyarország is erősödik - jelentette ki Rétvári Bence államtitkár a Magyar Cserkész Szövetség (MCSSZ) Imre Herceg-terv - közelebb egymáshoz elnevezésű, ifjúságnevelő és közösségfejlesztő programjának záró rendezvényén, pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Amit most hozzá tudunk tenni a cserkészet fejlődéséhez, az generációkon keresztül szolgálja majd a magyar ifjúságot - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A legnagyobb, legrégebbi ifjúsági szervezet

A politikus felidézte: "magától értetődő volt, hogy a kormány már 2010-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MCSSZ-el,

Ugyanakkor - folytatta - a kortárs nevelés nyomán kiegészíti azt amit a gyermek az iskolában és az otthonában kaphat, ami egyedülálló módon hozzájárul a jellemfejlődéshez.

"Közösséget, támaszt jelent, hozzásegít önmagunk megismeréséhez, az őrsvezetők számára vezetői tapasztalatokat ad, ily módon felkészít az életre" – sorolta Rétvári Bence.

Értékalapú, értékközpontú jellemnevelés

Bedekovics Péter, a szövetség elnöke közölte, hogy az Európai Unió Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programja révén

1,86 milliárd forint felhasználásával mintegy 20 ezer hátrányos helyzetű fiatalt szólítottak meg.

Hangsúlyozta, hogy a jelenleg 13 670 tagú szervezetben értékalapú, értékközpontú jellemnevelést végeznek kis közösségekben egy jobb világért.

A program legfőbb céljai voltak az értékközpontúság széleskörű elterjesztése hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok körében,

valamint a cserkészmozgalom működésének erősítése a közösségi nevelés továbbfejlesztésével.

A projekt hét témakört ölelt fel: hátrányos helyzetű településeken végzett ifjúságnevelés, gyermekvédelem, a cserkészet történelmi értékeinek megerősítése, fiatalok felkészítése vezetői feladatokra, táborszervezés, szakági módszertanok kidolgozása és nevelési kézikönyvek fejlesztése.

Mindennek nyomán

20 ezer gyermek és fiatal mintegy 220 eseményen vett részt.

Létrejött tíz új kisközösség, 14 új cserkészcsapat alakult és elkészült három új képzési módszertan a gyermekvédelem, a romológiai alapismeretek és a vezetéstudomány témakörében.
Nem utolsó sorban erősödött, gazdagodott a mozgalom az intenzív kapcsolatteremtésnek és a modernizálódó belső kommunikációnak köszönhetően - mondta Bedekovics Péter.