A koronavíruson átesett embereket is gondozni kell

egészségügy, orvos, beteg, kórház, maszk, műtő, gyógyítás, ápoló beteg egészségbiztonság  fertőzésveszély fertőzött beteg FOTÓ FOTÓTÉMA gumikesztyű intenzív osztály koronavírus-járvány koronavírusos beteg ÖLTÖZÉK ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2020. május 5. Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Módszertani ajánlást csinált az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására - közölte Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Vágólapra másolva!

Azt mondta, hogy intézetük elsőként ismerte fel, hogy a koronavírusból felgyógyultak rehabilitációjára ki kell dolgozni a protokollt.

Kiemelte, hogy a koronavírus elsősorban a tüdőben okozhat károsodást, de szív-, érrendszeri és idegrendszeri szövődményeket is okozhat.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezért az intézet ajánlást készített, amiben a szakembereknek, háziorvosoknak leírja, mely tünetekre kell odafigyelni, és azokkal hová kell irányítani a betegeket.

A főigazgató szerint meg kell nézni, mi állhat a hátterében annak, ha valakinél a koronavírus-fertőzésből történt

felgyógyulása után még 4-12 héttel is fennáll a krónikus fáradtság, a nehézlégzés vagy valamilyen idegrendszeri tünet (memóriazavar, alvászavar).

Bogos Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy nem függ össze a betegség súlyossága a hosszan tartó szövődmények kialakulásával. Enyhe lefolyású fertőzést követően is lehetnek maradandó tünetei a betegeknek.