Újra bíró előtt a dunai hajóbalesettel vádolt ukrán hajóskapitány

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Felvételek elemzésével és szakértők meghallgatásával folytatódott a dunai hajóbaleset pere ma a Fővárosi Törvényszéken - írja a Blikk.  
Vágólapra másolva!

A bíró úgy döntött, nem kerülhet szabadlábra,

vagyis bűnügyi felügyelet alatt marad a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C.,

akit azzal vádolnak, hogy ő okozta Magyarország eddigi legnagyobb vízi katasztrófáját.

A dunai hajóbaleset tárgyalását idén februárban berekesztették a koronavírus-járvány miatt, mától újrakezdték. Először videókat vetítettek, majd meghallgattak több szakértőt. A Blikk azt írja, egy olyan videót is bemutattak, amelyet a balesetet okozó szállodahajón utazó egyik amerikai turista készített a baleset előtt.

A Viking rémült utasainak sikoltozását lehet rajta hallani.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én Forrás: MTI/Mónus Márton

2019. május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött a nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának 2019. május 31-én közreadott szonárképén a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó. A képen látszik, hogy a hajóroncs az oldalán fekszik. A roncs legmagasabb pontja a vízszint alatt 2 méterrel van, a legmélyebb pontja 7,5 méterre van. A fehér kishajóikon és a folytonos fehér vonal a folyó északi irányát jelöli Forrás: MTI/Vmsz

A Hableányon harmincöten utaztak, huszonkét nő, tizenkét férfi és egy hatéves kislány is.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai volt, és vagy turistaként, vagy idegenvezetőként utazott a hajóval.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

Kiemelik a Hableányt a Dunából 2019. június 11-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Még a tragédia éjjelén előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történt:

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó maga alá gyűrt.

A Hableányról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a hajó fogságában rekedtek. A Hableány kapitánya is.

Végül egy dél-korai nőt leszámítva, minden holttestet megtaláltak.

Volt, akit elsodort a Duna, volt, akit megfogott a hajótest.

Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar nyomozók a Viking kapitányát

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

hallgatták ki gyanúsítottként. Őrizetbe vették, majd június 1-én letartóztatták a férfit, később kiengedték és bűnügyi felügyelet alá került.

Jurij C. távozik a bíróságról 2019. június 13-án Fotó: Polyák Attila - Origo