Szabálytalanul, szolgálati autójával vitte nyaralni családját az érdi közterület-fenntartó vezetője

Vágólapra másolva!
Sikkasztást követhetett el Somogyi Tamás, az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (ÉKFI) megbízott vezetője azzal, hogy tavaly nyáron szolgálati autójával vitte nyaralni a családját - értesült az Origo az ügyről. Úgy tudjuk, Csőzik László baloldali polgármester bizalmasa elismerte a furcsa utazást, és azt is, hogy nem használhatta volna magáncélokra külföldön az ÉFKI tulajdonában álló járművet. Somogyi azzal próbált meg védekezni, hogy erre Szűcs Gábor MSZP-s alpolgármester utasította. Ez ugyanakkor nehezen elképzelhető, mert a vonatkozó jogszabály szerint a polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat az intézményvezetők felett. Csőzik Lászlónak több fontos kérdést is tisztáznia kell a terebélyesedő botrány kapcsán. 
Vágólapra másolva!

A legutóbbi önkormányzati választáson az egyesült érdi baloldal két kivétellel valamennyi egyéni körzetet és a polgármester-választást is megnyerte. Az erős testületi többséggel a háta mögött Csőzik László polgármester azonnal politikai tisztogatásba kezdett: amellett, hogy a hivatal káderállományának jelentős részét lecserélte, a helyi cégek, és intézmények vezetői székébe megbízható embereit ültetette.

Furcsa kinevezés

Ilyen volt az egyik legnagyobb helyi önkormányzati cég, a milliárdos költségvetéssel dolgozó Érdi Közterület-fenntartó Intézmény is, aminek az élére tavaly júniusban Somogyi Tamást nevezte ki. Mint ismert, a veszélyhelyzet elrendelésével a polgármesterek a járvány első hulláma alatt is egyedül, a közgyűlés megkérdezése nélkül hozhatták meg a legfontosabb döntéseket.

Csőzik kihasználta a rendkívüli helyzetet: a különleges jogrend utolsó napján rekordgyanús módon 46 határozatot írt alá. A három hónap alatt egyébként összesen 106 határozatot és 13 rendeletet fogadott el a képviselők tudta nélkül.

Jól jött a veszélyhelyzet elrendelése Csőzik Lászlónak Forrás: Facebook/Csőzik László

A helyi Fidesz támadta Somogyi kinevezését, mivel álláspontjuk szerint az nem volt szabályszerű. Ezt erősíti, hogy a döntés már május közepén megszületett, a hír május végén meg is jelent a sajtóban, ennek ellenére a határozatot csak június 10-én sikerült írásba foglalnia az önkormányzatnak. Magyarán a közvélemény előbb értesült Csőzik bizalmasának pozícióba helyezéséről, mint ahogy arról hivatalos formában döntés született volna.

A polgármesteri határozat értelmében Somogyi ideiglenesen, tavaly májustól idén májusig lett az ÉKFI első embere, havi 700.000 forintos díjazásért. A frissen kinevezett intézményvezető egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy "mindenekelőtt transzparens, átlátható működést szeretne, méghozzá gyorsan". Ehhez képest nem sokkal a nyilatkozata után egy elég furcsa ügybe keveredett.

Szolgálati autó, haverok, Lengyelország

Az Origo információi szerint az intézménynek több szolgálati autója van, értelemszerűen mindegyik az önkormányzat tulajdonát képezi. Úgy tudjuk, egy Ford Rangert kapott a frissen kinevezett intézményvezető, aki nem sokkal később a jármű birtokbavétele után tavaly júliusban a családjával meg sem állt Dél-Lengyelországig.

A lengyel útra úgy derült fény, hogy felesége a családi nyaralásról több képet is közzétett a közösségi oldalán. Az egyik fotón az látható, amint egy gyereke a szolgálati autó csomagtartóján ül.

Szolgálati autóval Lengyelországban Forrás: Origo

A képes élménybeszámolóból kiderült az is, hogy Somogyiék a többnapos túra során összefutottak a családi barátokkal. A fényképek tanúsága szerint kifejezetten jól érezték magukat, a Magas-Tátrában több közös fotó is készült.

Felszabadult szelfi Csőzik intézményvezetőjének főszereplésével Forrás: Origo

Furcsa magyarázkodás és falazás

Ahogy korábban írtuk, Somogyi ideiglenes kinevezése idén májusig szól, így annak meghosszabbításáról, illetve más vezető felkéréséről a közeljövőben fog döntés születni.

Úgy tudjuk, az önkormányzat februárban írt ki pályázatot az ÉFKI intézményvezetői pozíciójára, aminek benyújtási határideje március utolsó napja volt. Információink szerint az értékelést elvégző bizottság a napokban meghallgatta a jelölteket, azonban a végső döntést Csőzik László fogja kimondani. A 90-es évek közepétől pár évig a Katonai Felderítő Hivatalban is dolgozó Somogyi azzal indokolta pályázatának benyújtását, hogy az ÉKFI életének a szerves része lett, és az intézménye iránt érzett felelőssége indította arra, hogy pályázatát elkészítse.

A testület ülésén szóba került, hogy a tisztség legfőbb várományosaként tavaly nyáron szolgálati autóval vitte a családját nyaralni Lengyelországba, ahol a barátaival is összefutott. Értesülésünk szerint az intézményvezető elismerte a furcsa utazást, és azt is, hogy nem használhatta volna magáncélokra külföldön az ÉKFI tulajdonában álló járművet. Ugyanakkor

állítása szerint Szűcs Gábor MSZP-s alpolgármester utasította erre, azzal a céllal, hogy tanulmányozza a temetkezési szokásokat külföldön.

Szűcs Gábor MSZP-s alpolgármester is belemászott az ügybe Forrás: Facebook/Szűcs Gábor

Sikkasztás is felmerül az ügyben

Somogyi érvelése azonban több okból is sántít. Először is azért, mert "tanulmányútjára" családjával utazott, ami sokkal inkább tűnik nyaralásnak, mint kiküldetésnek, főleg, hogy a barátaival is összefutott.

Másodszor azért, mert a hatályos, helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a polgármester, és nem az alpolgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat az intézményvezetők felett, így a szocialista alpolgármester jogszerűen nem küldhette volna ki az ÉKFI megbízott vezetőjét külföldre. Így felmerül a kérdés, hogy Szűcs milyen jogszabály alapján utasította Somogyit, illetve hogy Somogyi igazat mondott-e, amikor ezzel próbált meg védekezni. Arról nem is beszélve, hogy

az ügynek akár büntetőjogi vonulata is lehet, ugyanis a Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint sikkasztást követ el az, aki a rábízott idegen dologgal sajátjaként rendelkezik.

Amennyiben pedig Szűcs falazott Somogyinak, úgy neki is felmerülhet a jogi felelőssége.

Úgy tudjuk, akkora botrány lett az ügyből, hogy az Csőzik Lászlóhoz is eljutott. Így a polgármesternek nem árt előbb-utóbb tisztáznia, hogy Szűcs milyen jogszabály alapján küldte ki az ÉKFI vezetőjét külföldre. Továbbá elősegítené a tisztánlátást, ha nyilvánosságra hozná az iktatott kiküldetési utasítást, a Somogyi Tamás által készített iktatott jelentést, valamint a Somogyi által felkeresett intézményeket, vállalkozásokat, a hivatalosan megkeresett személyeket, továbbá az intézményvezető szálláshelyeit, és az ezzel kapcsolatos számláit.