Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyurcsány Ferenc szerint az elkövetkező év róla fog szólni a baloldalon

Vágólapra másolva!
Évértékelő beszédében és hétfői parlamenti felszólalásában Gyurcsány Ferenc ismét világossá tette: ő a baloldal egyértelmű vezetője, mindenki tőle fél, az ő utasításainak engedelmeskedik. A Demokratikus Koalíció elnöke mára valamennyi baloldali pártot maga alá gyűrte, majd létrehozta a közös listát. A bukott miniszterelnök az Országgyűlésben nyilvánosan alázta meg az őt maximálisan kiszolgáló Jakab Péter Jobbik-elnököt. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc jó ideje uralma alá hajtotta a baloldalt, mostanra a Momentumtól kezdve a Jobbikon át az MSZP-ig az összes párt behódolt neki. A nemrég még sokszínű ellenzék teljesen alárendelte magát az akaratának, egyedül ő határozza meg az úgynevezett összefogás politikáját.

Hatalmát annyira kiterjesztette szövetségeseire, hogy mára már teljesen elhalkultak a vele szembeni kritikus hangok. Amikor valaki mégis véletlenül neki nem tetszőt mond, azt csúnyán megalázza, elég csak a gödi polgármester szerencsétlenkedésére, vagy éppen Fekete-Győr legutóbbi megregulázására gondolni. Bár mára már teljesen egyértelművé vált, hogy a baloldali pártok maximálisan függnek tőle, Gyurcsány Ferenc időről időre mégis újra tudatosítja ezt bennük.

Az elmúlt időszakban a baloldalon mindenben Gyurcsány akarata érvényesült: miután a Jobbik decemberben formálisan is csatlakozott, létrejött a közös baloldali lista a közös jelöltekkel.

Gyurcsány nem is nagyon titkolja, hogy mi a célja: feleségét tenné meg a baloldal közös kormányfőjelöltjének. Ahogy azt már megírtuk, Brüsszel valósággal önti a pénzt Gyurcsánynénak, segítve a kampányát. Magyarán a következő helyzet állt elő:

mostanra a teljes baloldal Gyurcsány lába előtt hever, aki ilyen körülmények között mondott két beszédet (szombaton és hétfőn).

Az történt, ami várható volt, a bukott miniszterelnök szövetségeseit újra megalázva megint világossá tette: a baloldalon ő diktál.

A baloldali pártok megadták magukat Gyurcsány Ferencnek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megalázó stílus

Gyurcsány mind évértékelőjében, mind a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén elmondott beszédében ugyanazt a stratégiát alkalmazta: atyáskodó, megalázó hangon szólt a baloldal politikusaihoz, többször is látványosan a teljes baloldal nevében beszélt.

Jellemző és leleplező, hogy az elmúlt év legjobb dolgának az általa már 2014-ben meghirdetett baloldali egységfrontot nevezte. Még ekkor is megalázta az előtte hajbókoló Jakab Pétert, amikor azt mondta: "hosszú idő kellett ahhoz, hogy mindenki megértse, közös politikai, választási erőként kell" mutatkozniuk. Bár Jakab Péter, Jobbik-elnök igyekszik mindenben kiszolgálni a Jobbik egykori ősellenségét, ennek ellenére Gyurcsány, amikor csak teheti, rendre utasítja, megalázza őt.

A DK elnöke álszerényen azt mondta: közösen felismerték a hazafias kötelezettségüket (vajon mikor fogják a kommunista bábszervezetről, a Hazafias Népfrontról elnevezni a közös listájukat?). Szigorúan többes számban fogalmazva kijelentette, hogy "az ellenzéki pártok vigyáznak egymásra", ezért sem voltak az utóbbi időben komoly botrányok, nézeteltérések az összefogáson belül. "Iszonyatos munka fog ránk várni" - adta ki a parancsot, ismét mások nevében beszélve.

Nem volt nehéz észrevenni, hogy beszédében végig a baloldal vezéreként viselkedett. Azzal, hogy megint az orosz és a kínai vakcina ellen próbált hisztériát kelteni, újra kiadta az utasítást: az oltást mondvacsinált ürügyekkel meg kell próbálni akadályozni.

Kocsis Máté: Kétszínű beszédével egyértelművé tette Gyurcsány, ő a főnök

A DK elnökének évértékelő beszédére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagált első ízben. "Kétszínű beszéd volt a mai. Gyurcsány egyfelől a járvány kihívásairól beszélt, másfelől ismét igyekezett bizonytalanságot kelteni a védőoltásokkal kapcsolatban. Ismerjük már az embertelen stratégiájukat: az egészségügy összeomlásától, emberek megbetegedéséből és halálából remélnek politikai hasznot 2022-re. Gyurcsány semmit nem változott, a hatalom megszerzéséért mindenre képes" - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki szerint Gyurcsány számos dologban nem mondott igazat, és több dologról is hallgatott.

Kocsis Máté mellett a Fidesz is közleményben reagált: a kormánypárt szintén úgy látta, hogy Gyurcsány ismét megmutatta, ő a baloldal igazi vezetője.

Róla fog szólni ez az év - ezzel dicsekedett

Két nappal a szokásos évértékelője után a parlament idei első ülésén is felszólalt. Bár alapvetően ebben a beszédében is ugyanazt a hangot ütötte meg, volt egy kifejezetten érdekes, az összképből kicsit kilógó gondolata. "Önök a következő évben sokat fogják hallani a nevemet. Bármi kérdés lesz, a válasz az lesz, hogy Gyurcsány. Be kell önöknek valljam, hogy ez engem egyébként olyan különösebben nem zavar" - fogalmazott nagyképűen a bukott kormányfő, aki természetesen ezzel is arról beszélt,

hogy a baloldalt teljesen irányítása alá vonta, mindent ő diktál.

Ezzel megint egyértelműen üzent a baloldali pártoknak. Tudatosan a középpontba helyezte magát, azt sugallva, hogy ő megkerülhetetlen a baloldalon. Ezzel alig burkoltan figyelmeztette "szövetségeseit", bárhogy is alakuljon a helyzet, ő lesz a vezér.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bábszövetségesek

A DK elnökének beszéde mellett feltűnő volt a többi baloldali párt felszólalóinak gyengesége. Jakab Pétertől csupán egy színvonaltalan hőbörgésre tellett, Tóth Bertalan, MSZP-elnök teljesen jelentéktelen beszédet mondott, ahogy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Schmuck Erzsébet, LMP-társelnök is.

A DK elnöke egyébként hétfő este az ATV-n ismét nyomatékosította, ki diktál a baloldalon, megalázóan beszélve a baloldali kényszerkoalíció tagjairól. "Nagy alázattal készülnek az ellenzéki pártvezetők", "ezek az asszonyok és férfiak meg fogják ezt oldani", milyen szépen csinálják ezek együtt", "olyan szépen viselkednek, olyan reményteljesen, olyan kompromisszumkészek" - dicsérgette a baloldali pártvezetőket megalázó stílusban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről