Gyurcsány Ferenc: Mindenhatónak gondolnak engem, de olyan nagy gondom nincs vele

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció vasárnapi kongresszusán minden eddiginél egyértelműbben deklarálta Gyurcsány Ferenc, hogy ő az ellenzék vezetője. A pártelnök az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentumot nevezte meg beszédében, amiből arra lehet következtetni, hogy a többi pártot könnyen és gyorsan beolvaszthatónak, bedarálhatónak gondolja, főleg az MSZP-t. A Momentummal viszont - legalábbis egyelőre - még számol.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődött a Demokratikus Koalíció (DK) X. kongresszusa, amelynek a várakozásoknak megfelelően Gyurcsány Ferenc volt a főszereplője. A pártelnök előtt Rónai Sándor, a párt európai parlamenti képviselője, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester és Bedő Kata újpesti alpolgármester mondott beszédet. Mint ismert, Gyurcsány szűk egy hónappal ezelőtt tartotta meg szokásos évértékelőjét, amellyel ismét bejelentkezett az ellenzék vezetőjének. Mai beszédével nem hagyott kétséget afelől, mik is a jövőbeni tervei.

Vezérszerepre készülve

"Azok a határok, amelyek az ellenzék pártjai között voltak, mára leomlottak" - indított a pártelnök, aki szerint az ellenzéki térfél "átszerveződött" az elmúlt években. Magyarázatában a Jobbiknak és az MSZP-nek odaszúrva leszögezte, hogy a "korábbi, befolyásosabb pártok erejüket vesztették", míg a korábban "kevesebb erőt képviselő" pártok jelentősen megerősödtek. "Utóbbi körbe tartozik a DK is" - értékelte saját pártját Gyurcsány, aki részben nemzetközi trendekkel, részben a szerinte kitartó, kompromisszummentes Fidesz-elleneségével magyarázta a DK sikerét. "Eltűntek a különbségek, az ellenzéki pártok egymásra találtak. Ezt a receptet kell folytatni" - adta ki az ukázt az ellenzéki pártok közül a legnagyobb támogatottsággal bíró balliberális párt vezetője.

Pár hét alatt fontos hangsúlyeltolódás figyelhető meg Gyurcsány ellenzéki összefogásról alkotott véleményében: amíg évértékelő beszédében valamennyi ellenzéki pártot megdicsérte, addig most egyedül csak a Momentumról beszélt elismerően. A DK elnöke szerint a választók esélyt kívántak adni az új generációnak, amivel neki személy szerint nincs problémája. "Gratulálok mindahhoz, amit a Momentum pár éves pártként elért" - fejezte ki elismerését a DK kongresszusáról a Momentumnak. Ez az apróbb kiszólás azért lényeges, mert ezzel Gyurcsány kijelölte azt az ellenzéki erőt, amely szerinte pártján kívül meghatározó lesz az ellenzéki térfélen 2022-ben. Mint ismert, Fekete-Győr András pártelnök ehhez kísértetiesen hasonló gondolatmenetet osztott meg tavaly: szerinte 2022-re csak a DK-ra és a Momentumra van szükség az ellenzéki oldalon, a többi pártnak be kell olvadnia az ellenzéki együttműködésbe.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele"

Bár az eddigiekből is jól érzékelhető volt, hogy az ellenzék legerősebb pártjának elnöke,

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett az ellenzék vezetőjének,

ez beszédének későbbi részében még inkább kidomborodott. "A kormánypárti politikusok szerint én irányítom az ellenzéket, Budapestet és a NAT elleni tiltakozóakciót. Politikustársaim mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele" - szögezte le szellemeskedve Gyurcsány.

Ezt követően nem túl ízléses módon a koronavírusnak is politikai vetületet adott, majd kifejezetten populista módon fogalmazott. "Az emberek oldalára kell állni a nyerészkedők helyett!" - adott iránymutatást a vagyonának jelentős részét a "rablóprivatizációból" megszerző Gyurcsány Ferenc.

Védelmébe vette a DK-sokat

A DK elnöke beszédében - az ellenzék országos stratégiájának ismertetése mellett - értékelte az októberben megválasztott ellenzéki polgármesterek teljesítményét is, külön kitérve a DK-s polgármesterekre. Mindenképpen érdekes, hogy azokat a politikusokat említette név szerint, akikről a legkínosabb, legkellemetlenebb ügyek jelentek meg. Így védelmébe vette a fehér keresztény embereket gyalázó Niedermüller Péter erzsébetvárosi, a hivatalnokait hárommillió forint közpénzből megvendégelő László Imre újbudai és a saját fiának önkormányzati tisztséget osztó Cserdiné Németh Angélát, mint jól teljesítő politikusokat.

Emlékezetes: Kiss László óbudai és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester átállásával komoly változás állt be a Fővárosi Közgyűlés erőviszonyaiban. A DK-nak ezzel több budapesti képviselője lett, mint az MSZP-nek, így Karácsony Gergely főpolgármester egyre inkább Gyurcsánytól függ. Tóth Bertalan MSZP-elnök nemrég arról beszélt, hogy több szocialistát is megkörnyékezett a DK. Kovács László volt pártelnök pedig azt mondta az Origónak, hogy Gyurcsányék őt is megkeresték.

Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Beszéde végén a DK elnöke ismertette a pártja által indított konzultáció eredményét: a válaszolók 93 százaléka szerint egy közös ellenzéki listára, egy közös miniszterelnök-jelöltre, és minden körzetben egy ellenzéki jelöltre van szükség. Nagy meglepetés nem volt a dologban, a DK eddig is ezt hirdette.

Ez volt a kongresszus nyilvános része, ezután a küldöttek zárt ajtók mögött tanácskoznak. Többek között a párt tisztségviselőiről is döntenek, így könnyen lehet, hogy a magát mindig függetlennek és objektívnek nevező riporterből, a most egymillió forintért Gy. Németh Erzsébetnek tanácsokat adó Kálmán Olgából elnökségi tag lesz.

A tisztújítás eredménye várhatóan délután lesz meg.