Göd momentumos polgármestere folytatja a veszélyhelyzeti ámokfutását

Vágólapra másolva!
A rendkívüli jogrend adta jogkörével visszaélve tovább folytatja hatalmának bebiztosítását Balogh Csaba gödi polgármester, aki önkormányzati tanácsadóvá léptette elő legfőbb bizalmasának férjét - értesült az Origo. A belterjes döntés nem egyedüli a sorban: a momentumos városvezető ezenkívül leváltotta az egyik önkormányzati cég vezetőjét. Óriási a felháborodás a helyiek körében, amit jól mutat, hogy a kritikus hozzászólók ellepték Balogh oldalát.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben a kormány tavaszhoz hasonlóan veszélyhelyzetet léptetett életbe az országban. A különleges jogrendben a polgármesterek egy személyben, a képviselő-testület megkérdezése nélkül hozhatják meg a városaikat érintő legfontosabb döntéseket. A könnyítés elviekben azt a célt szolgálja, hogy a városvezetők minél gyorsabban tudjanak reagálni a rendkívüli - jelen esetben a vírus okozta - helyzetre. Csakhogy a "korlátlan" hatalommal csúnyán vissza is lehet élni, mint ahogy azt jó páran be is mutatták.

Veszélyhelyzeti hatalombiztosítás

Alig pár nappal a veszélyhelyzet elrendelése után Balogh Csaba gödi polgármester látványos politikai tisztogatásba kezdett. Az extra hatalommal felruházott baloldali politikus gyorsan leváltotta alpolgármestereit, a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltánt, helyükre pedig egy maximálisan megbízható momentumos (Andrejka Zombor) és egy pártközeli politikust (Hlavács Judit) ültetett. Balogh ezzel egy régóta húzódó politikai vita végére kívánt pontot tenni, azonban a meccs még közel sincs lefutva, hiszen a vírus utáni első képviselő-testületi ülésen jó eséllyel leváltják majd friss kinevezettjeit. Ez azért tűnik valószínűnek, mert a polgármester kisebbségbe került a közgyűlésben, miután szövetségeseivel összeveszett. (Természetesen a momentumos polgármester csak azért ennyire bátor, mert Gyurcsány Ferencet különösebben nem érdekli, mi van Gödön.)

A jelek szerint Balogh nem érte be ennyivel, és az önkényes helyettescserék után veszélyhelyzeti jogosultságait továbbra is a személyügyi változtatásokra használja. A gödi önkormányzat hivatalos oldalán közzétett határozat szerint szerdán indoklás nélkül mentette fel az egyik önkormányzati cég, a Településellátó Szervezet (TESZ) igazgatóját, Nagy Sándort. Az Origo információi szerint a döntésre az alpolgármester-cserékhez hasonlóan politikai okokból került sor.

Járvány alatti bosszú Forrás: Origo

Ezzel azonban nincs vége a sornak, csütörtökön a baloldali polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy

tanácsadónak nevezte ki frissen kinevezett alpolgármesterének férjét.

A nem kicsit belterjes döntés értelmében Hlavács Judit párjának, Elekes Balázsnak a feladatkörébe fog tartozni "az önkormányzat erőforrásainak feltérképezése, erőforrás-térkép készítése; beruházási projektek megvalósításához szükséges döntések szakmai előkészítésében való részvétel; beruházási, kivitelezési tervek minőségi szakmai ellenőrzése". Balogh soraiból az is kiderült, hogy ezért nem kevés fizetést fog kapni, 85 ezer forint jár neki mérnöknaponként.

A poszt alatt valóságos tömegfelháborodás tört ki, többen kifogásolták, hogy Balogh nem írt ki pályázatot a pozícióra, de volt olyan is, aki összeférhetetlennek tartotta Elekes kinevezését, és erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek nevezte a döntést.

Saját zsebét tömte volna

Mint ismert, tavaly decemberben egy másik momentumos polgármester került kellemetlen helyzetbe, amiért a rendkívüli jogrend adta hatáskörét nem egészen úgy használta, mint ahogy az elvárható lenne. Ahogy az Origo is megírta, Juhász Béla, Sződliget vezetője karácsony alkalmából háromhavi jutalommal lepte meg magát, természetesen a helyi költségvetésből. A vonatkozó előterjesztésből kiderült, hogy a baloldali településvezető 1 645 200 forintot szánt magának.

A döntés óriási felháborodást okozott a helyiek körében, így Juhász kénytelen volt meghátrálni. Az Origo birtokába került polgármesteri nyilatkozatból kiderült, hogy ugyan a több mint másfél millió forint szerencsésen megérkezett a bankszámlájára, de azt december közepén "haladéktalanul" átutalta egy civil szervezetnek.

Forrás: Origo

Juhász későbbre ígért tájékoztatást a rejtélyes szervezetről, és a váratlan akcióról, azonban az Origo információi szerint erre a mai napig nem került sor.