Pár nap sem kellett a momentumos polgármesternek, és veszélyhelyzeti jogkörével visszaélve politikai leszámolásba kezdett Gödön

Vágólapra másolva!
Alig két héttel a veszélyhelyzet elrendelése után Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, élve rendkívüli jogkörével, leváltotta alpolgármestereit, akiknek a helyére egy momentumos és egy Momentum-közeli politikust nevezett ki. A városvezetőt többen bírálták amiatt, hogy az általa vezetett település érdekei helyett pártjáét tartja szem előtt. Most ennek tanújelét adta: akkor, amikor világszerte tombol a koronavírus-járvány, az volt a legfontosabb számára, hogy saját hatalmát bebiztosítsa. 
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmében november 4-én éjféltől veszélyhelyzet lépett életbe, ami a jelenlegi járványügyi helyzetben elengedhetetlen és fontos lépés volt. Világszerte ugyanis egyre nehezebb a helyzet, több országban az összeomlás szélére került az egészségügyi rendszer.

A hatályos szabályok következtében a városvezetők a különleges jogrend alatt a képviselő-testület megkérdezése nélkül hozhatják meg a városukat érintő legfontosabb döntéseket, ezzel is segítve a hatékony védekezést. Balogh Csaba, Göd momentumos vezetője ezzel visszaélt, alig két hét elég volt arra, hogy a jogi segítséget kihasználva politikai leszámolásba kezdjen.

Bosszút állt a veszélyhelyzetben

Mint ismert, a Pest megyei településen szétesett a baloldali összefogás. Miután a nyáron Balogh el akarta távolítani két alpolgármesterét, az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót, a baloldali képviselők egy csoportja (a DK, a Jobbik és az LMP politikusai) a Gödi Összefogás frakciójából kiválva Göd Fejlődéséért néven új képviselőcsoportot alakítottak. Ennek eredményeképpen megváltoztak az erőviszonyok a képviselő-testületben, három egyforma erőt képviselő blokk alakult ki, ezt követően kétszer felfüggesztették a polgármestert tisztségében. A helyi konfliktus később országossá terebélyesedett, amit jól mutatott, hogy még Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András is üzengetésbe kezdett.

Az alapkonfliktus azonban nem oldódott meg, hiszen Fülöpöt és Lőrinczet nem tudta leváltani Balogh, pedig mindent megtett ennek érdekében. A veszélyhelyzet elrendelésével azonban váratlan segítséget kapott a polgármester, akivel szemben egyébként visszatérő vád, hogy

a gödiek érdeke helyett a Momentumét tartja szem előtt.

Tegnapi lépésével tökéletesen visszaigazolta kritikusai álláspontját.

Momentumos párttársait helyezi pozícióba Balogh Csaba, Göd polgármestere Forrás: Facebook

"Az alpolgármesterek pozíciója már nagyon régóta volt kérdés a gödi politikában. Fülöp Zoltán és Lőrincz László rég elvesztette a bizalmamat. (...) Emiatt a mai naptól Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót felmentettem alpolgármesteri tisztségükből" - közösségi oldalán kedden közölte döntését, amit cselesen azzal indokolt, nem hagyhatja, hogy akadályoztatása esetén olyan helyettesek lépjenek a helyére, mint Fülöp és Lőrincz. Már ez sem volt semmi, de érdemes megnézni, kiket nevezett ki: választása a momentumos Andrejka Zomborra és a függetlenként politizáló, de Momentum-közeli Hlavács Juditra esett. Mindez pedig arra enged következtetni, hogy

a momentumos politikus akkor is saját hatalmának megerősítésével van elfoglalva, amikor világszerte tombol a koronavírus-járvány.

Mindenféleképpen érdekes, hogy ezután a testületben kisebbségben lévő Momentumból csak Balogh Csaba felesége, Vajda Viktória nem lesz városvezetői pozícióban.

Az Origo információi szerint ezzel feltehetően nem lesz vége a momentumos inváziónak: 2021. január 1-től minden bizonnyal új jegyzője lesz a Duna-parti településnek, akit szintén Balogh nevez majd ki. Az eddigiekből kiindulva az új jegyző jó eséllyel szintén a Momentumból, vagy a párt környékéről fog kikerülni.

Kérdéses a döntés jogszerűsége

Közel sem mellékes annak vizsgálta, hogy mennyire volt jogszerű Balogh döntése. A jogvédő szervezetek és a Belügyminisztérium állásfoglalása szerint ez minimum kérdéses.

A Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség márciusi közös állásfoglalása szerint

  • a polgármester a veszélyhelyzet életbelépéséig meghozott képviselő-testületi, polgármesteri, illetve bizottsági hatáskörben meghozott döntéseket korlátozás nélkül felülvizsgálhatja, megváltoztathatja, ugyanakkor a veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntéseket a veszélyhelyzet megszűntével a képviselő-testület "kezébe helyezi" (eldöntheti, melyeket helyezi hatályon kívül és melyeket nem);
  • a polgármester kizárólag abban az esetben választhat alpolgármestert, ha a veszélyhelyzetet megelőzően nem töltötték be ezt a tisztséget.

Magyarán, a különleges jogrend idején csak abban az esetben tud egy polgármester jogszerűen alpolgármestert választani, amennyiben a pozíciót nem töltötte be senki.

Még a Soros György-féle Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a veszélyhelyzet nem politikai leszámolásra való.

Egyébként a történetben lehetnek még csavarok, hiszen a veszélyhelyzet lejártát követően a képviselő-testület hatályon kívül helyezheti a polgármester döntéseit, ahogy erre korábban volt már példa.