Egyre durvább a baloldali belháború Gödön: a testület feloszlatásával fenyegetőzik a felfüggesztett momentumos polgármester

Vágólapra másolva!
Felfüggesztésének lejárta után kezdeményezni fogja a helyi közgyűlés feloszlatását Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, miután a múlt hét pénteki rendkívüli testületi ülésen a képviselők többsége helybenhagyta korábbi határozatát. A csalódott baloldali politikus a bíróságon megtámadja az őt ellehetetlenítő döntést. Fenyegetőzés, zsarolás és erőfitogtatás a Pest megyei településen, ahol a baloldali összefogás megsemmisült.  
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken Balogh Csaba kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a gödi testület, ahol a képviselők újratárgyalták felfüggesztésének ügyét. Nagy meglepetés nem volt a végeredményben: a szavazásban résztvevők 8:4 arányban megerősítették a korábbi döntést, így a felfüggesztett momentumos polgármester helyett Fülöp Zoltánt, eddigi alpolgármestert (LMP) bízták meg a polgármesteri teendők ellátásával.

Feloszlatással fenyegetőzik

Az ülést követően a partvonalon kívülre szorított Balogh csalódottan nyilatkozott a Soros György által pénzelt Átlátszónak. Többek között azt mondta a portálnak, hogy

  • bírósághoz fordult a döntés miatt; valamint
  • felfüggesztésének lejárta után kezdeményezni fogja a testület feloszlatását.

A közgyűlés feloszlatása nem feltétlenül új felvetés Baloghék részéről: felesége, Vajda Viktória, momentumos képviselő, a legutóbbi ülést megelőzően bejelentette, kezdeményezték a közgyűlés feloszlatását.

Mint ismert, a gödi közgyűlés július 17-én fegyelmi eljárást indított ellene, aminek keretében felfüggesztették polgármesteri tisztségéből. Előző héten a képviselők éppen ezt tárgyalták újra: a döntés következtében Balogh újabb 15 napos felfüggesztést kapott. Az újabb 15 nap leteltével a testületnek valamire jutnia kell: amennyiben a felfüggesztett polgármestert a fegyelmi eljárás végén elmarasztalnák, a képviselő-testület szankciókat alkalmazhat. Ilyenkor például fizetéscsökkentést rendelhetnek el, ugyanakkor bírósági ítélet nélkül a közgyűlés nem mozdíthatja el a városvezetőt.

Baloldali vallomás az összefogás csődjéről

"Ha így folytatjuk, télen nem lesz eltakarítva a hó, elönti a víz az utcákat" - fogalmazott közösségi oldalán a legutóbbi fejleményekre reflektálva Hlavács Judit párbeszédes képviselő, aki gyomorforgatónak nevezte a baloldali belharcot. A momentumos polgármestert támogató politikus posztjában arról is írt, hogy határozatképtelen lett a Balogh Csaba által mára összehívott testületi ülés. Hlavács amiatt is panaszkodott, hogy az ideiglenesen a várost vezető Fülöp Zoltán hétfőn nem ment be a hivatalba, és se a jegyzőnek, se a titkárságnak nem jelezte, hogy hol tartózkodik.

Forrás: Facebook

Sorosék a háttérben

Legalább ilyen érdekes, hogy az ülés után kinek nyilatkozott a momentumos polgármester. Az Átlátszó a hazai Soros-világ jól ismert szereplője, az amerikai milliárdos által támogatott felületen sorozatban jelennek meg a kormányt és annak tagjait lejáratni szándékozó cikkek. Ugyanakkor ezen belül is említésre méltó, hogy Baloghot a portálnak az az újságírója szólította meg a testületit követően, aki aktívan részt vesz a gödi közéletben.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az eddig békésnek számító Gödön nagyjából a Samsung-botrány kirobbanásának idején aktivizálta magát egy hangos civil szervezet. A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület maximálisan támogatja a momentumos városvezetést, gyakorlatilag Balogh hangjaként működik a városban. A szervezetet az a Bodnár Zsuzsanna vezeti, aki most a momentumos polgármestert meginterjúvolta. Bodnár közösségi oldalán egyébként rendszeresen kommentálja a gödi politikai fejleményeket, minden esetben a momentumos polgármester álláspontját visszaadva.

Régóta háborúznak

Jó ideje komoly feszültség uralkodik a gödi baloldal pártjai között. A közöttük lévő viszony akkor romlott meg visszafordíthatatlanul, miután Balogh a nyáron jelezte, hogy két alpolgármesterét is visszahívná tisztségéből. Válaszul a DK, a Jobbik és az LMP helyi képviselői a Gödi Összefogás frakciójából kiválva Göd Fejlődéséért néven új képviselőcsoportot alakítottak. Ezzel szétesett a gödi baloldal együttműködése, amit csak tetézett, hogy a képviselő-testület még csak napirendre sem vette Baloghnak a helyettesei eltávolítását célzó előterjesztését. Sőt, a július 17-i ülésén a gödi testület fegyelmi eljárást indított Balogh ellen, úgy, hogy az eljárás idejére, harminc napra felfüggesztették polgármesteri tisztségéből.

A felfüggesztett városvezető ezután egyeztetést kezdeményezett a Göd Fejlődéséért tagjaival, amire egyedül egy LMP-s politikus ment el, de ő is csak azért, hogy körbenézzen.