A gödi momentumos polgármester Facebookon kérlelte szövetségeseit, ne függesszék fel

Vágólapra másolva!
Nem mindennap intéz az interneten szónoklatot egy tisztségéből felfüggesztett polgármester amiatt, hogy szövetségesei segítsenek neki kikeveredni a kellemetlen helyzetből. Márpedig pontosan ez történt a momentumos vezetésű Gödön, ahol Balogh Csaba polgármester folyamodott ehhez a megoldáshoz. Egészen képtelen pillanatokat produkál a gödi baloldal belháborúja, kérdés, mi jöhet még ezután.
Vágólapra másolva!

Miután kudarcba fulladt az általa kezdeményezett baloldali egyeztetés, a polgármesteri tisztségéből felfüggesztett Balogh Csaba nem adta fel küzdelmét, és a világ legnagyobb közösségi oldalán kérlelte szövetségeseit, oldják fel a büntetést.

"A képviselet felelősség. Az ellenzéki összefogás lehetőség. Kérem a Göd Fejlődéséért frakció tagjait, hogy érdemben nyissanak az együttműködés felé, hogy folytathassuk a munkát a gödiek érdekeit képviselve. (...) Pénteken bizonyítsák be szándékukat, amikor a polgármester felfüggesztéséről döntenek!" - adta meg pár soros posztjában az alaphangot Göd városának momentumos vezetője, aki mindezt egy remekbeszabott videóval toldotta meg.

Balogh a háromperces felvételen hol fenyegetőzve, hol barátságosan, hol nosztalgiázva próbálta maga mellé állítani baloldali képviselőtársait, úgy, hogy következetesen "a Samsung-koalíció tagjainak" nevezte őket.

Kérdéses, hogy a momentumos politikus módszere mennyire vezet eredményre a pénteki rendkívüli testületi ülésen, az mindenesetre biztos, hogy első körben a régi szép emlékek felidézésével próbálta meg magához csalogatni őket.

"Kemény kampányt dolgoztunk végig számtalan órán át. Jártuk az utakat, beszélgettünk a gödiekkel. Én a lakosokat akarom képviselni, mert ezt ígértem meg a választásokon. A kampányban közös szövetségesként indultunk, úgy vívtuk ki a győzelmet. Együtt akartuk képviselni a városiaknak az érdekeit."

Csakhogy ezután Fekete-Győr András pártelnök bizalmasa stílust váltott, és emelt hangon azzal vádolta meg társait, hogy felrúgták a baloldali szövetséget, és beültek a "Samsung-koalícióba".

"Sajnos a DK, a Jobbik és az LMP helyi képviselői felrúgták ezt a szövetséget. Saját politikai érdekeiket helyezték a gödiek érdekeivel szemben."

Majd a videó vége felé ismét a jobbik énjét vette elő, és szép szavakkal azt kérte saját frakciót alapító társaitól, hogy térjenek vissza hozzá.

"Szeretném, ha a baloldali képviselők visszatérnének hozzánk és együttműködve, a választási ígéreteknek megfelelően tudnának dolgozni."

A hullámzó hangulatú polgármesterből azonban egy mondattal később megint előbújt a kisördög, és Gyurcsány Ferenc gondolataival szúrt oda a Demokratikus Koalíció helyi politikusainak, nevezetesen Lőrincz László alpolgármesternek és Szilágyi László képviselőnek. Majd a felvétel legvégén felemlegette a sikertelenül zárult találkozót, ami nem feltétlenül segíti elő a békülést.

"Ezért hívtam tárgyalóasztalhoz baloldali képviselőtársaimat, hogy a Momentum és a Párbeszéd képviselőivel közösen ők is megegyezzenek egy együttműködési megállapodásban, hogy az ígéretünkhöz híven tudjunk együtt dolgozni."

Nehezen elképzelhető, hogy Balogh ezzel az akcióval bármit is előre tudott mozdítani az ügyében, ugyanakkor kétségkívül egyedi, hogy egy felfüggesztett polgármester az interneten kérleli (korábbi) szövetségeseit, hogy szüntessék meg ezt az állapotot.

Miután Balogh jelezte, hogy két alpolgármesterét is visszahívná tisztségéből, a DK, a Jobbik és az LMP helyi képviselői a Gödi Összefogás frakciójából kiválva Göd Fejlődéséért néven új képviselőcsoportot alakítottak. Ezzel szétesett a gödi baloldal együttműködése, amit csak tetézett, hogy a képviselő-testület még csak napirendre sem vette Baloghnak a helyettesei eltávolítását célzó előterjesztését. Sőt, a július 17-i ülésén a gödi testület fegyelmi eljárást indított Balogh ellen, úgy, hogy az eljárás idejére, harminc napra felfüggesztették polgármesteri tisztségéből.

A felfüggesztett városvezető ezután egyeztetést kezdeményezett a Göd Fejlődéséért tagjaival, amire egyedül egy LMP-s politikus ment el, de (Balogh logikája szerint) ő is csak azért, hogy kémkedjen.

Nem véletlenül vet be minden eszközt Balogh, hiszen pénteken rendkívüli ülést tart a gödi testület, ahol a képviselők újratárgyalják felfüggesztésének ügyét. A momentumos polgármester követői ezzel egy időben előhúzták a zsarolókártyát. Vajda Viktória momentumos képviselő, Balogh felesége közösségi oldalán közölte, hogy kezdeményezték a közgyűlés feloszlatását.