Továbbra sincs koronavírus-fertőzött Magyarországon

Horizontal
South Korean soldiers wearing protective gear spray disinfectant as part of preventive measures against the spread of the COVID-19 coronavirus, at Dongdaegu railway station in Daegu on February 29, 2020. - South Korea confirmed 594 more coronavirus cases on February 29, the biggest increase to date for the country and taking the national total to 2,931 infections with three additional deaths. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az Egészségügyi Világszervezet még pénteken nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét.
Vágólapra másolva!

Láng-Bognár Kinga hozzátette: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722 főt. Az információs zöld számot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett.

Emlékeztetett arra: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, de ajánlásában Magyarországot nem érintette.

Az operatív törzs tanulmányozta a WHO ajánlásait, és nem tartja indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését, ugyanakkor nyomatékosítja az eddigieket.

Így a többi között azt kérik, mindenki mérlegelje a külföldre utazást. Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál, ha pedig fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe, figyeljék a tünetek jelentkezését, és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak. Emellett

kérik a higiéniai előírások betartását.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A mentők az eljárásrendnek megfelelően

védőfelszerelésben mentek ki hozzájuk, de a kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy a hívók nem fertőzöttek.

Azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiában közúti ellenőrzéseket rendeltek el a járvány miatt, Samu Attila elmondta: Magyarországon nincs ilyen korlátozás, a határok nincsenek lezárva, és nincs egészségügyi zárlat sem, ugyanakkor

a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés.

A sajtófőnök elmondta azt is, hogy az operatív törzs úgy döntött, létre kell hozni egy honlapot és egy Facebook-profilt a tájékoztatás érdekében, ezek fejlesztése folyamatban van, és belátható időn belül elkészülnek. Megjegyezte: ugyanakkor

a lakosság rendelkezésére állnak a már ismert felületek - a kormany.hu, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató szolgálata és a zöld szám -, ahol információhoz juthatnak a fertőzésről.

Samu Attilát kérdezték arról a sajtóinformációról is, amely szerint az országos tiszti főorvos úgy rendelkezett, elkülönítő részlegeket kell kialakítaniuk a kórházaknak, illetve, hogy nem tiltották meg a potenciálisan koronavírussal fertőzött emberek látogatását. A sajtófőnök elmondta: Müller Cecília február 25-én módosította a korábbi eljárásrendet, ez a többi között az adatszolgáltatásra, a szoros kontaktus újradefiniálására tért ki, és megváltoztatta a megfigyelés szabályait, de a meglévő ellátórendszerre vonatkozóan nem tartalmaz módosítást. A kórházakban korábban is volt ilyen elkülönítő részleg - tette hozzá. Megjegyezte: a látogatókra vonatkozó eljárásrend keretjellegű, megengedő, és a kórházakra bízza, hogy a tiszti főorvos ajánlásait tovább szigorítják vagy nem.

A védőmaszkokkal kapcsolatban a Belügyminisztérium sajtófőnöke felidézte: az operatív törzs úgy döntött, a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért péntek délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak.

Megjegyezte: február 2-án jelentették be, hogy a büntetés-végrehajtás debreceni üzemében 25 ezres kapacitású gyártósort indítottak újra, ahol fogvatartottak állítanak elő szájmaszkokat.

Elmondta, a gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál "brutális drágulást" tapasztalnak.
Samu Attila azzal kapcsolatban, hogy a Főpolgármesteri Hivatal pénteken bejelentette, megalakult a fővárosi operatív törzs, közölte: az operatív törzs megkapta a főpolgármester és a főjegyző levelét. Kiemelte: a járványügyi helyzet kezelése állami feladat, ha az operatív törzs szerepet szán az önkormányzatoknak, arról az önkormányzati tájékoztató rendszeren keresztül értesítenek.

Dél-koreai katonák fertőtlenítenek egy vasútállomáson, az országban már Kínánál gyorsabban terjed a koronavírus Forrás: AFP/-

Jelezte: ha szükséges, hogy Budapesten az országostól eltérő eljárásrendet alkalmazzanak, akkor tájékoztatni fogják erről a fővárost. Azt mondta, helyben lehetnek olyan információs csatornák, amelyeket az operatív törzs nem ismer, csak a helyi önkormányzat.
Kiemelte: minden segítséget örömmel fogadnak, és köszönik, ha az önkormányzatok a szakemberek ajánlásait, a hatóságok útmutatásait figyelembe véve tájékoztatják a lakosságot.

Magyarország felkészült

Orbán Viktor a koronavírusról azt mondta a pénteki rádióinterjújában, hogy kialakult egy európai gócpont Észak-Olaszországban, és a szomszédos országokban is megjelent a vírus. Ezért ki kell mondani, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is, az utóbbi lehetőségre készülünk - mondta a kormányfő. Az operatív törzs létrejött egy hónapja,

most a megelőzésen van a hangsúly. A kormányfő kijelentette, hogy egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak, megfelelő szakemberek vannak.

Orbán Viktor megismételte, hogy senki ne menjen fertőzött országba, és iskoláscsoportok se menjenek oda. A kormányfő szerint egy ismeretlen bajjal állunk szemben, mivel az influenzát ismerjük, míg ezt a vírust nem.

Orbán Viktor elmondta, a magyar kormány ellátja a feladatát, 24 órában dolgozik. Minden fontos információt meg fognak osztani. A magyar szakembergárda nemzetközileg is kimagasló tudással rendelkezik.

Globális veszélyszint: nagyon magas

A WHO pénteki jelentése szerint már Fehéroroszországban, Litvániában, Új-Zélandon, Hollandiában és Nigériában is vannak koronavírus-esetek, az Egészségügyi Világszervezet nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét. Ismét emelkedett a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek napi száma Kínában míg csütörtökön 318 új esetet jelentettek, addig pénteken 427-et - adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Csütörtökön még javulni tűnt a helyzet, mivel szerdához képest több mint százzal csökkent az újabb, bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma, ám pénteken - szintén - bő százzal nőtt. Ezzel a megerősített esetek száma 79 ezer 251-re emelkedett. A kór miatt pénteken 47 beteg halt meg, a halottak száma a szárazföldi Kínában 2835-re emelkedett. Az újabb 47 halott közül 37-tel Vuhanban végzett a járvány. A városban előző nap 28-an haltak bele a kórba.

Macedóniában fertőtlenítenek egy buszt Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Dél-Koreában közben már több az új koronavírusos beteg, mint Kínában a szombaton közzétett adatok alapján. Egy nap alatt 594 újabb betegről derült ki, hogy megfertőzte a vírus Dél-Koreában, míg Kínában 427-ről. A dél-koreai fertőzöttek száma 2931-re emelkedett, a betegségben meghaltaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán immár a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a "járványriadót". Dél-Koreában január 3-a óta 85 ezer embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzés gyanújával.

Az országban egy nő másodszor is elkapta a koronavírust, közölték az ázsiai ország egészségügyi hatóságai szombaton. A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerint a 73 éves nő február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, és csütörtökön jelentkeztek nála újra a betegség tünetei.

Szombaton a bahreini hatóságok bejelentették: büntetőeljárást kezdeményeznek azok ellen, akik a járvány felbukkanása óta Iránból tértek vissza, és nem vizsgáltatták ki magukat. A bahreini belügyminisztérium szerint a vírus iráni felbukkanása előtt nem sokkal több mint 2000 ember tért vissza a szigetországba a síita államból, és közülük eddig csak 310 jelentkezett kivizsgálásra.
A bahreini egészségügyi minisztérium pénteken közzétett adatai szerint a hozzávetőleg másfélmilliós királyságban 38 fertőzött van.

Egy kínai balettórát lemondtak a táncosok, pontosabban online videostreamen tartották, közben maszkot viseltek Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ren Long

Ausztrália szombaton bejelentette, hogy megtagadja a beutazást az országba Iránon keresztül érkező külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében az Iránból érkezőknek március 1-től 14 napot egy másik országban kell tölteniük, mielőtt a szigetországba léphetnének.
Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter úgy vélte, jelenleg nagyon sok felderítetlen vírusfertőzött van Iránban, akiket nem tartóztatnak fel az iráni repülőtereken.

Pénteken a BBC iráni egészségügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Iránban már legalább 210 ember életét követelte a járvány, noha az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője cáfolta az értesülést. Kianus Dzsahánpúr előzőleg arról számolt be, hogy csütörtök estig bezárólag 34-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak a száma, 388-ra a fertőzötteké.
Szakértők attól tartanak, hogy az iráni kormány nem biztos a dolgában, hogy miként kellene kezelni a ragály rohamos terjedését.

Pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár levélben egy, a nők helyzetéről szóló, március 9-én, New Yorkban megrendezendő konferencia lerövidítését javasolta. Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője szerint Guterres a kialakult egészségügyi helyzet miatt döntött így, miután egyeztetett a világszervezet egészségügyi hatóságaival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőivel.

A németországi Sonsbeck egyik üzletében a fertőtlenítők hűlt helye a polcokon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Arnulf Stoffel (Ast)

Meghatározatlan időre elhalasztották Sebastian Kurz osztrák kancellár washingtoni látogatását a koronavírus terjedése okozta helyzet miatt, erősítette meg szombaton a kancellári hivatal a sajtóban megjelent híreket. Kurz vasárnap kezdte volna meg négynaposra tervezett egyesült államokbeli látogatását, és kedden találkozott volna Donald Trump amerikai elnökkel.

Ausztriában szombatra kilencre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma: két ember betegedett meg Alsó-Ausztriában, illetve Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet.
Stájerország tartományban egy 50 év körüli nő kapta meg elsőként a koronavírus-fertőzést. Ő nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azokat, akikkel kapcsolatban állt, felszólították, hogy ne hagyják el az otthonukat. Stájerország egészségügyi referense, Doris Kampus (SPÖ) hangsúlyozta, hogy "minden szükséges intézkedést meghoztak, így a helyi lakosság biztonságban érezheti magát".

Péntek délutánig az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 763 tesztet végeztek el; köztük Alexander Schallenberg (ÖVP) külügyminisztert és delegációját is megvizsgálták, ők ugyanis nemrég Iránban jártak.

Ételosztók a kínai Vuhanban, a vírus gócpontjában Forrás: AFP/Str

Az osztrák fővárosban bemutattak egy vészhelyzeti forgatókönyvet. Az első legfontosabb teendő eszerint az orvosi szakszolgálat kibővítése. A lakosságnak azt tanácsolják, a tünetek észlelése esetén hívják a 1450-es, erre a célra létesített telefonszámot. A szakemberek arról is döntöttek, hogy egyelőre nem vezetnek be korlátozást a tömegrendezvények, így kongresszusok, gyűlések, sportrendezvények látogatására.

A koronavírus téma lesz a V4-csúcson is

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak szerdán Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is - erősítette meg szombaton a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő.

A CTK szerint a találkozóról először Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő adott hírt szombaton a Twitteren, és azt írta, hogy Varsó javasolta az értekezlet megtartását. "A V4 országok találkozója az időszerű európai helyzettel fog foglalkozni. Szeretnénk előkészíteni a koronavírussal kapcsolatos megoldásokat és megerősíteni az együttműködést" - írta Morawiecki twitteres bejegyzésében.

Andrej Babis megerősítette a CTK-nak, hogy V4-es találkozót tartanak szerdán, de annak konkrét idejét még nem véglegesítették.

- tette hozzá a cseh kormányfő. A CTK szerint a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar miniszterelnök a találkozón megvitatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.