Rémálmai vannak a bolíviai börtönből kiszabadult Tóásó Elődnek

tóásó előd ferihegy érkezés
Tóásó Előd a reptéren adott interjút
Vágólapra másolva!
A bukott Evo Morales bolíviai börtönéből kiszabadult Tóásó Előd ma Magyarországon él és gyerekeket tanít. Nem szívesen beszél az emlékeiről, pedig alighanem sosem fogja elfelejteni kalandos kimenekítését a latin-amerikai országból, ahogy feltehetően azt az éjszakát sem, amikor kommandósok ütöttek rajta a barátain, egy kis csoporton, amiben ő is benne volt. Három társa meghalt, őt másodmagával a rácsok várták. 
Vágólapra másolva!

Tóásó Elődöt a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével 2015 tavaszán szó szerint kimenekítették Bolíviából, Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket, ezért kértek segítséget Magyarországról. A 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen hajtották végre az akciót. Öt év telt el a filmbeillő jelenet óta. Ma Tatabányám tanít egy középiskolában és mellette egyetemre jár.

- mondta a Borsnak Tóásó Előd.

Tóásó Előd 2015 áprilisában érkezett meg a magyar repülőtérre Fotó: Bielik István - Origo

– magyarázza Tóásó.

Brutális mészárlás

2009 áprilisában kommandósok szállták meg a Santa Cruz-i Las Américas szállodát. Rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag

Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő.

Az akcióban a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú

Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád, és az ír Michael Dwyer meghalt.

Tóásó Elődöt és Mario Tadicot őrizetbe vették. Mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt

vizsgálati fogságban tartották.

Tóásó Előd a reptéren adott interjút 5 éve Fotó: Bielik István - Origo

Vádalkut kötöttek

A két férfi vádalkut kötött és rövidített eljárást kért. 2015. február 20-án született ítélet az ügyben, amelyben fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónap börtönt kapott az erdélyi férfi és a társa is. Mivel mindkét gyanúsított majdnem 6 évig őrizetben volt, büntetésüket az ítélet kihirdetésekor már letöltötték.

Előre berendezhették a helyszínt

"Evo Morales nemrég egy választási csalással megbukott, melynek következtében népszerűsége és vezetői hitelessége jelentősen megingott, így kénytelen volt elmenekülni az országból.

Menekülésével az államban ideiglenes anarchia alakult ki.

Az ország élére ideiglenes államfőt neveztek ki Jeanine Ánez személyében" - összegezte a lap.

Ez volt a fordulópont Tóásó ügyében. A belügyminisztérium visszavonta az eredeti feljelentést. Elismerték, hogy a férfi börtönbe zárása politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg. Emellett két bíró is beismerte, hogy kormányzati nyomásra cselekedett.

"Nem sokkal ezután egy katonai tábornok, Cardona arról beszélt, hogy a rajtaütés során a külföldiek szállodai szobájában „megtalált" fegyvereket a titkosszolgálat tőle, vagyis

a 8-as számú alakulattól kérte kölcsön a rajtaütés előtt, ami azt jelenti, hogy a helyszínt előre berendezték hamis bizonyítékokkal.

A terroristaügy egyértelmű csalásai miatt a bolíviai ügyészség nyomozást indított Evo Morales volt elnök és Álvaro García Linera volt elnökhelyettes ellen, emberiség elleni bűncselekmények, népirtás, bűnszervezet megszervezése és emberrablás ellen" - írta a lap.

Tóásó Elődöt tárgyalásra viszik Forrás: MTI/EPA/Martin Alipaz

"Tavalyi év során az Amerika-Közi Emberi Jogi Bizottság elfogadta a bolív állam ellen a beadványunkat, amelyben megállapították az emberi jogsértéseket és az ENSZ megállapította azt, hogy a fogvatartásom illegális és önkényes volt. Jelenleg egy emberi jogi ügyem van Bolívia állama ellen, amely tartalmazza az ellenem elkövetett jogsértéseket és az ez ügyben kivégzett barátaimról is szó esik. Amikor az új kormány elismeri az Amerika-Közi Emberi Jogi intézménye előtt is azt, hogy ez egy politikai indíttatású ügy volt, akkor természetesen erkölcsi, jogi és anyagi kártérítés illeti meg az érintett áldozatokat, családtagjaikat, illetve a kivégzettek családjait" - mondta Tóás Előd, aki nem szívesen beszél az emlékeiről.

– tette hozzá.