Megbukott a Donald Trump elleni impeachment

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus 51-49 arányban leszavazta azt a javaslatot, hogy tanúkat idézhessenek be a Donald Trump elleni impeachment eljárásban. Ezzel gyakorlatilag megbukott a Trump elleni vádeljárás. A döntő szavazás jövő héten lesz, de itt a történtek után esélytelenek a demokraták.
Vágólapra másolva!

Összesen négy republikánus politikus habozott, és amerikai sajtójelentések szerint a demokraták többször is egyeztettek velük, hogy megpróbálják meggyőzni őket. De miután csütörtökön éjjel Lamar Alexander tennessee-i szenátor bejelentette, hogy nem voksol igennel ez ügyben, pénteken Lisa Murkowski alaszkai politikusnő is közleményben tudatta: nem szavazza meg a tanúk beidézését.
Közleményében Murkowski azzal indokolta döntését, hogy az eljárás "túlságosan pártosan elfogult", és nem hiszi, hogy az eljárás elnyújtása "bármit is megváltoztatna". Lamar Alexander csütörtökön este hasonlóan érvelt, kiemelve, hogy a tanúk beidézése "elsietett és teljességgel elfogult" döntés lenne.
Murkowski hangsúlyozta azt is: "világossá vált, hogy néhány kollégám szeretné még inkább átpolitizálni ezt a folyamatot, és a főbíró elleni támadással bevonná a csatába a legfelsőbb bíróságot. Ehhez az erőfeszítéshez én nem nyújtok támogatást."

Az alaszkai szenátor ezzel a demokraták elnökjelöltségére pályázó Elizabeth Warren massachusettsi demokrata párti szenátor John Roberts főbíróra kifejtett nyomásgyakorlására - egyes elemzők szerint: támadására - reagált. Warren ugyanis azzal a kérdéssel fordult a tárgyaláson elnöklő John Robertshez, aki egyben az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke is, hogy amennyiben visszautasítja a tanúk beidézését, ezzel vajon "nem járul-e hozzá a legfőbb bíró, a legfelsőbb bíróság és az alkotmány legitimitásának elvesztéséhez". Két republikánus szenátor - Mitt Romney és Susan Collins - a demokratákkal szavazott, de ez nem volt elég.

A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője "nagy tragédiának" nevezte a döntést. Mint fogalmazott: "tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság". A politikus "tárgyalás utánzatának" minősítette az eljárást, és úgy vélekedett, hogy "Amerika emlékezni fog erre a napra".

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: "a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újranyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot, amelyet maguk az impeachment-menedzserek továbbra is elsöprő erejűnek és minden kétséget kizárónak minősítenek".

A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték.

Amerikai sajtóértesülések szerint a demokrata párti politikusok azt szeretnék, ha az impeachment-eljárás utolsó napja szerdán lenne, egy nappal azt követően, hogy Donald Trump elmondta az Unió állapotáról szóló hagyományos évértékelő beszédet a kongresszus két háza előtt. John Cornyn texasi republikánus szenátor szerint a demokraták ezzel kifejezetten "zavarba akarják hozni" az elnököt.