A győri kiütéses Fidesz-győzelem tanulságai

Vágólapra másolva!
Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is. 
Vágólapra másolva!

A győri választás egyik nagy tanulsága, hogy kifizetődő volt a Fidesz számára, hogy a korábbi hibákért vállalták a felelősséget, és a tavalyi voksolás után lemondott Borkai Zsolt – mondta Farkas Örs az Origónak. Az Oeconomicus Gazdaságkutató Intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy lemondás tekintetében sokan továbbra is várják Gajda Péter kispesti szocialista városvezető és Kránitz Krisztián vagyonkezelő távozását a tavaly napvilágra került ügyek fényében.

mondta az elemző.

Farkas Örs: A Fidesz számára kifizetődő volt, hogy vállalták a felelősséget a korábbi hibákért Forrás: Dézsi Csaba András/Facebook

Nincs ellenzéki trendforduló

A győri választás egyértelműen bebizonyította, hogy a kormánypártok őrzik az előnyüket, amit jól bizonyított, hogy Dézsi Csaba András őszhöz képest több szavazatot kapott. Pollreisz Balázsnak nemcsak megőriznie nem sikerült a korábbi támogatottságot, hanem még csökkent is a rá adott szavazatok száma – mondta Farkas Örs. Mindez pedig egyértelműen kudarc – tette hozzá.

- hangsúlyozta az elemző.

Farkas Örs szerint míg az ellenzék csak stratégiai és választási szempontokkal törődik, és az összefogás csak erről szól, addig a kormánypárti oldalon egyértelmű vízió látható. A győri szavazók ennek a fényében is döntöttek, valamint nem kívántak egy bizonytalan helyzetet teremteni a megyeszékhelyen az ellenzéki jelölt megválasztásával – mondta a szakértő.

Nincs már hurráoptimizmus

Az a hurráoptimizmus, ami az ellenzéki oldalt október 14-e után jellemezte, most véget ért – erről már Boros Bánk Levente beszélt az Origónak. A Médianéző Központ vezetője szerint

A voksolás nagy téttel bírt mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalon, de most visszaállt a korábbi helyzet – mondta Boros Bánk Levente. Győr világosan mutatja, hogy semmilyen trendforduló nem történt az országos párttámogatottsági adatokban.

Dézsi Csaba András fölényes sikere véget vetett az ellenzéki hurráoptimizmusnak Forrás: Dézsi Csaba András/Facebook

Hosszútávon nézve is nagyot nyert Dézsi

Nemcsak önmagában nézve, hanem évtizedes távlatban is történelmi győzelmet aratott a Fidesz Győrben. Dézsi Csaba András 23 942 voksot szerzett, és ez 56,14 százalékos eredménynek felelt meg.

A Fidesz jelöltje a tavalyi őszi választáshoz képest 4634 vokssal szerzett többet, miközben a részvételi arány csökkent. Dézsi tehát 24 százalékkal kapott több szavazatot, mint a lemondott Borkai.

Dézsi azonban nemcsak a tavaly őszi választáshoz képest, hanem a 2014-es önkormányzati választással összehasonlítva is sokkal jobban szerepelt. Több mint öt évvel ezelőtt a Fidesz jelöltje 20 604 szavazatot kapott. Ahhoz képest most Dézsi 16,2 százalékkal kapott több voksot. Azonban nemcsak a személyi összehasonlítás terén szerepelt jobban Dézsi a korábbiakhoz képest, hanem a Fideszhez viszonyítva is.

A 2019-es európai parlamenti választáson 53,17 százalékot ért el a Fidesz, míg vasárnap a kormánypártok jelöltje 56,14 százalékot szerzett.

Ha a 2014-es EP-választással vetjük össze a mostani eredményt, akkor is Dézsi kerül ki nyertesen. Akkor a Fidesz-KDNP listája 56,12 százalékot kapott Győrben. Ez két század százalékponttal kevesebb, mint amennyit most a kormánypárti polgármesterjelölt kapott.

A korábbi eredményekkel való összehasonlítás is jól mutatja, hogy a kormánypárti jelölt nemcsak a Fidesz-KDNP stabil bázisát tudta maga mögé állítani, hanem a bizonytalan szavazók közül is tudott mozgósítani. Ismételten megdőlt az a tétel, hogy a Fidesznek egy stabil szavazóbázisa van, és azon kívül nem képes újakat megszólítani.

A győri választás bebizonyította: nincs trendforduló a pártok támogatottságában Forrás: Dézsi Csaba András/Facebook

Teljes kudarc az ellenzéki összeborulás

Ezzel szemben

a voksolás az ellenzéki összeborulás teljes kudarcát mutatja.

Bár a szélsőliberálisoktól a szélsőjobboldalig összeállt a szivárványkoalíció, mégsem sikerült elhódítaniuk Győrt, pedig még a teljes balliberális média is az ő jelöltjüket „tolta". Ha az összefogás valóban működött volna, akkor a korábbi évek eredményei alapján meg kellett volna nyernie a választást Pollreisz Balázsnak.

Ennek oka, hogy

a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz Győrben csupán 48 százalékot szerzett. Tehát az ellenzék papíron akkor többségben volt a városban.

Hasonló a helyzet, ha 2014-ig megyünk vissza. A Fidesz-KDNP listája akkor is csak 48 százalékot kapott Győrben, tehát az ellenzéki szavazók számszerűleg akkor is többségben voltak a városban.

Az ellenzéki összeborulás kudarca még szembetűnőbb, ha Pollreisz eredményét a tavalyi őszi választással hasonlítjuk össze.

A mostani balliberális jelölt 2016 szavazattal kapott kevesebbet, mint a DK-s Glázer Tímea. Ez 10,8 százalékos visszaesést jelent három hónap alatt.

Az érdekesség, hogy Glázer mögött is felsorakozott a teljes ellenzék, és most is ez történt. Tehát egyértelmű a csúfos bukás. A győriek nem kértek a szivárványkoalícióból.