A budai szuperkórház mérföldkő lehet a magyar egészségügy történetében

szuperkórház
centrumkórház
Vágólapra másolva!
A budai szuperkórház megvalósításának helyszíne nem politikai, hanem kizárólag szakmai kérdés, létrehozása pedig mérföldkő és hiánypótló a magyarországi egészségügy történelmében, írta a Portfolióban megjelent cikkében Bedros J. Róbert.
Vágólapra másolva!

Az építésért és üzemeltetésért felelős miniszterelnöki megbízott azt írta, Újbuda Dobogó városrészében

Az építés során felmerülő egyetlen szempont pedig a magyar emberek legmagasabb szintű egészségügyi ellátása lesz.

írta Bedros, hozzátéve, a létesítményt már most úgy tervezik meg, hogy fogadni tudja a jövő orvostechnológiáját is. Mindez Bedros szerint alapjaiban fogja megváltoztatni a magyar betegellátást, így többek közt lerövidíti a diagnózishoz történő eljutást, a gyógykezelés időtartamát, így a kórházi éjszakák számát is, valamint lényegesen csökkenti majd a kezelési költségeket is.

Így nézhet ki a szuperkórház Forrás: DBC

A szuperkórház, amely 1,2 millió ember ellátására lesz majd képes, a miniszterelnöki megbízott leírása alapján a legkorszerűbb eszközökkel lesz felszerelve informatikai szempontból is: olyan digitális eszközökkel, amelyek a betegek kényelmét szolgálják majd.

A miniszterelnöki biztos szerint habár korábban Kelenföld is szóba jött lehetséges helyszínként, végül azért esett a 4,4 milliárd forint értékű, az M1/M7-es autópályák bevezető szakaszánál található dobogói területre a választásuk, mert "egy 60 évvel ezelőtt épült kórház átalakításával, bővítgetésével, vagy egy lakóházaktól és egy pályaudvartól övezett területen nem lehet megvalósítani egy ekkora horderejű beruházást. "

Bedros szerint minden egyes akadályozó beavatkozás évekkel vetheti vissza a kórház elkészülését, hasonlóan a szomszédos Ausztriához, ahol a politikai csatározások miatt 5 évig tervezték és 7 évig építették az ottani szuperkórházat.