Így rombolnak Karácsonyék: megtámadta a szuperkórházat a balliberális fővárosi vezetés

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
A balliberális ellenzék kórházstopot hirdetett azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén leszavazta azt a javaslatot, hogy Budapest kötelezze el magát a Dél-Budai Centrumkórház megépítése mellett. A balliberális képviselők ezzel az elmúlt 100 év legnagyobb fővárosi beruházásának mentek neki. Mindez annak fényében meglepő fordulatnak látszik, hogy a baloldali ellenzéktől október 13-ig semmi mást nem lehetett hallani, mint az egészségügy helyzetéért való folyamatos aggodalmaskodást. A kampány elmúltával azonban már nem fontos az egészségügy Karácsony Gergelynek és a megválasztott baloldali polgármestereknek, amit a szerdai szavazás is világosan mutatott. Vagyis: előtte sem ez volt fontos, csak a káosz és a rombolás. A Dél-Budai Centrumkórház amellett, hogy a sürgősségi ellátás csúcsát képviseli majd, egyfajta mini-egészségvárosként is funkcionál majd, ahol a diagnosztikai és gyógyászati egységeken túl oktatási célú egységek, nővér- és orvosszálló, bölcsőde és óvoda, valamint különféle egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. Az új intézmény 1,2 millió ember ellátásáért lenne majd felelős. Bedros J. Róbert, a  beruházásért felelős miniszterelnöki biztos augusztusban arról beszélt, hogy a projekt az ütemtervnek megfelelően halad.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Fidesz-frakció módosító javaslatában arra kérte a fővárost, hogy a kormány által biztosított 50 milliárdos összeg mellé újabb 50 milliárdos összeggel járuljon hozzá a budapesti egészségügy fejlesztéséhez, valamint hogy kötelezze el magát a Dél-Budai Centrumkórház mellett, ám a baloldali többségű testület nem szavazta ezt meg. Borbély Lénárd, csepeli fideszes polgármester szerint,

Kórházstopot hirdetett az ellenzék

Az ellenzék stadionstopot ígért és kórházstop lett belőle – erről már Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszélt a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette:

Orbán Balázs elmondta, a kormány az első pillanattól kezdve egyértelművé tette, hogy a budapestiek érdekében szeretne együttműködni az új városvezetéssel. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, bár az atlétikai vb-vel kapcsolatban pozitívnak látszik a fővárosi közgyűlés döntése, a szuperkórházra mégis nemet mondtak, amit a kormány értetlenül fogadott, hiszen Karácsony Gergely végig az egészségügy fejlesztése mellett kampányolt.

Karácsony és balliberális haverjai számára csak a kampány végéig volt fontos az egészségügy. Mindezt jól bizonyítja, hogy szerdán leszavazták a dél-budai szuperkórház megépítését Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Dél-Budai Centrumkórház elleni totális ellenzéki támadások az október 13-i önkormányzati választások után kezdődtek meg. Addig a balliberális ellenzék politikusai minden hullámhosszon az egészségügyért aggódtak, azonban

a kampány elmúltával már nem lett fontos az egészségügy.

László Imre, XI. kerületi DK-s polgármester nyilatkozta azt, hogy pazarló és felesleges a dél-budai szuperkórház létrehozása. Később az óriási botrány hatására visszakozott, de a szerdai szavazáson ő is nemmel voksolt a kórházra. Ennek fényében pedig a korábbi visszakozása egyszerű szemfényvesztés volt.

Mini-egészségváros lehet

A szuperkórház felépítése elsőként a 2015-ös tavaszi parlamenti ülésszak előtti zárt Fidesz-frakcióülésen merült fel. Azóta eldőlt a helyszín is, és a tervpályázat nyertese is kiderült.

Építészeti és orvostechnikai megoldásait tekintve, valamint egyedi formavilága miatt világszinten is egyedülálló épület lesz a Dél-Budára tervezett szuperkórház.

A több mint kétszázezer négyzetméteres intézmény amellett, hogy a sürgősségi ellátás csúcsát képviseli, egyfajta mini-egészségvárosként is funkcionál majd, ahol a diagnosztikai és gyógyászati egységeken túl oktatási célú egységek, nővér- és orvosszálló, bölcsőde és óvoda, valamint különféle egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. A Dél-Budai Centrumkórház (DBC) tervpályázatán első díjat nyert Noll Tamás Ybl-díjas építész még idén februárban nyilatkozott a részletekről a Magyar Nemzetnek.

Akkor azt mondta, a kiindulási koncepció a lehetőség szerinti minél stresszmentesebb, a gyógyulást mindinkább elősegítő környezet kialakítása volt.

A DBC építészeti filozófiája az áramlásra épül, amely nemcsak a belső térszervezésben, de a külső tömegformálásban is markánsan megjelenik: a felnőtt fekvőbeteg-osztályok egy szilvamag, míg a gyermekosztályok egy amőba alakú épületbe kerülnek. Ezek az épületrészek olyan látványt nyújtanak majd, mintha lebegnének a kétszintes, lepényszerű kórházépület felett.

Így nézhet ki az új dél-budai szuperkórház Forrás: Origo

Áttekinthető térstruktúra

A cél egy minden irányból jól megközelíthető, egyértelmű, könnyen áttekinthető térstruktúra kialakítása volt, amelyben a betegek, a személyzet, a látogatók és a kiszolgáló forgalom is jól elkülöníthetően, de rövid utakon tud közlekedni, áramlani. A belsőépítészeti koncepciót is az egyszerűség, átláthatóság igénye ihlette, a dizájnt a közösségi tereknél a jól tisztítható, antibakteriális és ellenálló anyagok, az üveg-, a corian- és acélfelületek összeépítése határozza meg.

A Dél-Budai Centrumkórházban előreláthatólag 2500-3000 ember dolgozik majd, a fekvőbeteg-kapacitás 1100 ágyas, emellett napi 1500 járóbeteggel és mintegy ezer látogatóval számolnak.

Ez azt jelenti, hogy naponta hatezer ember fordul meg majd itt, ami hatalmas infrastruktúrát igényel, olyan lesz, mint egy mini-egészségváros. Egy ekkora projekt nagyon nagy kihívás, csak a kiviteli tervek véglegesítéséig még kétévnyi munka van hátra – mondta Noll Tamás.

Az ütemterv szerint halad a projekt

A Dél-Budai Centrumkórház projekt az ütemterv szerint halad, a háttérben folyó szakértői munka egyértelműen elengedhetetlen fontosságú, hiszen ezek nélkül a később fellépő problémák nagymértékben lelassíthatják a Dél-Budai Centrumkórház közellátásba való bekapcsolását - nyilatkozta Bedros J. Róbert az Origónak még idén augusztusban. A miniszterelnöki megbízott arról is beszélt, hogy a konkrét eszközbeszerzésről egyelőre felelőtlenség volna beszélni, hiszen a jövő eszközparkját tervezik a szuperkórházba. A Dél-Budai Centrumkórház zöldmezős beruházásként 1,2 millió ember ellátásért lesz felelős, és az elmúlt száz év legjelentősebb fővárosi egészségügyi beruházása lesz.

1,2 millió ember ellátásért lesz felelős az elmúlt 100 év legfontosabb fővárosi egészségügyi beruházása Forrás: Origo

Bedros J. Róbert arról is beszélt, hogy a négy centrumkórház lényegében az egész fővárosi betegellátást lefedi majd.

Az ellátórendszer adatait elemzik, esetszámokat, a populáció ellátási területenkénti alakulását mérik fel. Mindezt azért teszik, hogy a leendő centrumokban a legmagasabb színvonalú és minőségű betegellátást tudjuk nyújtani az állampolgárainknak - mondta a miniszterelnöki megbízott.

A lehető legjobbat kell nyújtani

Bedros J. Róbert legutóbb arról beszélt,

Közölte, annak a fontosságát pedig, hogy egy ilyen egészségügyi centrum Magyarországon megépüljön, minden ember tudja és érzi. Szólt arról is, hogy nem az ő tiszte eldönteni, kinek mi legyen a véleménye a szuperkórház felépüléséről, az ő dolga, hogy a rá bízott feladatot elvégezze.

Abban is biztos vagyok, ha megépül az új kórház, bizonyára lesznek fanyalgók, akik majd azt is firtatják, hogy az ablakok miért jobbra vagy balra nyílnak, miért ilyen vagy olyan a fal színe, de ezzel számolni kell - tette hozzá. Bedros J. szerint a legfontosabb, hogy az egészségügyi ellátás területén a lehető legjobbat adjuk az ott élőknek.