Szavazás a Hír TV-n: mit gondolnak a gyöngyöspatai roma kártérítési ügyről?

2020.01.17. 19:35

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában telefonos szavazást indított a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítéssel kapcsolatban.

A kérdés így hangzik: 

Ön kinek ad igazat? Orbán Viktornak, aki szerint igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni, vagy a Soros-szervezeteknek, amelyek szerint százmilliós összeget kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt? 

Ha Ön Orbán Viktorral ért egyet, akkor küldje sms-ben az "O" betűt, ha pedig a Soros-szervezet véleményét osztja, akkor küldje az "S" betűt a 

+36 30 310 4444 -es 

telefonszámra!" - szólít fel a Hír TV műsora.

Ahogy arról beszámoltunk, a gyöngyöspatai roma gyermekek - egyébként a Gyurcsány-kormány alatt kezdődött - iskolai szegregációjának ügyében megítélt százmilliós kártérítéssel kapcsolatban Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: 

Egy szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a pert indítóknál is a Soros-szervezeteket találjuk.  A miniszterelnök hozzátette: 

A magyar emberek támogatják, hogy segély helyett munkát adjunk. A felzárkóztatást is mindenki támogatja, és az ingyen étkezést is. A magyarok nem rasszisták. Keresik a magyarok az együttműködés minden útját, de azt senki nem fogadja el, hogy pénzt adunk a semmiért. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi évek felzárkózási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét. 

A Soros-hálózat az állítólagos szegregáció ügyét felhasználva támadta a gyöngyöspatai önkormányzatot, kártérítési pert indítva. A pert  ugyanis nem az érintett közel negyven család, hanem az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte, amelynek legfőbb támogatói Soros szervezetei.

Ezt a pert másodfokon megnyerték, de az ügy felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé került. A Kúria tavaly december 2-i, jogerős döntésének értelmében a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek mintegy 100 millió forintot kell kifizetnie az érintett családoknak, ez január 17-től hatályos, annak ellenére, hogy a felülvizsgálati eljárást a Kúria még le sem folytatta. Ez a százmillió forint összegű kártérítés csődbe viheti a gyöngyöspatai önkormányzatot.

A szavazás vasárnap (január 19.) este 19.30-ig tart.