Életveszélyes üregekben hozták Magyarországra a migránsokat

Vágólapra másolva!
Az autószállító tréler lemezborítása alá rejtették, az erre a célra átalakított járműben azt a hét migránst, akiket tavaly év elején találtak meg a rendőrök. A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt bolgár embercsempésszel szemben.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi 700 euróért elvállalt egy fuvarozási munkát a hazájában. Belgrádba utazott, ahol átvett egy autószállító trélert.

Tudta, hogy hét iraki migránst rejtettek el a tréler lemezborítása alatt az erre a célra kialakított üregekben.

Tavaly január 31-én, 21 órakor akart belépni Szerbia irányából Magyarországra Röszkénél. A rendőrök kiszúrták, hogy átalakították a trélert, ezért részletes vámvizsgálatot rendeltek el. Megtalálták az illegális határátlépőket.

- olvasható az Ügyészség oldalán.

Emellett kiderült, hogy az a hely, ahol a migránsok elbújtak, életveszélyes. Szét kellett szerelniük a trélert, hogy kialakítsák a rejtekhelyeket,

ahol nem volt biztosítható a levegőcsere, vagyis akár a kipufogógázt is szívhatták volna.

"Az átalakítás után a tréler sem az eredeti funkciója betöltésére, sem személyek biztonságos szállítására nem volt alkalmas.

A rejtekhelyről az illegális határátlépők önállóan kijönni sem tudtak és közvetlenül sem tudtak jelezni a jármű vezetőjének, csak megállás után volt az nyitható.

A tartós, több órás utazás során számolni kellett a levegő elhasználódás okozta panaszokkal, a testi tünetek megjelenésével, kihűléssel, zsibbadással és pszichés panaszokkal. Mindezek jelentős testi és lelki gyötrelemmel jártak a csempészett személyek számára" - írták.

A járási ügyészség a bolgár férfit

a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészéssel vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.