A súlyos áfacsalási ügybe keveredett Staudt Gábor vezeti a budafoki Jobbikot, a csoport közösségi oldala szerint

STAUDT Gábor
Budapest, 2018. november 15. Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka felszólal az országonkénti jelentések cseréjéről szóló magyar-amerikai kormányközi megállapodás kihirdetésének vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 15-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Súlyos áfacsalási ügyének nyilvánosságra kerülése után Staudt Gábor váratlanul otthagyta a Jobbik parlamenti frakcióját azzal, hogy innentől csak szakmai síkon kívánja segíteni pártját. Ehhez képest a bukott politikus ismét felbukkant pártkörökben. A budafoki Jobbik Facebook-oldala szerint ő vezeti a csoportot - vette észre az Origo. 
Vágólapra másolva!

"A néppártosodást képviselői megbízatásomról való lemondásomtól függetlenül a jövőben is minden szakmai tudásommal segíteni fogom" - tavalyelőtt decemberben ezekkel a gondolatokkal búcsúzott a parlamenti képviselőségtől Staudt Gábor, miután a sajtóban összefüggésbe hozták egy súlyos áfacsalási üggyel. A jobbikos politikus búcsúposztjában arra is utalt, hogy a politikától pár lépést tartva szakmai síkon kívánja segíteni pártját.

Csoportelnökként tért vissza

Az Origo írta meg elsőként, hogy a bukása után félévvel már Kummer Ákost, a Jobbik első számú jogászát helyettesítette egy tárgyaláson. Magyarán a pártvezetés nem engedte el a kezét Staudtnak, aki így a Jobbik jogi képviselőjeként folytathatta pályafutását. A Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos adatbázisa szerint egyébként jelenleg a nevére hallgató Staudt Ügyvédi Iroda vezetőjeként praktizál.

Arról viszont nem szóltak a hírek, hogy a parlamentből való kikerülése után visszatért volna a politikába. Egészen mostanáig: a budafoki Jobbik Facebook-oldalán ugyanis Staudt Gábor van feltüntetve alapszervezeti elnökként.

Forrás: Facebook

A felület egyébként rendszeresen frissül, tegnap például három jobbikos tartalmat is megosztottak az oldal kezelői.

Azt, hogy az áfacsalási botrányba keveredő politikus-ügyvéd újra megfordul pártkörökben, mi sem bizonyítja jobban, mint ez a budafoki jobbikos csoport oldalán megosztott fotó. Ezen az látható, amint Staudt a Momentum egészségügy szakpolitikusával, fővárosi képviselőjével, Havasi Gáborral fog kezet.

Staudt korábban egyértelműen a Jakab Péter pártelnökkel szemben álló Szávay-vonalhoz tartozott. Mellette ide lehetett sorolni Szávay István korábbi, Bencsik János jelenlegi független, Stummer János jobbikos országgyűlési képviselőt. Ezt a kört összekötötte a bölcsészkari HÖK, ahol nem egyszer hangot adtak erősen radikális nézeteiknek. A csoportosulás tagjai később miután beléptek a Jobbikba, gyorsan megszállták a párt budapesti szervezetét. Szávaynak a legutóbbi jobbikos tisztújításig nagy befolyása volt a fővárosi pártszervezetben.

Csúnya ügy

Mint ismert, a Pesti Srácok forrásának elmondása szerint egy milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet akart belügyminisztert csinálni Staudtból akkor, amikor még a Jobbik egyik erős embere volt. Az informátor azt is állította, hogy a több milliárdos áfacsalást végrehajtó bandát - amelyben szerinte Staudt is tag volt - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt bizalmasa és tanácsadója, illetve a Jobbik rendvédelmi szakértője volt.

Kiemelte azt is, hogy kettőjüknek a megszerzett vagyonnal hosszútávú politikai céljaik voltak. Többek között az, hogy Staudt "minimum belügyminiszter" legyen egy leendő Jobbik-kormányban. Az ügyben jelenleg egy közös lengyel-magyar nyomozócsoport is vizsgálódik, valamint Staudt Gábor volt bizalmasát negyvenmilliós(!) lopás miatt már gyanúsítottként hallgatták ki a magyar rendőrök.

Staudt azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne a társasághoz és csak annyit ismer el, hogy ismeri a volt NNI-s alezredest.