Konzervatív hatást gyakorolni a világra - Sir Roger Scrutonra emlékeztek

ORBÁN Viktor
London, 2019. december 3. Sir Roger Scruton brit író-filozófus (b) koccint Orbán Viktor miniszterelnökkel, akitől átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Magyarország londoni nagykövetségén 2019. december 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az év elején meghalt brit konzervatív politikai filozófus, Sir Roger Scruton munkásságát méltatták Douglas Murray és John O'Sullivan brit konzervatív szerzők, valamint Hörcher Ferenc eszmetörténész a Mathias Corvinus Collegium, a Danube Institute és a Scruton Közösségi Tér által közösen rendezett online kerekasztal-beszélgetésen a róla elnevezett új budapesti rendezvényközpontban, a Scruton Közösségi Térben.
Vágólapra másolva!

Vélhetően ő volt a legjelentősebb konzervatív filozófus Edmund Burke óta –mondta Douglas Murray a Mandiner beszámolója szerint. A brit konzervatív közíró-újságíró szerint Scruton nehéz helyzetben volt:

ráadásul akkoriban a konzervativizmus nem a legnépszerűbb eszmerendszer volt, merev dogmaként tartották számon. A konzervatív filozófiai munkásság elkezdése személyes bátorság volt néhány évtizeddel ezelőtt.

Hajlamos volt kisebbíteni saját érdemeit, de látni kell, hogy hatalmas feladatot tűzött ki maga elé, és győztesen került ki belüle, megcsinálta – vélekedett a Danube Institute vendégkutatója.

Sir Roger Scruton brit író-filozófus (b) koccint Orbán Viktor miniszterelnökkel, akitől átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Magyarország londoni nagykövetségén 2019. december 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Írásai meghatározták a kor konzervatív gondolkodását, John O'Sullivan szerint azonban Scruton gondolatai közvetett módon hatottak a politikára, a kortárs politikusokra. A Danube Institute elnöke úgy vélte,

Scruton népszerűsége egyáltalán nem véletlen a konzervatív, de még a klasszikus liberális körökben sem.

A politikáról nem az aktuálpolitikai érdekek szintjén, hanem azoktól függetlenül írt, egyfajta „iskola" épült ki körülötte, követői pedig gondolkodó, kritikai attitűddel bíró értelmiségiek lettek – és ő éppen ezt akarta látni, hogy egy ilyen réteg jöjjön létre.

Nem az volt a célja, hogy a követői politikai vitairatokat írjanak, vagy listákat arról, hogy ha ebben a hat pontban hiszel, akkor konzervatív vagy, hanem hogyha valaki regényíró, akkor írjon egy jó regényt, ha forgatókönyvíró, akkor meg egy jó forgatókönyvet, ha pedig zeneszerző, akkor egy jó zeneművet. Ha ezek az alkotások valamilyen konzervatív karakterrel bírnak, akkor vélhetően valamilyen konzervatív hatást fognak gyakorolni a világra.

– magyarázta Scruton motivációit a brit politikai szekértő.

A rendezvényről szóló tudósítás itt olvasható.