Gyurcsány Ferenc atyai pofonokat osztogat Fekete-Győr Andrásnak

Gyurcsány Ferenc Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
Szabályszerűen szórakozik Fekete-Győr Andrással Gyurcsány Ferenc, aki egyúttal látványosan érzékelteti, kettőjük közül ki a főnök - ez derül ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének keddi bejegyzéséből. A bukott kormányfő - a Momentum elnökének kormányzati szerepvállalásával kapcsolatos híreszteléseire - a szokásos, atyáskodó stílusát felvéve taslikat adott neki. Nem ez volt az első ilyen alkalom: a baloldal vezetője Tihanyban is hasonlóan bánt vele, éreztetve, hogy ki irányít.
Vágólapra másolva!

Miután az MSZP-t megroppantotta, a Jobbikot pedig megszelídítette, Gyurcsány Ferenc jól láthatóan a Momentumot és annak elnökét, Fekete-Győr Andrást választotta ki következő feladatnak. A DK elnöke mindent és mindenkit százszázalékosan akar uralni a baloldalon, ez alól senki és semmi nem jelenthet kivételt.

Atyai pofonok

A bukott kormányfő legújabb posztjának az adta az alapját, hogy a baloldali pártvezetők egyeztetését követően Fekete-Győr egy jövőbeni, baloldali kormányból való kimaradását kezdte el híresztelni. "A DK elnöke megígérte, hogy a jövőben nem fog kormánytagságot vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni" - mondta a Momentum vezetője egy állítólagos ígéretre hivatkozva.

Gyurcsány Ferenc erre reagálva a szokásos, atyáskodó stílusát felvéve taslikat adott Fekete-Győr Andrásnak.

"Zárjuk le ezt a gyerekes beszélgetést! Nem az a kérdés, hogy mi lesz velem, hanem az, hogy mi lesz Magyarországgal. Magyarországnak új kormány kell! Ezért dolgozom. Egy olyan párt élén, amelyért egy garast nem adtak volna kilenc éve, ma meg a legerősebb ellenzéki párt" - olyan stílusban írta mindezt a DK elnöke, mintha beosztottjához szólt volna.

Gyurcsány külön kitért jövőbeni, esetleges kormányzati szerepvállalására is, szokásához híven többértelműen fogalmazva. "Szolgálni fogom az új kormányt. Ez az ambícióm. Semmiképpen se több" - írta úgy, hogy ebbe mindent bele lehet érteni. Aztán hozzátette, hogy nem lesz 2022-ben miniszterelnök, házelnök, és "még ki tudja, micsoda."

Csakhogy korábbi nyilatkozatai azt mutatják, hogy a baloldal vezetőjeként komolyan szerepet vállalna 2022 után is.

Ismerős ez a stílus

Nem először fordult elő, hogy Gyurcsány Ferenc hasonló hangnemet ütött meg Fekete-Győr Andrásékkal szemben, mint most. Februári évértékelő beszédében atyáskodva az összes baloldali pártot megdicsérte, a Momentumról enyhén lekezelően azt mondta, hogy "momentumos barátaim fiatalok, dinamikusak, időnként annyira pimaszok, mint mi voltunk".

Ugyanezt a stílust vette fel, amikor a Momentum elnökével Tihanyban találkozott. A DK elnöke csak pillanatokra nézett Fekete-Győr Andrásra, és miközben tárgyalópartnere a kamerák előtt beszélt, végig mosolygott. Majd végül, amikor egyedül maradt, visszatérve hozzá, színpadiasan búcsúzott el tőle.

Atyáskodva üzent Gyurcsány Ferenc Fekete-Győr Andrásnak Forrás: Facebook

Szórakozik a Momentummal

A baloldali pártelnök ugyanis korábban többször is egyértelművé tette, hogy komoly részt akar vállalni a baloldali összefogás létrehozásában és működtetésében.

Februári évértékelőjében azt mondta, hogy erőfeszítéseit nagyrészt az köti le, hogy egy későbbi kormányzás feltételeinek megteremtésében közreműködjön. Egyúttal ultimátumot is megfogalmazott a baloldali pártoknak: "vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy."

A DK márciusi tisztújító kongresszusán saját vezérszerepéről értekezve pedig azt mondta, hogy "a kormánypárti politikusok szerint én irányítom az ellenzéket, Budapestet és a NAT elleni tiltakozó akciót. Politikustársaim mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele."

Hasonló üzenete volt júniusi parlamenti beszédének. A DK elnöke konkrét célokat megjelölve programot hirdetett 2022-re. "Legfontosabb nemzeti felelősség egy új, a Fideszt nélkülöző nemzeti kormánynak a létrehozása és megalakítása" - határozta meg a végcélt felszólalásában Gyurcsány, aki gondolatokban lerakta egy új kabinet alapjait.

Vona Gábor ezt követően nyilatkozta, hogy a bukott kormányfő mozgatja a szálakat a baloldalon. "Úgy tűnik, az ellenzéki együttműködés táncrendjét Gyurcsány állítja össze" - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. Mint ismert, a politikusnak a néppártosodás elindításával kulcsszerepe volt abban, hogy egykori pártja mára a DK alárendeltségében működik. Mindebből az következik, hogy

Gyurcsány szórakozik Fekete-Győrrel, szövetségesét nem egyenrangú félként kezeli.

Gyurcsány képtelen elengedni a hatalmat, legszívesebben kormányzati szerepkörben bukkanna fel.

Araszolgat előre a DK elnöke

A DK elismerte, hogy Gyurcsánynak komoly politikai ambíciói vannak. "A 2022-ben felálló új, demokratikus és köztársaságpárti kormányban sem mint kormányfő, sem mint a kormányzat tagja nem akart szerepet vállalni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vállalhatna közjogi pozíciót 2022 után. A közjogi pozíció jelentheti a parlamenti képviselőséget, vagy akár az országgyűlés elnöki tisztségét is" - nyilatkozta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője az ATV-nek.

Ez azért furcsa, mert pár órával később Gyurcsány már azt írta, hogy nem lesz 2022-ben miniszterelnök, házelnök, és "még ki tudja, micsoda." "Szolgálni fogom az új kormányt" - tette hozzá többértelműen.

Vadai, a rossz zsaru

Teljesen más hangnemben reagált Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője, Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasa vasárnapi posztjában. Úgy látszik, a két politikus felosztotta egymás között a jó és a rossz zsaru szerepet.

Vadai ugyanis egészen ritkán látható módon, Rákosi Mátyás ("aki nincs velünk, az ellenünk van") gondolatmenetét kölcsönözve megzsarolta a teljes baloldalt. Lényegében azt írta, hogy

aki nem áll be Gyurcsány Ferenc mögé, az a baloldal ellensége.

"Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van" - hangzott a pontos iránymutatás. A radikális baloldali politikus ezzel egyenlőségjelet tett Gyurcsány és a DK közé, azt üzenve a Momentumnak és a többi baloldali pártnak: vagy elfogadják Gyurcsányt, vagy a baloldal kiutáltjai lesznek.

Vadai a szokatlanul agresszív írásával azt szerette volna nyomatékosítani, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezére. "Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében" - zárta gondolatait Vadai.

Arra a kérdésre, hogy az atyáskodó Gyurcsány, vagy a komplett baloldalt megfenyegető Vadainak kell hinni, egyértelmű választ adott utóbbi. Mint az ATV adásában mondta, a DK hivatalos álláspontját az ő vasárnapi Facebook-posztja tartalmazta. "Gyurcsány marad" - szögezte le.