Egyetértési pontokat teremt a meghirdetett új nemzeti konzultáció

Debrecen, 2017. június 5. A kormány plakátja Debrecenben, az Ács utca és Kishegyesi út kereszteződésében 2017. június 5-én. A nemzeti konzultáció lezárulását követően köszönő- és eredménykampányt indít a kormány; a köszönőkampány központi üzenete az lesz, hogy "Magyarország erős és büszke európai ország" - írta internetes oldalán a Magyar Idők június elsején. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány elleni védekezés, az új nemzeti konzultáció és a trianoni békediktátum száz évvel ezelőtti életbe lépése is téma volt kedden az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásokban. 
Vágólapra másolva!

Magyarország sikeresen lezárta a koronavírus-járvány első szakaszát - mondta Halász János napirend előtt. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint most egy csendesebb szakasz következik, ezért meg kell kérdezni az embereket, hogyan lehet kezelni a gazdasági helyzetet, és mi a véleményük a Soros-féle kötvényekről. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten jelentette be az újabb nemzeti konzultációt.

- mondta Halász János. A Fidesz politikusa elmondta, hogy most sem számítanak semmi jóra az ellenzéktől. Az elmúlt nyolc nemzeti konzultáció segített a kormánynak és az Országgyűlésnek is abban, hogyan gondolkoznak az emberek - tette hozzá. Minden magyar ember véleménye számít, ezért mindenki küldje vissza az íveket - mondta Halász János.

Indul az újabb nemzeti konzultáció Forrás: MTI/Beliczay László

Szijjártó Péter úgy reagált az elhangzottakra, hogy a koronavírus-járvány nagyon nagy mértékben meghatározza az ország jövőjét, és semmi sem lesz olyan, mint korábban. A magyar kormány időben reagált a járványhelyzetre - tette hozzá. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, meg kell védeni az emberek munkahelyét, és itt elindult egy vita, hogy munkahelyeket, vagy éppen munkanélküliséget finanszírozzon a kormány.

- mondta Szijjártó Péter. Felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéki pártok ezeket a vállalkozásokat támadják.

"Minden magyar felelős minden magyarért"

Június 4-e nemzeti gyásznapunk - mondta Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Kijelentette, hogy azóta sikerült az országnak felállnia a nehéz helyzetből, és a határon túli magyarság 100 év után is megőrizte identitását. Június 4-én nemcsak gyászolunk, hanem örülünk annak, hogy a Kárpát-medencében újra egy egységes nemzetet alkotunk szétszakítva, de összetartozva - tette hozzá. Szászfalvi László felidézte, hogy

a 2010-es kormányváltás óta megteremtették a kettős állampolgárság intézményét, valamint többtucatnyi program indult a határon túli magyarság megsegítésére.

A magyar nemzet szülőföldön való megmaradását kell segíteni a következő időszakban is - zárta szavait.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minderre azt válaszolta, hogy a nemzet és ország határai nem esnek egybe. Közölte, hogy

- tette hozzá. Sokkal jobb a szomszédos országok magyarságának is, ha jó viszony alakul ki a magyar kormány és az érintett országok kormányai között. Most a legtöbb szomszédos országgal kiegyensúlyozott kapcsolataink vannak - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.

- mondta Szijjártó Péter. 216 milliárd forint támogatás jutott a határon túli magyarok támogatására 2016 óta.

Szijjártó: 216 milliárd forint támogatás jutott a határon túli magyarok támogatására 2016 óta Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Jobbik eltörölné a múltat

Tudom, hogy le akarja tagadni a saját pártjának a múltját, de a Jobbik korábban maga is indított országos konzultációt – így reagált Dömötör Csaba Jakab Péter (Jobbik) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy

Ezzel szemben a Jobbik vezette Ózdon csökkentik a fizetéseket – tette hozzá. Dömötör Csaba rámutatott arra, hogy 26-ról 17 főre csökkent a Jobbik frakciójának a létszáma, és ennek oka, hogy a párt teljesen szembement az alapítónyilatkozatával, amiben még a szélsőséges liberálisok és a kommunista utódpártok elleni küzdelem volt a legfontosabb.

A szocialisták egy gyufaszálat nem tettek keresztbe

A vipera, a sün, a kardlapozás, és a gumilövedék volt a fontos a szocialisták számára a békés tüntetésekkel szemben – így reagált Rétvári Bence Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására.

- hívta fel a figyelmet az Emmi államtitkára. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy miközben a szocialisták a Deák téri demonstráció kapcsán nácikat látnak, addig a parlamentben egy náci alapvetésű párttal kötöttek szövetséget. Rétvári Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP már azelőtt válságba sodorta az országot, mielőtt a nagy gazdasági világválság kitört volna.

- idézte fel Rétvári Ferge Zsuzsa szociológus korábbi szavait.

Schanda Tamás: A kormány célja a munkahelyek megvédése és újak teremtése Forrás: MTI/Kovács Attila

Az első csatát megnyertük

- így válaszolt Schanda Tamás Schmuck Erzsébetnek (LMP). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára rámutatott arra, hogy az elmúlt 10 évben a polgári kormány bebizonyította, hogyan lehet sikeresen munkahelyeket teremteni. Az első csatát megnyertük, míg a második csata a munkahelyek megvédéséről és újak teremtéséről szól. A gazdaságvédelmi akcióterv a nemzeti össztermék mintegy 20 százalékét csoportosítja át – tette hozzá. Eddig 10 481 cég adott be pályázatot a munkahelyvédelmi bértámogatásra – mondta Schanda Tamás.

Május 4-e óta csökken az aktív fertőzöttek száma, és az, hogy elkerültük a tömeges megbetegedéseket az a magyarok fegyelmezettségének, és a kormány időben meghozott intézkedéseinek köszönhető – válaszolta Dömötör Csaba Szabó Tímeának (Párbeszéd). A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a gazdasági válságkezeléséről azt mondta, hogy a

Dömötör rámutatott arra, hogy az ellenzék nem annak alapján dönt bizonyos ügyekről, hogy mi az, ami jó az országnak, hanem annak alapján, hogyan tudják a kormányt támadni. Rengeteg lehetőséget szalasztottak el az elmúlt hetekben, hogy levegyék a pártpolitikai szemüvegüket, de ezt nem tették meg – tette hozzá.