Tállai András: Minden tekintetben megerősödött és válságálló Magyarország.

Budapest, 2020. június 3.
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2020. június 3. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytattja ma az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt tíz év gazdasági, államháztartási és finanszírozási folyamatairól, a fegyelmezett gazdálkodást és a gazdaság fejlődő pályára állítását célzó kormányzati politikáról beszélt, amelyek eredményeként

A magyar gazdaság erős fundamentumokkal rendelkezik - közölte, hangsúlyozva, hogy a most tárgyalt 2021-es költségvetés hathatósan szolgálja a gazdaság, a vállalkozások, a munkahelyek és a családok védelmét.

Arra emlékeztetett: 2013-tól növekedési pályán mozog a magyar gazdaság, amely az EU egyik legdinamikusabb növekedését produkálja, a bővülés egészséges és kiegyensúlyozott szerkezetű, eladósodástól mentes, a tavalyi, 28,6 százalékos beruházási ráta pedig az egyik legmagasabb az unióban.

Hozzátette:

foglalkoztatási rátában és a munkanélküliségi mutatóban a sereghajtók közül az élmezőnybe lépett Magyarország,

az ipar és a szolgáltatási szektor húzza a növekedést, rekordmagasságban van a külkereskedelmi többlet, érdemben mérséklődött az ország külső sérülékenysége.

Utóbbi kapcsán arra utalt: a devizahitelek kivezetésével megszűnt az árfolyamkockázat, valamint sikerült az államadósság szintjének és szerkezetének sokkal stabilabbá tétele, aminek fontos eleme a lakosság növekvő szerepvállalása az államadósság finanszírozásában.

Budapest, 2020. június 3. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ugyanakkor megjegyezte: "elővigyázatossági tartalék" képzése érdekében eurókötvény kibocsátására került sor, majd első alkalommal jelentkezett zöld kötvénnyel az ország.

Kijelentette: Magyarország könnyűszerrel képes biztonságos finanszírozási forrást találni, akár a nemzetközi piacon is, míg 2008-ban csak IMF-hitellel lehetett elkerülni az államcsődöt.

Fidesz: Bátor, határozott, megfontolt a költségvetés

Bátornak, határozottnak, ugyanakkor megfontoltnak nevezte a 2021-es költségvetés tervezetét Turi-Kovács Béla (Fidesz).

Azt emelte ki: az imponáló számok mögötti kérdés, hogy mennyiben nőnek az egyes szektorokon belül a lehetőségek, márpedig

a kormány megszorítások nélküli, az ország népét bizalommal eltöltő költségvetést terjesztett a törvényhozás elé.

A képviselő szerint mindenki, még a szakemberek számára is meglepő volt, milyen erősek a koronavírus-járvány hatásai, a kormány azonban jól reagált a helyzetre.

Hozzátette, a krízis elhúzódó hatására kell felkészülni, nem hagyva figyelmen kívül, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságai rossz, "szinte önsorsrontó" válaszokat adtak a válságra.

A mezőgazdaságra mint a magyar gazdaság "szilárd és biztos pontjára" való építkezés fontosságát kiemelve Turi-Kovács Béla arról beszélt:

márpedig az agrárium nyújtotta lehetőségek ma is kizárólag magyar kézben vannak.

A Magyar falu programon változtatni kell - mondta, kijelentve, hogy a program révén meg kell teremteni a helyben dolgozás lehetőségét.

KDNP: Alapos, kimunkált a büdzsé tervezete

Latorcai János (KDNP) alaposnak és kimunkáltnak nevezte az előterjesztést, amely jelentős tartalékai miatt kiszámíthatatlan helyzetben is biztonságot adhat a magyar embereknek, családoknak.

Hangsúlyozta:

a felértékelődő biztonságérzet szintjét az államba vetett bizalom és az állam képességei fogják meghatározni.

Kiemelte: a bizalom finanszírozási szempontból is fontos elem, hiszen olcsóbbá, könnyebbé teszi a források biztosítását. Megjegyezte, hogy a 3000 milliárdos egészségbiztosítási és járvány elleni alap célzatos támogatást jelent egy esetleges újabb járvány megfékezéséhez.

Latorcai János kitért arra is: a gazdaságvédelemre szánt 2550 milliárdos keret mellett a GDP fél százalékát "további rendkívüli intézkedésekre" tartalékolják.

Kiemelte: a gazdaság állapota megmutatja, hogy

helyes útnak bizonyult a megszorítások helyett a családtámogatásokra építő politika.

Egyik legfőbb célként a biztonság és a stabilitás mellett a magyar családok támogatását és munkához juttatását említette, jelezve, hogy 2010 óta a családtámogatások összege a két és félszeresére nőtt.