Karácsony Gergely és a baloldali fővárosi vezetés feléli Budapest tartalékait

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az utóbbi tíz évben alig volt az országnak olyan szeglete, ahol a magyar baloldal vezető pozíciót tudott volna szerezni. Ez a kényelmes, felelősség nélküli állapot tavaly ősszel változott meg, amikor Budapest megszerzése után lehetőséget kaptak arra, hogy bizonyítsák az irányításra való képességet. A Nézőpont Intézet Karácsony Gergely elmúlt nyolc hónapban nyújtott teljesítményét értékelte a Magyar Nemzetnek. Az eredmény: teljes kudarc. Vagy ahogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban fogalmazott a Lánchíd elhúzódó felújítása kapcsán: szerencsétlenkedés.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármestersége alatt számtalan, a Demszky-érából megmaradt tehertől szabadította meg a várost – derül ki Rotyis Bálint, a Médianéző Központ hírelemzőjének kutatásából.

- fogalmaz a szakértő.

Tarlós István fejlesztései százezreken segítettek

Tarlós István azonban a projektek lezárása mellett olyan fejlesztéseket indított el, amelyek több százezer budapesti életét könnyítették meg. Számos tér és park a XXI. század igényeihez igazodva szépült meg, a budapesti tömegközlekedés megannyi eleme pedig a kornak megfelelő fejlesztésen és bővítésen esett át.

- derül ki az elemzésből.

Karácsony Gergely semmi mást nem csinál, csak a konfliktusokat keresi a kormánnyal Fotó: Polyák Attila - Origo

Míg Tarlós István idejének nagy részét csendes munkával töltötte, addig Karácsony Gergely influenszereket megszégyenítő aktivitással számol be naponta többször arról, hogy szerinte éppen mi történik a fővárosban, mutat rá az elemző. E cselekvés láthatóan energiájának nagy részét leköti, hiszen százpontos kampányígéreteinek megvalósításában igen rosszul áll.

- olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

Jól szimbolizálja a baloldal tehetetlenségét

Karácsony Gergely amellett, hogy ígéreteinek egy része megfoghatatlan, jó részükről pedig megfeledkezett, a meghozott intézkedései is elégedetlenséget szültek. Miközben a járvány kellős közepén mindenki arra törekedett, hogy csökkentse az emberek közötti kontaktust, addig a Karácsony Gergely vezette főváros megritkította a tömegközlekedési járatokat.

Rotyis Bálint szerint érdemes megfigyelni azt is, hogy Tarlós István és Karácsony Gergely teljesen eltérő módon viszonyulnak a fővároshoz. Amikor Tarlós István a nyilvánosság előtt konfliktust vállalt a kormánnyal egy fejlesztés kapcsán, addig küzdött, amíg a két fél meg nem találta a kompromisszumos megoldást.

összegez a Médianéző Központ hírelemzője.

Lassan kilenc hónapja nem tudott semmit sem lépni a Lánchíd ügyében Karácsony és csapata Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor: Nem rossz szándékot, szerencsétlenkedést látok

Nem baj, ha sok elméleti ember ül egy városházán, de akkor meg kell találniuk a gyakorlati szakembereket, akik kézbe veszik a dolgokat - mondta Orbán Viktor a Lánchíd felújításáról a múlt pénteki rádióinterjújában. "Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést" - fogalmazott a kormányfő.

- tette hozzá Orbán Viktor, majd megjegyezte, a főváros számláján százmilliárd feletti összeg van.

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Azt szánalmasnak tartom, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha Tarlós lenne, rég megoldotta volna

- ezt már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője mondta a csütörtöki Kormányinfón szintén a Lánchíd felújításának halogatásáról.

Csak kifogásokat keres Karácsony

- mondta Láng Zsolt az Origónak a múlt héten. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője megjegyezte, ennek ellenére még mindig nem írták ki a közbeszerzést, amely a Váralagút nélkül, kizárólag a Lánchíd felújításáról szól.

Budapestből lassan csatateret csinálnak saját politikai céljaik érdekében. Biztos vagyok benne, hogy nem erre kaptak felhatalmazást és bizalmat a választóktól - tette hozzá Láng Zsolt.

Míg a Lánchídra nincs pénz, a Városházára van

Fontos arra is emlékeztetni, hogy múlt szerdán felbukkant a főváros honlapján egy, a budapesti költségvetés módosításával kapcsolatos főpolgármesteri rendelet. Ebből kiderült, hogy

Karácsony a veszélyhelyzet utolsó napján elköltött 10 milliárd forintot, kihasználva, hogy még egyedül dönthetett.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a főpolgármesterhez került a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköre, így a testület megkérdezése nélkül határozhatott fontos kérdésekben. A főváros februárban fogadta el az idei költségvetését, amit Karácsony különleges hatalmánál fogva többször is egy személyben módosított. Április végén ezt kiegészítette egy újabb melléklettel (VI. melléklet), ami ekkor még "csak" 48,4 milliárd forintra rúgott. Már ez is rendkívül komoly tételnek számított, azonban Karácsony a mostani rendeletével 57,1 milliárdra emelte a keretet, ami közel tízmilliárdos plusz kiadást jelent. Magyarán, nem kevesebb történt, minthogy

  • Karácsony az utolsó utáni pillanatban, a veszélyhelyzet utolsó napján
  • kiadott egy rendeletet, amiben
  • egyedül, mindenféle kontroll nélkül
  • 10 milliárd forintnyi közpénz sorsáról döntött.
A Főpolgármesteri Hivatal felújítására van pénz, a Lánchídra nincs Forrás: MTI/Váli Miklós

A Karácsony-féle költségvetés-módosításban több érdekes tétel is szerepel, ezek közül talán a legizgalmasabb, hogy

a folyamatosan pénzhiányra panaszkodó főpolgármester egymilliárd forintot különített el hivatalának felújítására.

A Városháza rekonstrukciója egyébként külön sorban, négy tételben szerepel a költségvetésben. Összesen tehát egymilliárd forintjába fog kerülnie a budapestieknek, hogy a főpolgármester és hivatalnokserege jó munkakörülmények között dolgozhasson. Szintén megmutatja, mi a fontos a főváros új vezetésének: több mint 300 millió forint megy a "B+R és kerékpártároló programra", továbbá 450 millió forint lett elkülönítve a "klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokkal" kapcsolatos beruházásokra.

A budapesti Fidesz többször is cselekvésre szólította fel a főpolgármestert, mindezidáig sikertelenül. Pedig a főváros késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását. "A felújítás nem tűr halasztást, a késlekedés drasztikusan növeli a költségeket" - nyilatkozta Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.