Horváth László: Ki kell vezetni az iskolából az erőszakot

Gyöngyöspata, iskolaügy, iskola
Gyöngyöspata, 2020. január 21. Gyöngyöspata helységnévtáblája 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét", miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az erőszakot az iskolából ki kell vezetni, az ezt célzó törvényjavaslatok egy része már az Országgyűlés előtt van - mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.
Vágólapra másolva!

A politikust a gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt kártérítésről kérdezték. A térség fideszes parlamenti képviselője elmondta: van olyan érintett, aki

okolja, amiért 16 évesen csak hat osztályt végzett, ugyanakkor több mint kétezer órát, vagyis két tanévnyi időt hiányzott az iskolából. A politikus szerint ez a fiatal nem okolhatja sem a tanárt, sem az iskolát, amiért az nem adott neki kellő tudást, hanem csak a családja és ő a felelős ezért.

Hozzátette, hogy egy másik esetben a fiú - aki több mint kétmillió forint kártérítést vár - erőszakos, javítóintézetbe is került, kerülte az iskolát, apja pedig, aki többször súlyos testi sértést követett el, most

Ez az az abszolút káros, romboló társadalmi modell, amit a Kúria pénzjutalomban részesített - jegyezte meg.

Forrás: MTI/Komka Péter

A politikus kiemelte: az erőszakot ki kell vezetni az iskolából, mert - mint mondta - ahol erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet. Hozzátette:

ezért már a Parlament előtt van a köznevelési törvény módosítása, illetve a kormány döntött az iskolaőrség felállításáról és a büntethetőség korhatárának leszállításáról.

Horváth László hangsúlyozta: az iskolai erőszak

ezért olyan intézkedés kell, "ami gyors, erős és hatékony", és ilyennek nevezte az iskolaőrséget.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a jövő tanévtől vezetik be, tagjai a rendőrség állományában lesznek. Úgy vélte, az iskolaőrségnek lesz visszatartó ereje, másrészt pedig egy olyan eszköz, amivel az iskolában lévők biztonságát lehet garantálni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszak gyökere nem az iskolában van, hanem a családban, a társadalmi környezetben,

ahol az erőszakos gyerek megtanulja a viselkedési mintákat, amiket majd bevisz az iskolába.

Mint mondta, javasolják, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre.