A Jobbik megpróbált az Európai Néppárt kegyeibe férkőzni, de szánalmas kudarcot vallott

Vágólapra másolva!
Voltaképpen személyes kudarcáról számolt be Gyöngyösi Márton a Jobbik brüsszeli politikájával kapcsolatban (vélhetően) az Országos Választmány tagjainak kiküldött levelében - derül ki az Origo birtokába került dokumentumból. A politikus európai parlamenti képviselői beszámolójában azt írta, hogy az elmúlt időszakból "nem tud konkrét eredményekről" tájékoztatni.  
Vágólapra másolva!

Közel egy év alatt nem történt érdemi előrelépés a Jobbik brüsszeli szövetségkötési politikájában - siralmas kép rajzolódik ki a Jobbikról az Origóhoz eljuttatott levélben.

A történet előzménye röviden:

  • a Jobbik 2009 óta delegál képviselőket az Európai Parlamentbe, azonban mindezidáig nem sikerült csatlakozniuk egyik európai pártcsaládhoz sem. Így képviselőik továbbra is független színekben politizálnak az EP-ben, ami számos hátránnyal jár;
  • az idők során megváltozott a párt politikai stratégiája: kezdetben a radikálisabb pártcsaládok felé, később a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) felé tapogatóztak;
  • először Sneider Tamás előző pártelnök vetette fel 2018 augusztusában, hogy pártja szívesen társulna az EPP-hez.
  • a pártszakadás közepén lévő szervezet meglehetősen rosszul jött ki a dologból: Pedro López de Pablo, a néppárti képviselőcsoport sajtófőnöke úgy reagált a felvetésre, hogy "nem tudom, mit szívnak (a Jobbik vezetői - szerk.), de láthatóan hatásos".
  • a komoly pofon ellenére a Jobbik vezérkara nem adta fel a néppárti tagságért való harcot. A tavaly májusi uniós választás előtt Gyöngyösi Márton listavezető azt mondta, hogy elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet, miszerint pártja felvételét kéri az EPP-be.
  • ekkoriban arról cikkeztek a sajtóban, hogy a Jobbik "puhatolózó tárgyalásokat" folytatott az Európai Néppárttal.

Az Origo birtokába került belső levél tanúsága szerint hiába az igyekezet, egy év alatt nem sok előrelépés történt az ügyben.

"Nem tudok konkrétumokról beszámolni"

A Belgiumban (otthoni karanténban) ragadt Gyöngyösi Márton "negyedik európai parlamenti képviselői beszámolójában" ugyanis arról írt, hogy nem tud konkrét eredményekről beszámolni az elmúlt időszakból.

"Amikor januárban csapatommal nekiláttunk a 2020-ra kitűzött feladatok megvalósításának, több ambiciózus célt is kijelöltünk. Bíztam benne, hogy ebben a beszámolóban már konkrét sikerekről számolhatok be, ám a járványhelyzet, ahogy otthon, itt is minden számítást keresztül húzott. Március eleje óta az Európai Parlamentben valamennyi programot lemondták és a plenáris üléseket is csak rövidített formában tartják meg. (...) bízom benne, hogy hamarosan elmúlnak ezek a nehéz idők és személyesen is újra találkozhatunk. Addig is kívánok nektek sok kitartást és nem utolsósorban jó egészséget" - írta párttársainak.

A jobbikos politikus hosszasan sorolta a száraz tényeket annak bizonyítására, hogy nem tétlenkedett megválasztása óta. Így az EP-képviselői beszámolójába többek között bekerült, hogy részt vett a győri időközi polgármester-választás egyik kampányeseményén, személyesen támogatta párttársát, Kálló Gergelyt a dunaújvárosi időközi választáson, fogadott egy ausztrál diákcsoportot a magyar parlamentben, nyilatkozott az ATV-nek, és a Brüsszeltől meglehetősen távol eső lesothói parlamentbe is ellátogatott (Dél-Afrika területén található Lesotho - szerk.). Gyöngyösi egész írásának erősen magyarázkodás jellege van: ez talán akkor domborodott ki a leginkább, amikor arról adott tájékoztatást, hogy fogadta egyik párttársát a képviselői irodájában.

"Február 25-én irodámban fogadtam Schwarcz-Kiefer Patrik Baranya megyei képviselőnket és delegáltunkat az EU Régiók Bizottságába, aki a Bizottság ülésére érkezett Brüsszelbe" - büszkélkedett a politikus.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai uniós képviselője nem tudott konkrétumokról beszámolni a párt brüsszeli szövetségkötési politikáját illetően Forrás: Facebook

Továbbra sincsenek kézzel fogható eredmények

Az előzmények miatt Gyöngyösi nem tudta megkerülni a kérdést: hogyan állnak az egyeztetések az Európai Néppárttal, sikerült-e előrelépnie a Jobbiknak a brüsszeli szövetségi politika tekintetében. A párt uniós képviselője ezen a ponton azt hozta fel, hogy a januári plenáris héten személyesen tudott beszélni egy német kereszténydemokrata politikussal.

"Felszólalásom után ún. kék kártyás kérdést (ez a felszólalásra adható azonnali képviselői reakció, amelyre utána fél percben lehet válaszolni) kaptam Andreas Schwab német kereszténydemokrata (CDU) képviselőtől, akivel utána személyesen is elbeszélgettünk a Jobbik álláspontjáról."

Később sejtelmesen azt írta, hogy "konkrét ajánlat" érkezett hozzá az egyik jobboldali pártcsaládból, de sajnos időközben kitört a koronavírus. Gyöngyösi azt nem részletezte, hogy az EPP-ről vagy más tömörülésről van-e szó, igaz, a leírtak alapján finoman szólva is bizonytalan lábakon áll a történet.

"Az eddigi számításaink helyesnek bizonyultak: az elmúlt pár hónapban komoly mozgások indultak meg az EP jobboldali pártcsaládjaiban. Még a járványveszély kitörése előtt érkezett hozzám egy konkrét ajánlat és lezajlottak személyes informális találkozók. Bízom benne, hogy a kijárási tilalmak feloldása után ez a munka folytatódni fog és a következő beszámolómban több konkrétummal is szolgálhatok."

Antiszemita múlt

Kérdés, mennyire Gyöngyösi a legjobb választás a Jobbik útjainak egyengetésére Európában. A képviselő ugyanis éppen azzal szerzett hírnevet magának, amit Brüsszelben kevésbé tolerálnak jól: pályafutása alatt számos antiszemita megjegyzést tett. Európában az Európai Néppárthoz, Magyarországon a Gyurcsány vezette baloldalhoz igazodni próbáló jobbikos volt az, aki

  • arról beszélt a magyar parlamentben, hogy fel kéne mérni, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben. Ezt azzal indokolta, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára;
  • a Jewish Chronicle nevű izraeli lapban megkérdőjelezte a magyarországi holokauszt áldozatainak számát;
  • a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ 2012-es összeállításában a világ hetedik legantiszemitább embereként szerepelt;
  • egy lakossági fórumon azt mondta, hogy "a holokauszt egy olyan állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek";
  • az egyik pártrendezvényen áthallásosan azzal viccelődött, hogy a kormányzat a gáztározókról szóló törvényben biztosított kompenzációt a holokauszt túlélőinek.