Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyurcsány ultimátumot adott az ellenzéki pártoknak

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Narancsnak adott interjújában minden korábbinál erősebben követelte a közös ellenzéki listát Gyurcsány Ferenc, érezhetően annak tudatában, hogy ezt úgyis ő fogja összeállítani. "Aki nem csatlakozik, az arra a sorsra jut, mint az LMP" - intézett ultimátumot iaz ellenzéki pártokhoz. Az egész interjú sugallata az, hogy a többi ellenzéki pártnak nincs más választása, mint az ellenzék vezére, Gyurcsány Ferenc mögé állni.
Vágólapra másolva!

Bár az ellenzéki összefogás fontosságáról beszélt Gyurcsány Ferenc a balliberális hetilapban, egyúttal kritizálta is reménybeli szövetségeseit

Ultimátum Gyurcsánytól

Ahogy eddig is, a DK-elnök kiállt a nagy közös ellenzéki lista, az egy közös jelölt, és az egy miniszterelnök-jelölt stratégiája mellett. "Ha több ellenzéki lista van, akkor ellenzéki vetélkedés van" - üzent a Jobbiknak, valamint a kérdésben tétovázó Momentumnak és LMP-nek. Nem sokkal később ennél jóval keményebben fogalmazva ultimátumot intézett hozzájuk: "aki szembefordul a választók akaratával, az arra a sorsra jut, mint az LMP."

Arra a felvetésre, hogy belemenne-e a koordinált indulásba, Gyurcsány határozott nemmel felelt. "Rákényszeríteni senkit sem tudunk a közös listára, ha valaki nem hajlandó együttműködni, hát nem hajlandó. Ez a döntés nem a mi kezünkben van" - szögezte le. Az intelmek után következtek a dicséretek: akárcsak februári évértékelőjében, ezúttal is - az ellenzék vezérének szerepében tetszelegve - pozitívan nyilatkozott ellenzéki szövetségeseiről-riválisairól, köztük Jakab Péter Jobbik-elnök tevékenységéről.

  • Jobbik: a párt "politikai stratégiai és vezetési értelemben is átmenetei időszakban van, normális, ha ez átmeneti feszültségekhez vezet (...) Ha jól csinálják, utána erősödni fognak".
  • MSZP: "megőrizheti stabilitását a következő két évben, rajtuk múlik, tudnak-e olyan karaktert mutatni, amely több választót vonz."
  • Momentum: támogatja, hogy szakpolitikai kérdésekben egyeztetéseket kezdeményeztek.

Gyurcsány ugyanakkor hozzátette, biztos abban, hogy 2022-ben alakulni fog a magyar pártstruktúra. "Azt hiszem, akár nyerünk, akár veszítünk, az ellenzéki oldal nem marad érintetlen" - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Mit mondhattam volna? Ne jöjjenek?"

Nem maradhatott ki az interjúból a DK és az MSZP között kiújuló konfliktus témája sem: az elmúlt hetekben két MSZP-s budapesti polgármester csatlakozott a DK-hoz. Gyurcsány azt próbálta elhitetni a baráti Magyar Naranccsal, hogy semmi köze nem volt ehhez, saját elhatározásukból döntöttek így. Azt állította, kifejezetten meglepte Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentése, mivel - így mondta - arra számított, hogy "Budapestről, az országról" fognak beszélgetni egyeztetésükön.

"Itt ültek nálam, a legőszintébben azt hittem, hogy Budapestről, az országról fogunk beszélni. A találkozó felénél láttam, ők lényegében azért jöttek, hogy átlépjenek a DK-ba. A maradék időben arról beszélgettünk, hogy átgondolták-e, hogy milyen a viszonyuk a helyi DK-val. Kiderült, hogy magukban ezt már elrendezték. Most mit mondhattam volna? Abban maradtunk, hogy akit kell, belül tájékoztatunk, és egy-másfél hét múlva tartunk egy sajtótájékoztatót. De egy nap alatt kiszivárgott az Indexhez" - fogalmazott.

Állítása szerint szerette volna az átlépésekről Tóth Bertalan MSZP-elnököt is értesíteni, csak ennek híre idő előtt kiszivárgott a médiához. "Kiszámítható volt, hogy boldogtalanok lesznek, és másban keresik a hibát" - utalt Tóth Bertalanra, aki egy gyurcsányozós posztban támadta őt az átlépések miatt. Gyurcsány kitért Ungár Péter nyilatkozatára is: felelevenítette, hogy korábban éppen az LMP csábította át Demeter Mártát az MSZP-ből. (Demeter Mártának rengeteg konfliktusa volt az MSZP-ben, nem volt maradása, nem kellett őt csábítani sehova.) Ahogy beszámoltunk róla, Ungár az utóbbi időben többször bírálta a DK elnökét: többek között azt mondta, nehéz úgy ellenzéki összefogásról beszélni, hogy közben "mindenkit bedarál". Gyurcsány az interjúban egyébként beszélt egy reménybeli nagy "gyűjtőpártról".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről