Véget vetnek a hisztérikus ellenzéki cirkuszoknak

Vágólapra másolva!
Szigorítás jön a parlamenti rendszabályokban, az ellenzék ugyanis rendre bebizonyítja, hogy nem tiszteli sem az Országgyűlést, sem pedig más állami intézményt. Hadházy Ákos ocsmány trágársága csak a jéghegy csúcsát jelenti, a balliberális politikusok munka helyett már hosszú ideje csak botrányt akarnak okozni. Mindennapos volt a botránykeltés, az ocsmány trágárkodás, a nevetséges fetrengés. Új törvény kell. Ezt nyújtotta be most 8 kormánypárti képviselő, a parlament rövidesen szavazhat a törvényről.
Vágólapra másolva!

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására készült törvényjavaslatot jelentett be Kocsis Máté frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján. A törvényjavaslatot fideszes és KDNP-s képviselők nyújtották be.

Kocsis Máté emlékeztetett a parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokra, világossá téve,

megengedhetetlen az ellenzék botránypolitizálása.

Emlékezetes a tavaly december 12-i ülésnap - amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést -, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedése, amikor ocsmány, trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

A tavaly decemberi ellenzéki anarchista produkció: elöl Tóth Bertalan, az MSZP mostani elnöke, Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye.

Megjegyezte: a tavaly decemberi történéseket és Hadházy Ákos magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna. Példákat is hozott:

  • Belgiumban például ilyen esetben a következő 8-10 ülésről is kitilthatták volna a képviselőt
  • az Egyesült Királyságban 20 napra felfüggeszthették volna a képviselői jog gyakorlását
  • Németországban pedig 30 napra ki lehetett volna utasítani a rendbontót az ülésteremből.

Tavaly decemberben az ellenzéki rendbontók a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény szavazása előtt lezárták a házelnöki pulpitus feljáratait.

A szokásosnál is kínosabb bukás lett az akció vége, ugyanis miközben az ellenzéki képviselők teljes erővel fütyültek, szelfiztek, kurjongattak, Kövér László házelnök nem a pulpitusról, hanem a saját helyéről nyitotta meg az ülést.

Kocsis Máté hozzátette,

a magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek "mellényzsebből kifizették".

Ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl alapesetben 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat - ismertette, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Hadházy pár héttel ezelőtti akcióját látva azt mondta, ezen a pulpituson egy több mint 100 éves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről, ostobaságról, hazafiatlanságról. Ezt még a kommunisták sem tüntették el, mert ők is érezték valahol, hogy ennek van jelentősége.

Arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a választási vereségből ne azt a következtetést vonják le, hogy ugyanaz "az agresszív háborús politika" a célravezető, amit idáig folytattak. Arra kérte őket, tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből.

Kövér László azt is kérte, hogy aki erre nem képes, forduljon szakemberhez segítségért. A házelnök végül megfeddte a magáról megfeledkező Hadházyt.

Hadházy Ákos vállalhatatlan felirata Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is elveszthetik.

Vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg

- fejtette ki Kocsis Máté, úgy fogalmazva: "fizetni fog, mint a katonatiszt", mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

Hozzáfűzte: a notórius bekiabálók, akik képtelenek uralkodni az indulataikon - példaként említette a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, valamint a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest - fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak.

A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. A DK-s politikus szavaira a frakcióvezető úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt

nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást.

Aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania - hangoztatta.

Kocsis Máté közölte: a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői - köztük az alelnökök és a jegyzők - is részesei a rendfenntartásnak.

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is - mondta -, mert

gátat szeretnének szabni annak, hogy képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal rontanak be állami szervek épületébe.

Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. A

- fogalmazott a Fidesz politikusa.

Kérdésre arról a paragrafusról is beszámolt, amely szerint fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát. Reményei szerint azonban ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni, mert ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő "sebet ejt" egy másikon.

A törvénymódosítás egyik beterjesztője, a fideszes Bajkai István a Hír TV Magyarország élőben című műsorának szerdai adásában elmondta,

az országgyűlési törvényt módosító javaslat mindenben megfelel az európai normáknak, más európai államok gyakorlatának, és nem is tekinthető azoknál jóval szigorúbbnak

A politikus emlékeztetett, a jogszabályok betartására felesküdött képviselők nem engedhetik meg maguknak, hogy ezzel ellentétesen cselekedjenek, és showműsort csináljanak az Országházban.

A módosítás a fokozatosság elvét követi.

– tette hozzá Bajkai István.

A Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte, a világban vannak jóval szigorúbb szabályok is, elég akár Franciaországra vagy Romániára gondolni.

– jelentette ki.

– fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője.

Így cirkuszoltak tavaly az ellenzéki képviselők az MTVA székházában

Tavaly december végén egy kisszámú, viszont annál agresszívebb tömeg élén bevonultak az ellenzéki képviselők az MTVA-székházba, ahol egy egyértelműen megrendezett, provokatív akcióval próbálták megzavarni a közszolgálati műsorkészítést.

A magukról megfeledkezett ellenzéki képviselők mindenáron el akarták érni, hogy a biztonsági személyzet részéről bántalmazzák őket, de hiába provokáltak, erre egyáltalán nem került sor. Pedig ennek érdekében nevetséges, megrendezett, hazug jeleneteket mutattak be fetrengéssel, mászással, műesésekkel.

Videók és szemtanúk sora leplezte le őket, amelyek azt bizonyítják, hogy a képviselők fizikailag is provokálták a biztonsági őröket, illetve a rendőröket. Például

éppen sajtótájékoztatóra készültek, miközben egy ki nem kapcsolt telefon véletlenül felvette, ahogy épp azt tervezték, hogyan lehetne még nagyobb cirkuszt csinálni.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó konkrétan a következőket mondja:

Majd tényleg lefeküdtek a földre, Bangóné pedig elsírta magát, hogy aztán felhívják Varju Lászlót, akit szerintük elraboltak a biztonságiak. Csakhogy Varju élő videójából kiderült, hogy éppen ő dulakodott az őrökkel. Vadai Ágnes, Gyurcsány másik képviselője pedig megpróbált sírást tettetni, mondván, valaki elvette a sapkáját, de a sírás nem jött össze.

Hadházy Ákos pedig, akinek segíteni próbáltak az őrök, inkább hanyatt vetette magát, és vergődött a földön. Erről is van videó.

Később Kunhalmi Ágnes egy zárt ajtónak rohant neki, majd esett el látványosan, mintha rácsukták volna az ajtót.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 műsorában korábban hangsúlyozta: az ellenzéki politikusok túlterjeszkedtek a jogaikon.

Hozzátette:

az ellenzéki képviselők azzal is bűncselekményt követhettek el, hogy megpróbáltak üzemi területeknek minősülő stúdiókba és szerkesztőségekbe betörni.

Végül minden képviselőt kitessékeltek az épületből, mert a kerületi jegyző birtokvédelmi eljárást indított.