A hatalom birtokában az ellenzék feladta a csak nyomokban létező elveit

KARÁCSONY Gergely; TARLÓS István
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A mandátumhoz jutott ellenzéki polgármesterek számos döntése megy szembe az általuk korábban hirdetett elvekkel, illetve szól pusztán a zsákmányszerzésről. Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester viszont szimbolikus elképzeléseivel – mint a meleglobbi szimbólumának számító szivárványos zászlónak a Városházára tűzése, vagy az, hogy rögtön a győzelme után, enyhén szólva is „félreérthető" kijelentéseket tett az abortuszról – a szavazótáborok közti szakadékot mélyíti, közölte riportjában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Érdemi ötletek hiányában szimbolikus politizálással és a saját hatalmuk növelésével – pozíciók osztogatásával és a fizetésük emelésével – hívták fel magukra a figyelmet az ellenzéki összefogás győztes polgármesterei.

Az olykor provokatív gesztusok némelyike ellentétben áll azzal, amit korábban hirdettek a szivárványkoalíció jelöltjei.

Bár Karácsony Gergely (Párbeszéd) kampánya során azt hangoztatta, hogy mindenki főpolgármestere szeretne lenni,

több kijelentésével hozzájárult a különböző politikai nézetű emberek közti árkok mélyítéséhez.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

Már megválasztása estéjén arról beszélt – utólag félreértésnek nevezve –, hogy

Számára vonzó példaként említette azt, hogy a szlovén főváros, Ljubljana városházának otthont adó épületben melegbár is működik.

A fentiekre Karácsony még egy lapáttal rátett azzal, hogy

a Fővárosi Közgyűlés mai alakuló ülésén javaslatot tesz a XIII. kerületi Szent István parkban az államalapítót ábrázoló szobor felállításának felfüggesztésére.

A főpolgármesterrel szemben az ellenzéki polgármesterek a kerületekben és a vidéki városokban nagyon is konkrét döntéseket hoznak.

A szivárványkoalíció Pesterzsébeten, Újpalotán és Pestszentlőrincen is azzal kezdte meg a hivatali terminust, hogy megemelték a fizetésüket.

Budapest XX. kerületében az új, ellenzéki többségű képviselő-testület tagjai húszszázalékos emeléssel bruttó 411 ezer forintra emelték a saját tiszteletdíjukat, s emiatt fel is bomlott az összellenzéki szövetség.

A pesterzsébeti Momentum nem tudta magáévá tenni az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát, ezért a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket sem vállalták el.

Ez a mentalitás azonban nem jellemző a párt egészére, hiszen a XV. kerületben a Momentum két képviselője is megszavazta az alapilletmény jelentős, ötvenszázalékos emelését.

– közölte a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Lehoczki Ádám, a kormánypártok helyi frakciójának elnöke.

A szocialista Szaniszló Sándor vezette, ellenzéki többségű XVIII. kerületi képviselő-testület pedig egyszerűen megduplázta a saját fizetését.

A fékek és egyensúlyok rendszere, valamint a végrehajtó hatalom korlátozása az ellenzék sokat hangoztatott eszméi közé tartozik, legalábbis a szavak szintjén.

Korábban több sajtóorgánum, köztük az Origo is beszámolt róla, hogy

Egy ellenzéki lap szerint Horváth egy salátarendeletet is benyújtott, hogy a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthessen.

Bár a javaslat kitudódását követően a közfelháborodástól tartva a szocialista polgármester visszakozni kényszerült, és visszavonta az általa jegyzett előterjesztést, ez nem tartotta vissza Érd ellenzéki polgármesterét, Csőzik Lászlót (MSZP) attól, hogy a hatáskörét bővítő, hasonló módosítás elfogadtatásával próbálkozzon.

Amennyiben a mai alakuló ülésen elfogadják a képviselők az szmsz módosítását, akkor a városvezető magához veheti az önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos döntéseket.

Az ellenzék szavahihetőségét a szivárványkoalíció által támogatott mohácsi polgármester eljárása is megkérdőjelezi. Csorbai Ferenc (MSZP) maga is azt hangoztatta a helyhatósági választás előtt, ha nem kap meggyőző támogatást a szavazóktól, akkor új választásnak kell jönnie, mivel az elmúlt ciklusban hivatalban lévő fideszes ellenfele egy balesetben meghalt, és a szabályok szerint már nem lehetett új jelöltet indítani Szekó József helyett.

Bár a voksoláson a mohácsiak megalázták az egyedüli jelöltként biztos befutó Csorbait, akire a nem egészen 6000 szavazatból több mint négyezret érvénytelenül adtak le,

az MSZP-s polgármester mégsem teljesítette ígéretét.

Az ellenzéki vezetésű újpesti önkormányzat egyik intézkedése a korrektség elemi elvárásait sem veszi figyelembe.

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet Molnár Szabolcs, a IV. kerület fideszes képviselője. A politikus hozzátette: az elbocsátottak közt volt olyan, aki 2007 óta ügyvezetője volt egy önkormányzati cégnek.

A tervezett leszámolásról terjengő hírek miatt sokan nem várták meg Déri Tibornak (Momentum), az új polgármesternek a hivatalba lépését, egyszerre negyvenen kérték a felmentésüket a városházán.