Botrányok közepette kezdi el munkáját a Fővárosi Közgyűlés

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kedden tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés. A megalakulás után rögtön az illetményekről szavaznak majd a képviselők. A Hír TV birtokába jutott előterjesztés szerint az öt főpolgármester-helyettes személyenként több mint 1,3 millió forintot kap majd, a főpolgármester bére pedig másfél millió forint lesz. Ezenkívül a képviselők dönthetnek a Szent István-szobor felállításának felfüggesztéséről, és többek között az új rendészeti igazgató személyéről, aki egyébként Gyurcsány Ferenc testőre volt. A közgyűlésen Karácsony egyetlen fontosabb ígérete sem kerül napirendre.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén Karácsony egyetlen fontosabb, komoly anyagi vonzattal járó ígérete sem kerül napirendre.

Nem lesz téma az új ingatlanadó, és nem kerül bevezetésre a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése sem, mindössze a korhatárt módosítják 6-ról 7 évre.

De nem kerül bevezetésre a stadionstop, és a Liget Projekt leállítását sem viszi a közgyűlés elé Karácsony.

A régi bukott balliberális világ diktál Karácsonynak, aki egyelőre adós ígéretei betartásával Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Korábban még lesajnálta helyetteseit a főpolgármester

Várhatóan a DK-s Gy. Németh Erzsébet és az MSZP-s Tüttő Kata is Karácsony Gergely helyettesei lesznek, annak ellenére, hogy Karácsony a kampányában előkerült hangfelvétel szerint pont őket emelte ki, nem épp pozitív kontextusban. A főpolgármester az említett hangfelvételen Tüttőről azt mondta:

Pár héttel ezelőtt pedig még Gy. Némethről sem volt túl jó véleménnyel az új főpolgármester. A kiszivárgott hangfelvételen róla azt mondta:

Karácsony korábban még nem kért Tüttőből, most pedig mesés fizetést ad neki Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mesés fizetések

Több mint 1,3 millió forintot kapnak majd a főpolgármester helyettesei - ez derül ki a Hír TV birtokába jutott előterjesztésből. A fizetésemelésről első intézkedésként döntenek a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. A korábbi három helyett Karácsony Gergelynek öt helyettese lesz majd, az egyik a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, ő okosvárosi fejlesztésekért és a részvételiség szervezéséért kap ennyi pénzt.

Döntenek majd arról is, hogy Handl Tamás, Gyurcsány Ferenc egykori testőre válthatja Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatói posztján. Mindez világosan bizonyítja, hogy Karácsony Gergely nem tud ellenállni a neki dirigáló régi, balliberális világnak.

Nem törekszik kompromisszumra

Bár Karácsony Gergely kampánya során azt hangoztatta, hogy mindenki főpolgármestere szeretne lenni, több kijelentésével hozzájárult a különböző politikai nézetű emberek közti árkok mélyítéséhez. Már megválasztása estéjén arról beszélt – utólag félreértésnek nevezve –, hogy az abortuszt támogató programot indítana, illetve több alkalommal hangoztatta, hogy a melegfelvonulás idejére szivárványszínű zászlót tűzne ki a Városházára. Számára vonzó példaként említette azt, hogy a szlovén főváros, Ljubljana városházának otthont adó épületben melegbár is működik.

Karácsonyék bosszút akarnak állni a kommunista Lukács György szobrának eltávolítása miatt

A fentiekre

Karácsony még egy lapáttal rátett azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén javaslatot tesz a XIII. kerületi Szent István parkban az államalapítót ábrázoló szobor felállításának felfüggesztésére.

Karácsony indoklása szerint teljes körű egyetértés szükséges annak érdekében "hogy meghatározzák a szobor pontos helyét". A valóság az, hogy az ügynek szimbolikus jelentősége van, hiszen

korábban a kommunista, és emberek kivégzésére parancsot adó, filozófus Lukács György szobra állt a parkban, amelynek eltávolításáról és annak helyén Szent István szobrának felállításáról még a korábbi, jobboldali városvezetés döntött.

Az eset már akkor is felháborodást váltott ki a filozófussal szimpatizáló balliberális értelmiség körében: Demszky Gábor és a néhai Heller Ágnes vezényletével tüntettek is néhányan a szoborért. Így vélhetően Karácsony és a mögötte álló, most visszatérőben lévő baloldali elit a mostani húzásával akar bosszút állni a nemzeti oldalon az általuk hőn szeretett kommunista gondolkodó szobrának korábbi, érthető okokból történő eltüntetése miatt.

Karácsonynak a régi világ emberei diktálnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hatalom birtokában már más elveket vall az ellenzék

Az ellenzéki többségű önkormányzatoknál sok esetben a zsákmányszerzésről és a pozíciók osztogatásáról szóltak az elmúlt hetek. A Magyar Nemzet példaként említi Budapest három kerületét is, ahol

az első ülésen a saját illetményük jelentős növeléséről döntöttek a képviselők.

A szivárványkoalíció Pesterzsébeten, Újpalotán és Pestszentlőrincen is azzal kezdte meg a hivatali terminust, hogy megemelték a fizetésüket. Budapest XX. kerületében az új, ellenzéki többségű képviselő-testület tagjai húszszázalékos emeléssel bruttó 411 ezer forintra emelték a saját tiszteletdíjukat, s emiatt fel is bomlott az összellenzéki szövetség.