Fontos szavazások előtt az Országgyűlés

Országgyűlés
Budapest, 2019. október 21. Képviselők az őszi ülésszak kezdetén az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn kezdi következő kéthetes ülését. A képviselők az első ülésnapon újabb kilenc évvel meghosszabbíthatják a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választhatják Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. Két héttel ezelőtt egyébként az ellenzéki képviselők botrányosan viselkedtek.
Vágólapra másolva!

Több fontos személyi kérdésben dönt majd az Országgyűlés a hétfőn kezdődő ülésén. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor, a közelmúltban meghalt Nagy-Bozsoky József korábbi MDF-es képviselőre emlékezéssel kezdődik, amit napirend előtti felszólalások követnek. Az interpellációkra ezúttal is két óra áll rendelkezésre, majd három személyi javaslatról döntenek egyórás titkos szavazáson.

A képviselők hétfőn több fontos személyi kérdésről is döntenek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Polt Péterről és Handó Tündéről is szavaznak a képviselők

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztására Áder János köztársasági elnök tett javaslatot.

Handó Tünde, az OBH vezetője Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veheti át a Fidesz-KDNP jelölése után. Szalayné Sándor Erzsébet pedig a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztot töltheti be megválasztása esetén. A képviselők szintén az első ülésnapon tehetik fel azonnali kérdéseiket, amire ezúttal is hatvan perc áll rendelkezésre.

Polt Péter újabb kilenc évre kaphat legfőbb ügyészi mandátumot Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mi lesz hétfő után?

Kedden reggel 9 órától napirend előtti felszólalások indítják az ülésnapot, majd három nemzetközi szerződés kihirdetéséről határoznak. A szavazások után hét javaslat általános vitáját bonyolítják le.

Egyebek mellett szó lesz a törvényszéki végrehajtással, az egészségüggyel, a szakképzéssel és az öntözéses gazdálkodással összefüggő változtatásokról.

A szerdai napirenden az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi beszámolóinak, valamint a hatóság jövő évi költségvetésének tárgyalása szerepel. A parlament következő ülése november 11-én, hétfőn zárul. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

Két héttel ezelőtt minden korábbinál botrányosabb és közönségesebb viselkedésről tettek tanúbizonyságot az Országgyűlésben ellenzéki politikusok. A parlamentben nem volt ritka a nyitónapon, hogy a kormánypárti felszólalások alatt végig üvöltöttek az ellenzéki politikusok.

Kövér Lászlónak Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől egyszer el is kellett vennie a szót.

A legvállalhatatlanabb akciót pedig Hadházy Ákos hajtotta végre. A bukott LMP-s, jelenleg független parlamenti képviselő hazugságokkal teleírt táblákat mutogatott, majd pedig egy példátlanul trágár táblát emelt fel. A volt LMP-s Hadházytól persze nem áll távol a provokáció és az erőszak. Ő az, akivel még tavaly összeverekedett a párttársa, Sallai R. Benedek. Ő bohóckodott Pókemberként a köztelevízió épületében is. Azelőtt földvásárlási botrányba keveredett, korábban pedig arról írtunk, hogy egy kisgyerekes családot is terrorizált.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő minden korábbi akcióját alulmúlta Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzéki képviselők cirkuszként tekintenek az Országgyűlésre.

Hadházy egyébként a trágár táblával önmagát idézte. Egy decemberi tüntetésen ugyanis azt a mondatot skandáltatta a közönséggel, amit most felmutatott.

Úgy tűnik, ezt a mondatot tartja politikai pályafutása legfontosabb gondolatának, erre a legbüszkébb, ebben tudja összefoglalni programját.

A két héttel ezelőtt történtekért

Kövér László házelnök 329 ezer forintos pénzbüntetést rótt ki Hadházy Ákosra.

Mellette még kilenc kormánypárti politikus kapott 50 ezer forintos büntetést, ők vették el Hadházy hazugságokkal teleírt tábláit.

Hadházy Ákos egyébként a neki hízelgő, baráti sajtónak is nevetségesen, nyugodtan írhatjuk, primitíven fejezi ki magát. A 168 Órának úgy fogalmazott, hogy aki ellenzékiként lop, annak nem a kezét, hanem a péniszét kell levágni.