Kocsis Máté: Véget ért az a kor, amikor szótlanul, tettek nélkül tűrjük a gyalázkodást

Kocsi Máté a Hír TV-ben Bayer Show
Vágólapra másolva!
Az ellenzék és Hadházy Ákos múlt hét hétfői parlamenti gyalázatos akciójáról kérdezte Bayer Zsolt a műsorában Kocsis Mátét arról, hogy hogyan tudta ő és képviselőtársai kibírni azt, hogy nem ragadtatták el magukat és nem léptek fel akár fizikai erőszakkal az ellenzéki performansz ellen. A frakcióvezető elmondta, hogy az Országházat akkor is tiszteletben kell tartani, ha az ellenzék nem így tesz, de hangsúlyozta azt is, hogy véget ért az a kor, amikor szótlanul, tettek nélkül tűrjük a gyalázkodást.
Vágólapra másolva!

Mint ahogyan arról korábban az Origo is beszámolt, a parlament őszi ülésszakát az ellenzék múlt hét hétfőn Hadházy Ákosnak köszönhetően minősíthetetlen, kocsmai stílusban nyitotta meg. Kocsis Máté természetesen jelen volt az ominózus jelenetnél, amivel kapcsolatban Bayer Zsolt arról kérdezte, hogy hogyan tudták kibírni, hogy a kormánypárti képviselők nem ragadtatták el magukat és nem ültek fel az ellenzéki provokációnak. A frakcióvezető elmondta, hogy önuralomra két dolog sarkalja őket, az egyik, hogy

a Nemzet Templomát, az Országházat akkor is tiszteletben kell tartani, ha az ellenzék nem így tesz,

a másik pedig politikai megfontolás okán fogalmazódik meg, hiszen pont ez az ellenzék célja az ilyen jellegű provokációkkal. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy példátlan, hogy a magyar emberek által választott miniszterelnök beszédét a pulpituson ilyen módon zavarja meg valaki, Hadházy Ákos tábláinak feliratai a képviselő beteges szegény lelkületéről árulkodnak, valamint fékevesztettségéről tanúskodnak. Az a hat kormánypárti képviselő sem vesztette el a fejét, akik mindenféle dulakodás nélkül elvették Hadházytól a táblát, erről tanúskodnak a felvételek is.

Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Forrás: Hír TV

A propagandasajtó a kormánypárti képviselők viselkedését firtatja

Kocsis Máté a beszélgetésben kitért arra is, hogy az üggyel kapcsolatban megkereste őt az RTL KLUB olyan jellegű kérdésekkel, minthogy,

egyetért-e azzal, amit a kormánypárti képviselők csináltak,

számíthatnak-e szankciókra és belefér-e az országgyűlés kereteibe, amit a képviselők tettek és nem az atrocitás valódi mivoltját firtatták, a tisztelet hiányát Hadházy részéről.

"Az RTL számára tehát nem az a kérdés, hogy a választott magyar miniszterelnököt a legalpáribb, legócskább módon provokálják, hanem az, hogy az a hat képviselő, akik ezt az állapotot megszünteti, az belefér-e." – vonta le a következtetést a frakcióvezető hozzátéve:

"Itt tart tehát az ellenzéki propagandasajtó és nyilván nekünk is majd viszonyulnunk kell ehhez az új helyzethez. Énszerintem véget ért az a kor, amikor szótlanul és némán, tettek nélkül tűrjük azt, hogy a legdurvább gyalázkodások menjenek. A tettek alatt nem fizikai tetteket értek, azt állítom, hogy az országgyűlési törvény fegyelmi szabályaira vonatkozó passzusokat durván szigorítani kell, mindennek van határa, nincs olyan politikai vita, amikor trágár szavakat írok ki az Országgyűlésben és nincs olyan politikai vita, amikor a pulpituson szónokló megválasztott magyar miniszterelnököt ilyen gusztustalan helyzetbe lehet hozni." –tette hozzá.

Amikor tavaly decemberben Tordai Bence, Hadházy Ákos, Szabó Tímea és több ellenzéki képviselő egyebek mellett a miniszterelnök arcába sípolt a parlamentben, az a demokrácia diadala volt, amit az ellenzéki sajtó hangos tapssal ünnepelt, ugyanakkor, amikor Tarlós István egy megafonba beszélt Tordai Bencéhez akkor fel voltak háborodva – hívta fel a figyelmet a kettős mércére Bayer Zsolt.

Kocsis szerint a magyar közélet nem tűrheti el azt, amit Hadházy Ákos tett. Világossá kell tenni a túloldalnak, állást kell foglalniuk, hogy szerintük ez belefért-e. A baloldal propagandamédiája, az Index, a HVG, az RTL eddig betartott íratlan szabályokat írtak felül, a politikusokkal és újságírókkal szemben is. Példaként említette, hogy a jó ízlés határait feszegeti, hogy jobboldali újságírók lakcímét közzé lehet tenni, továbbá a parlamentben egymás családtagjait névről névre lehet emlegetni.

A koncon marakodás hamarosan kezdetét veszi

Az ellenzéki összefogás nem biztos, hogy olyan szilárd és fenntartható, mint amilyennek mutatni akarják Kocsis Máté szerint, de ezt az elején is lehetett sejteni, amikor a szivárványkoalíciót meghirdették, hiszen van egy halom párt és szervezet, akiket most összegereblyéztek. Külső és belső okoknál fogva értek el választási sikereket,

de annyira hozzászoktak a kiütéses vereséghez, hogy egy pontozásos vereséget már győzelemnek élnek meg.

A koncon marakodás viszont hamarosan kezdetét veszi. Az összefogás ugyanis mégiscsak öt pártból áll, akik most azon mesterkednek, hogy hogyan osszák fel az erőforrásokat. Azonban ha érdeksérelem ér valakit, akkor vagy a kormánypártnak üzenget, vagy próbálja keresni az árulás útján azokat a vonalakat, ahogyan saját érdekeit tudja majd érvényesíteni. Kocsis Máté példaként Józsefvárost hozta fel, ahol információi szerint már egymás torkának ugrottak az ellenzékiek. A frakcióvezető azt is hozzátette, annak idején a szocialistáktól 11 milliárd forintnyi adóssággal vették át a kerületet, de most 13 milliárd plusszal adta át azt ellenzéknek a korábbi fideszes városvezetés.

Tarlós megérdemli a díszpolgári címet, de ez nem történhet meg egy bűnözővel együtt

Arról, hogy Karácsony Gergely Tarlós Istvánt Demszky Gáborral együtt díszpolgárrá avatná, Kocsis azt mondta, hogy szerinte ez nem gesztus, hanem

Demszky Gábor tisztára mosása és Tarlós István megalázása.

Ugyanis egyenlőségjelet tesz a két ember közé, efelett pedig mégiscsak azt a helyzetet állítja elő, hogy úgy teszünk Budapesten, mintha nem Demszky adósította volna el, és nem hozzá köthető lenne az a korszak, amikor a Nokiás dobozok szimbólummá váltak, és nem hozzájuk köthető lenne az ország legnagyobb korrupciós botránya, a négyes metró.

-vélekedett.

Kocsis Máté azt mondta, ha úgy teszi fel valaki a kérdést, hogy

érdemel-e Tarlós István díszpolgári címet, "akkor egyértelműen azt mondom, hogy igen.

Ha lesz ilyen helyzet, akkor azt minden körülmények között támogatni fogja a Fidesz és a KDNP frakciója a fővárosban".

De ez "nem történhet meg egy olyan közönséges gazember bűnözővel együtt, mint Demszky Gábor, abban egészen biztos vagyok" - tette hozzá a frakcióvezető.