Vágólapra másolva!
F. Hassant tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, az ellenőrzéskor hamis papírokkal próbálta igazolni magát és a vele lévő nőt. Kiderült, hogy a szír férfi az Iszlám Állam terroristájaként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. A Fővárosi Főügyészség most vádat emelt a terrorista ellen.
Vágólapra másolva!

Miután F. Hassan csatlakozott az Iszlám Államhoz, a terrorista szervezet egyik kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett a vád szerint.

Az volt céljuk, hogy Szíriában az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rendet megváltoztassák, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmát fenntartsák.

Forrás: Fővárosi Főügyészség

Ennek az is a része volt, hogy a szervezet irányítása alatt álló területek lakosait kivégzésekkel, kínzásokkal megfélemlítsék, valamint hogy az „iszlám ellenségeit", embereket, csoportokat megbüntessék vagy legyilkolják.

2015 májusában a szervezet meg akarta szerezni a műkincsekben gazdag Palmirát. Ennek érdekében a férfi azt a feladatot kapta, hogy foglalja el al Shokni városát, a hadászatilag fontos területet.

Azokat az embereket, akik nem azonosultak az Iszlám Állammal, felírta a "halállistára".

Ezt a listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, az emberek meggyilkolása F. Hassan fegyveres osztagának feladata volt.

A helyi lakosság elleni támadásban a terrorista 2015. május 13. és május 15. között al Shokni városának főterén az egyik társával közösen lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot.

Azért, hogy még jobban megfélemlítse az embereket, a kivégzést egy harmadik terrorista levideózta és feltöltötte az internetre.

Eközben a többi áldozat rokonait arra kényszerítette, hogy nézzék végig a kivégzéseket és kérjenek bocsánatot azért, hogy őket ne gyilkolják meg.

Ezek után F. Hassan és a társai végigjárták a várost és legalább 25 embert, nőket és gyereket gyilkoltak meg.

A vád szerint a gyilkosságok közül F. Hassan legalább két ember kivégzésében részt vett, egyet pedig ő maga lőtt le.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március óta nagy erőkkel nyomoz az ügyben, F. Hassant összesen 29 órán keresztül vallatták. Összesen tíz tanút hallgattak meg Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban. A nyomozás több országra kiterjedt, az együttműködést a hágai székhelyű EUROJUST koordinálta. Leginkább a máltai rendőrség és bíróság, valamint a belga és görög rendőrség működött közre. A nyomozásban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ügyésze vett részt, a munkájukat a Terrorelhárítási Központ tizenöt munkatársa segítette.

A nyomozati iratok terjedelme 2200 oldal

– írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Az ügyészség ma vádat emelt F. Hassan ellen emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt és javasolta a Fővárosi Törvényszéknek, hogy ítélje tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre.