Karácsony Gergely hihetetlen trükkel vett el 320 millió forintot a zuglói sportcentrumtól

KARÁCSONY Gergely; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje a Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölttel, a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Pestisrácok.hu birtokába került egy panaszos levél, amiből egy egészen elképesztő, több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás rajzolódik ki Karácsony Gergely zuglói polgármester hivatala és a kerület sportcentruma között. Ennek lényege, hogy a sportcentrum 320 millió forintját a hivatal végül nem adta vissza, vélhetően az önkormányzat a nyilvánosság előtt már jól ismert csődközeli állapotára tekintettel. A lépéssel a főpolgármesteri székbe vágyó Karácsony csaknem ellehetetlenítette a helyi sportéletet, a lap szerint azzal a hátsó szándékkal is, hogy privatizálhassák a létesítmények működtetését.
Vágólapra másolva!

A Pestisrácok.hu birtokába került, vélhetően Karácsony Gergelyhez is eljuttatott levélből megtudjuk, hogy a tavalyi év során a zuglói önkormányzat az egyik 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságából egy megalapozatlan értékbecslés alapján, de még annak megállapításait is felülírva, egy jogellenes felmondással, színlelt és semmis bérleti szerződéssel csökkentette az említett kft. törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben. Ez a lépés az önkormányzat saját gazdasági társaságát csődközeli helyzetbe sodorta, de ez nem volt fontos Karácsony Gergelynek, aki egy 2018. szeptember 25. napján kelt levelében felszólította a kft. ügyvezetőjét a bérleti szerződés megkötésére. Ez a szerződés háromhavi bérleti díjat határozott meg, amely 320 millió forintos összeget tett ki.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár a levélíró a neve mellőzését kérte a nyilvánosság előtt, továbbá az önkormányzati létesítmény nevét sem írta le, a Pestisrácok.hu megtudta: valós ügyről van szó, az érintett pedig a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft., amely az egyik olyan utolsó önkormányzati intézmény, a helyi sportpályák és sportcentrum között az egyik utolsó olyan értékes önkormányzati ingatlan, amit eddig nem mertek áruba bocsátani.

Érdekes összevetni az összeget azzal, hogy a bérleti díj összege a teljes 2019-es évre összesen 137 millió forint lett volna, így viszont három hónapra 320 millió forintot állapítottak meg a döntés következményeként.

A bérleti szerződés tárgyát képező ingatlanokat a döntést megelőzően az önkormányzat egy harmadik fél részére ingyenesen kívánta használatba adni 15 évre, teljes egészében figyelmen kívül hagyva a kerület lakosainak érdekeit.

A kft. ügyvezetése kényszerpályára került, hiszen Karácsony Gergely írásos felszólításának következményeképpen alá kellett írnia a bérleti szerződést, ezért átutalták a 320 millió forintot, mely az önkormányzat bankszámláján jóváírásra került. A pénzösszeg beérkezése után hat nappal az önkormányzat a kft. részére egy szabálytalanul kiállított számlával – ahol a fizetési határidő előbb jár le, mint ahogyan a sztornó számla kiállításra került – felrúgta az aláírt szerződést, azonban egyetlen forintot sem fizetett vissza a kft.-nek.

Az önkormányzat saját belső ellenőrzése is megállapította a jogsértést jelentésében, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy az átutalt pénz megérkezett az önkormányzat számlájára,

akik egy héttel később, 2018. október 2-án egy sztornó számlát állítottak ki a bérleti szerződés megszűnésére tekintettel. Kétszeresen fájdalmas a zuglói polgárok számára, hogy a bérleti szerződés megszüntetéséről semmilyen képviselő-testületi döntés nem született, így az akció Karácsony Gergely magánszáma volt, egyszemélyes döntést hozott tehát az ügyben. Ezek alapján él a gyanú, hogy

Karácsony Gergely célja nem egy bérleti szerződés megkötése volt, hanem a kft. törzstőkéjének a direkt elvonása lebegett a szeme előtt; a lépéssel alighanem a tavaly óta a fizetésképtelenség határán táncoló önkormányzat kimutatásait akarták kozmetikázni, vagy kikényszeríteni a sportcentrum átengedését a polgármester valamelyik lieblingjének.

Az eseményeket követve nem csoda, hogy a fővárosban Zugló az egyetlen olyan önkormányzat, amely ellen bírósági fizetésképtelenségi eljárás van folyamatban.

Emlékezetes: hasonlóan bizonytalan kezekre utaló, törvénysértés gyanúját felvető és zűrös ügy volt, amikor Karácsony Gergely polgármester – szintén a testület háta mögött, magánakcióban – hivatalos felszólítással megkísérelte kétszázmillió forinttal megkurtítani a zuglói szakorvosi rendelőintézet büdzséjét, majd amikor kiderült, hogy emiatt azt be kell zárni, gyorsan visszatáncolt, és csak ötvenmillió forintot vont el – írja a Pestisrácok.hu.