Itt a levélszavazás menetrendje az EP-választásra

Ep választás hirdetmény
Budapest, 2019. március 11. Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán levélben szavazóknak figyelniük kell arra, hogy pontosan töltsék ki az azonosításukhoz szükséges nyilatkozatot: azt írják is alá, és ne felejtsék el leragasztani a borítékot, mert ennek hiányában a szavazatuk érvénytelen lesz.
Vágólapra másolva!

A május 26-ai európai parlamenti választáson a külföldön élő, sem magyarországi, sem más uniós tagállamban állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Hogyan tehetik ezt meg? Az MTI beszámolójából kiderül:

  • Május 2-áig lehetett regisztrálni, az NVI összesen 115 787 levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.
  • Az NVI azt követően juttatta el a választókhoz a szavazási levélcsomagokat, hogy jogerőssé vált a szavazólap képe. Az NVI által összeállított szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot (ez eltér a magyarországi szavazás szavazólapjától, mert az pecsét nélkül érvényes, így ezen nem szerepel a pecsét helye, a szavazatok gyors összeszámlálását segítő szkennelést pedig két sötét négyzet segíti), a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot és a válaszborítékot (az NVI-nek címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást. A választópolgár csak egy listára szavazhat, és csak akkor érvényes a voksa, ha két egymást metsző vonallal szavaz.
  • A szavazólapot ezt követően a kis borítékba kell helyezni, és a borítékot le kell zárni. A le nem zárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.
  • Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie az azonosító nyilatkozatot. Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben megadott adatokkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz. A szavazólapot tartalmazó borítékot és az azonosító nyilatkozatot a válaszborítékba kell zárni. Egy válaszborítékba csak egy nyilatkozatot és egy szavazólapot lehet tenni, ha egy válaszborítékba több nyilatkozat vagy szavazólap kerül, valamennyi voks érvénytelen lesz. A válaszborítékot is le kell ragasztani, ami azért fontos, hogy a borítékból ne lehessen se kivenni, se beletenni más szavazatot.
  • A szavazási levélcsomagokat 85 ezer választónak postán juttatta el az NVI, 30 ezren személyesen szeretnék átvenni.
  • Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, május 13-ától tehették meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).
  • A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre. A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től 24-ig munkanapokon, illetve a 132 külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt és Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen.
  • Fontos kitétel, hogy hiába létesít magyarországi lakcímet a külhoni szavazó, nem szavazhat személyesen és levélben is, tehát nem szavazhatnak kétszer a lakcímet létesítő levélben szavazók