Ma 25 éve ért véget a rémálom, amit a "skálás" gyilkosok indítottak

Skálás gyilkosság Bene László  Donászi Aladár helyszínelés
Miután elfogták Donászi Aladárt, visszavitték a gyilkosságok helyszínére.
Vágólapra másolva!
Pontosan 25 éve fogták el a két hírhedt bűnözőt, a skálás gyilkosság két elkövetőjét. Donászi Aladár és Bene László négy embert ölt meg, köztük egy rendőrt is. Bene László később azt nyilatkozta, hogy az egész csak egy játék volt. 
Vágólapra másolva!

Donászi Aladár 1954 augusztusában született Pécsett. Ügyész apja és pedagógus anyja nem éppen bűnözői pályát szántak fiúknak, akit az érettségi után felvettek a pécsi egyetem jogi karára. De az egyetem helyett inkább egy katonai főiskolára ment, és meg is házasodott 19 évesen. Tüzértisztként kezdett el dolgozni a Magyar Néphadseregnél. A katonaságra azonban nem munkaként tekintett, hanem egy lehetőségként.

Arra, hogy megtanulja használni a fegyvereket.

A jó körülmények között nevelkedő fiatal férfi ugyanis már ekkor eldöntötte, hogy ő lesz Magyarország egyik leghírhedtebb bűnözője. 25 évesen rabolt először: fogta a fegyverét, és

megszökött a szolgálatból, hogy kiraboljon egy OTP-fiókot Budapesten, az Irinyi utcában.

372 ezer forintot szerzett. A tervébe azonban hiba csúszott, és a rablás másnapján elfogták, majd 12 év fegyházra ítélték. A büntetését a szegedi Csillag börtönben töltötte, ahol megismerkedett későbbi társával, Bene Lászlóval. Ő szintén értelmiségi családba született, hegedűművész apával és tanárnő anyával. Szülei nagy reményeket fűzhettek hozzá, éppen ezért is volt érthetetlen, hogy egy kisstílű, visszaeső bűnöző lett belőle, akit lopások, autólopások miatt ítéltek hat év börtönre. Állítólag már az általános iskolában is órát lopott.

A két férfi a börtönben kriminalisztikai könyveket olvasott, és folyamatosan tájékozódtak a rendőrségi nyomozásokról. Így dolgoztak ki egy részletes tervet arra, hogy milyen bűncselekményeket követnek majd el szabadulásuk után.

Donászi írnokként dolgozott a börtönben, írásai pedig rendszeresen megjelentek a fegyház újságában. Jó magaviselettel három évvel a teljes büntetése lejárta előtt szabadulhatott, 1989-ben. Bene akkor már négy éve szabadlábon volt. Megkeresték egymást, aztán nekiálltak a tervezett bűncselekmények megvalósításának. Dohánylerakatókat raboltak ki. Így szereztek a későbbi rablásokhoz tőkét. Összesen 16,5 millió forint értékű dohányt raboltak össze Kaposvárról, Egerből, Bajáról, Veszprémből, Pápáról és Szekszárdról. Akkoriban Bene élettársa egy trafikban dolgozott, így tudták eladni a nagy értékű dohányárut. De hiába szereztek annyi pénzt, Donászinak túlságosan alantas volt a dohánylopás, valami nagyobb bűncselekményt akart elkövetni, hiszen egy rettegett bűnöző akart lenni. Ez több vitát is eredményezett Bene és közte, ugyanis utóbbi beérte volna a kisebb lopásokkal is. Donászi a kezébe vette az irányítást: áligazolványt szerzett magának a profi hamisítótól, Rácz Józseftől. A férfi így álnéven tudott fegyvereket venni egy bécsi üzletben. A fegyvereket pedig nem sokkal később használta is.

Donászi hamis, más nevére szóló, az ő fényképével ellátott igazolványa Fotó: Urbán Tamás


Az első rablógyilkosság

Donászi élettársának volt egy játékterme, ahová a férfi volt cellatársát, Juranovics Pált is felvette. Ő beszélt Donászinak arról, hogy a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalathoz hogyan szállítanak pénzt. Donászi kapott az alkalmon. Az ecseri piacon vett egy parókát, álbajuszt és napszemüveget, hogy álcázza magát, majd felderítette a terepet. Megtervezte a rablást, a menekülő útvonalat, és autókat lopott Szegvári Gyulával. Az akcióra magával vitt egy 9 mm-es pisztolyt.
1991. június 12-én reggel leparkolt a győri vízműnél, átöltözött, és felvette a parókáját. 8:10-kor megérkezett a pénzszállító autó. Donászi úgy tett, mintha ő is munkás lenne, és elsétált a három pénzkísérő mellett. A lépcsőfordulóban megállt, visszafordult és rászegezte pisztolyát a pénzszállítókra. A náluk lévő táskát követelte, amit a pénzt vivő portás, Hollós János a férfi elé dobott.

Csakhogy Donászi még azelőtt lőni kezdett, hogy a táska földet ért volna, mert mindenáron emberen is ki akarta próbálni a fegyverét.

A mellkasán találta el Hollóst, akinek testén átment a golyó. Abban a pillanatban ért oda egy szolgálaton kívüli rendőr, Ősz Zsigmond. Azonnal előrántotta fegyverét, és célba vette Donászit. Tűzharc alakult ki kettejük között, amelyben a rendőr súlyosan megsérült. Odavonszolta magát a telefonközpontba, de Donászi utánament, és fegyverével tovább ütötte. Aztán fogta a pénzes táskákat és elmenekült.

A mentősöknek sikerült megmenteni Hollós életét, de a segítségére siető rendőr, Ősz Zsigmond olyan súlyosan megsérült, hogy később a kórházban meghalt.

Ebben a rablógyilkosságban Bene még nem vett részt, de egy évvel később már ő is beszállt abba a támadásba, amely miatt mindketten hírhedt gengszterekké váltak.

A „skálás" gyilkosság

A két férfi sokáig tervezte a következő rablásukat. Olyan információkhoz jutottak, miszerint a Budai Skála áruház bevételét mindig taxival viszik ki.
1992. május 11-én reggel felvették a parókákat, álbajuszokat. Bene beállt autójával a pénzt szállító taxi elé a Vak Bottyán utcában, a parkolóból kitolatva.

A taxis megállt, Donászi pedig odalépett, feltépte a hátsó ajtót, és a benne ülő 23 éves egyetemista, Sádt Győző fejébe röpített egy golyót anélkül, hogy bármit mondott volna, vagy kérdezett volna tőle.

Bene pedig a taxisofőrre és a mellette ülő pénzkísérőre támadt rá fegyverével. Elvették a pénzes táskát, és elmenekültek a helyszínről. Csakhogy a rossz táskát vitték el: azt ragadták meg, amelyben a többi, üres zsákot szállították, és így pénz nélkül maradtak.

Bene László 1995 áprilisában interjút adott a Kurírnak. Forrás: Arcanum Forrás: Arcanum

A taxisofőr és a pénzkísérő túlélte a támadást. Az egyetemista - aki érettségi után a Skálában dolgozott, és egyik feladata az volt, hogy el kellett vinnie a bevételt a Nemzeti Bankba, a váltópénzt pedig visszaszállítania az áruházba – életéért órákig küzdöttek az orvosok, de végül a kórházban meghalt. Talán még ma is élne, ha a főnökei engedték volna, hogy felmondjon, ugyanis már nem akart az áruházban dolgozni, de megkérték, hogy egy hónapig maradjon, amíg az utódját meg nem találják.

A támadás után „skálás gyilkosokként" emlegették csak a két férfit.

Benét később be is hívták kihallgatásra, de mivel egy hihető alibit adott elő, a rendőrök elengedték. Így újra összeállhatott a páros, hogy raboljanak.

Orvvadászoknak nézték a rablógyilkosokat?

Néhány hónap múlva, november 8-án ismét lecsaptak Donásziék. Sárszentmihály külterületén, az erdőben, nem messze Bene László seregélyesi házától gyakorolták a lövészetet. Így akartak felkészülni a következő rablásra. Azt tervezték, hogy kirabolják a Kincsesbányai Bányavállalat pénzszállítóját, ezért tesztelték, hogy mekkora kárt okoz fegyverük egy autóban. Azzal viszont nem számoltak, hogy a közelben vadászok lehetnek. Nyolcan madarakat hajtottak, amikor meghallották a lövéseket. Azt hitték, hogy orvvadászok vannak az erdőben. Amikor megzavarták a két férfit, veszekedni kezdtek, és tűzpárbaj alakult ki köztük. Legalábbis a hivatalos adatok szerint így történt, de kiderült, hogy oldalról és hátulról lőtték meg a vadászokat, két embert, nem szemből, azaz kérdéses, hogy valóban tűzpárbaj volt-e köztük.

A rendőrök megvizsgálták a töltényeket is: ekkor már tudták, hogy a győri, a skálás és a sárszentmihályi gyilkosok megegyeznek.


Az újpesti rablás

Donászi és Bene várt még néhány hónapot, aztán 1993. január 22-én újra raboltak. Akkor az újpesti Alfa Áruház pénzszállítója volt a célpontjuk. Azonban ekkor már nem volt felhőtlen a két férfi viszonya. Bene tartotta volna magát a tervhez, és nem feltétlenül akart gyilkolni, de Donászi élvezte, ha lelőhetett egy embert. Azt vallotta, hogy csak így tudják megfélemlíteni és megadásra késztetni a többieket.
Az volt a legújabb tervük, hogy miután a pénzszállító felvette a bevételt, lecsapnak rá. Csakhogy a vártnál előbb végeztek a pénzkísérők, így a szállítók útját nem tudták elállni az Arady utcában. Bár még messzebb volt a pénzszállító autótól, Donászi elindult feléjük, és már lőtt is sörétes puskájából. Bene segíteni akart neki, odahajtott mellé az autójával, hogy felvegye, de Donászi ösztönösen az ő autójába is belelőtt.

A kocsi belobbant, és Bene arca megsérült.

A sebek olyan súlyosak voltak, hogy elmentek a Corvin Kórház egyik sebészéhez, aki titokban, 15 ezer forintért meg is műtötte a férfit.

Miután elfogták Donászi Aladárt, visszavitték a gyilkosságok helyszínére Fotó: Urbán Tamás


A félresikerült rablás is közrejátszott abban, hogy a két férfi egyre jobban eltávolodott egymástól, nemcsak lelkileg, de fizikailag is. Donászi ugyanis külföldre utazott, és ott próbált meg új életet kezdeni az idegenlégiónál. Csakhogy nem volt megfelelő állapotban, és egészségügyileg alkalmatlannak minősítették. Kénytelen volt visszatérni Magyarországra.


Az utolsó akció

1993. november 13-án Budapesten, a Soroksári úti 1-es számú postát szemelték ki. Bene csak sofőr volt ekkor, de az adrenalinfüggő Donászi természetesen a rablás mellett döntött. Míg Bene a kocsinál várt, a másik rabló 15 millió forintot szerzett, és ezúttal senkit sem ölt meg. Azután egy jó darabig bujkáltak, és nem akartak újabb rablást elkövetni. Valami mást viszont igen. Az amúgy is paranoiás Donászi megtudta, hogy Szegvári Gyula, aki a kocsilopásban segített nekik, beszélt a barátnőjének a bűncselekményeikről.

A páros szerint túl sokat tudtak, ezért úgy döntöttek, hogy Soroksár egy elhagyatott részére csalják a nőt, megölik, a fejét pedig levágják és egy vödör betonba teszik, testét pedig elássák.

1994. május 5-én végeztek volna vele, de a rendőrök megelőzték, pontosabban elfogták őket. Így ért véget a „skálás" gyilkosok ámokfutása.

A nyomozók az utcán helyszínelnek Fotó: Urbán Tamás

A nyomozás, és ami utána jött

A rendőrök már Tóth Tamás és Izsó László, a két vadász megölése után tudták, hogy ugyanazok a gyilkosok, akik a győri rendőrrel is végeztek, és akik a Skála áruháznál lelőtték az egyetemistát. Folyamatosan szűkítették a kört, míg végül Bene László és Donászi Aladár került a célkeresztjükbe.
Ennek ellenére több ponton is hibáztak a nyomozók.

  • Amikor a két fiatal vadászt lelőtték, harmadik társuk, Kovács János ért a helyszínre leghamarabb a vadászok közül. Vallomásában elmondta a rendőröknek, hogy a két rablógyilkoson kívül látott még három terepruhás férfit is, akik közül az egyik sántított, és amikor észrevették őt, beszálltak az autójukba, és elhajtottak az erdőn át. De a férfit végül hamis tanúzással gyanúsították meg.
  • Később, 1993 márciusában az egyik napilap névtelen levelet kapott, amelyben a rablógyilkosok összes gaztette le volt írva. Bár a rendőrség megkapta a szerkesztőségen keresztül azt a levelet, mégsem kezdtek vele semmit, mert egyszerűen nem vették komolyan azt.
  • Aztán az utolsó rablás után az egyik postai dolgozót gyanúsították meg, sőt, le is tartóztatták.
Dr. Balatoni István vezérezredes tájékoztatót tart Donászi Aladár és Bene László elfogásáról 1994 májusában Forrás: MTI/Matusz Károly

Benét Seregélyesen, a romos házában bujkálva, míg Donászit Budapesten fogták el. Utóbbi még akkor sem vette komolyan az egészet, és azt mondta, hogy hadifogolynak érzi magát. Arra számított, hogy a kegyetlen gyilkosságok és a rablások miatt majd egyfajta vezér lesz a börtönben, aki irányítja a többi elítéltet.

A bíróság 1995 januárjában mindkét bűnözőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte volna, de mivel az akkori törvények szerint nem volt tényleges életfogytiglani, 20 év múlva szabadulhattak volna.

Donászi a terveivel ellentétben a börtönhierarchia csúcsa helyett egy bekamrázott magánzárkába került a Sopronkőhidán. Legkorábban 2014-ben szabadulhatott volna, de mindössze hét évet bírt a magánzárka magányában.

2001. augusztus 10-én este fogott egy borotvapengét, és átmetszette vele bal oldali nyaki ütőerét, majd percekkel később elvérzett.


Bene László is magánzárkában kezdte meg büntetése letöltését. 10 év után helyezték át. Ez alatt az idő alatt egyszer sem tanúsított megbánást, ami a saját veszte lett, ugyanis hiába járt le 2014-ben a büntetése, a szakemberek alkalmatlannak ítélték arra, hogy visszakerüljön a társadalomba. 2016-ban szabadulási kérelemmel fordult a bírósághoz, de nem engedték ki. Aztán tavaly már úgy döntött a nyomozási bíró, hogy szabadlábra bocsájtható, de a másodfokú bíróság ismét megtagadta ezt a döntést.

Bene László RTL


Bene a szegedi Csillag börtönben már több interjút is adott. Az egyikben arról beszélt, hogy mindig is gengszternek tartotta magát, de nem sorozatgyilkosnak.

Egy-egy akció során úgy érezte, hogy egy utcai harcban vannak, és félre akart állítani mindenkit, aki az útjában áll. Ezért lőtte le Tóth Tamást is. Elmondása alapján a fiatal férfi elé állt, és azt mondta neki, hogy „megvagy, Bene!".

- mondta el korábban Tóth Tamás apja.

Bene egy, a 888.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy boldog a börtönben, és ha kikerülne, nem érdekelné, ha megbélyegeznék az emberek. Amikor arról kérdezik, hogy hiányzik-e neki a társa, Donászi, azt mondja nem, és hogy nem volt szoros kapocs kettejük között,

az egész csupán egy játék volt.