A kisebbségvédelem nem nyert még polgárjogot az EU intézményein belül

Vágólapra másolva!
Dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a romániai helyzetről, arról, hogy mit is jelent az ottani miniszterelnök és államfő vitája, de szóba kerültek általános európai kisebbségi ügyek is.
Vágólapra másolva!

A politikus, aki korábban Csíkszeredán volt főkonzul elemezte a romániai helyzetet, pontosabban azt, ami most a román miniszterelnökkel történt, aki Washingtonban járva jelentette be, hogy az országa izraeli nagykövetségét áthelyezik Jeruzsálembe, ám ezt Johannis államfő megcáfolta. A két politikus közti ellenszenv okát a román belpolitikában kell keresni a képviselő szerint, amelyik igen megosztott, az ellenfelek sűrűn használnak erős kijelentéseket egymásra.

Zsigmond Barna Pál véleménye szerint ez igen méltatlan vita, hiszen ha eldöntöttek valamit, akkor azt végig is kell vinni, ahogy azt Magyarország tette a jeruzsálemi kereskedelmi kirendeltség megnyitásával.

A romániai helyzethez hozzátartozik az is, hogy ott nem csak EP választások lesznek idén, de államfőt is választanak, ami azért is fontos, mert a román elnöknek igen széles jogkörei vannak. Klaus Johannis a hírek szerint egy újabb ciklust kitöltene, még azt nem lehet tudni, hogy ki lesz a kihívója, jelenleg többen is aspirálnak erre. A mostani vita nem kellemes, főleg annak a fényében, hogy Románia jelenleg az Európai unió soros elnöke éppen.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.