Nagy béremelés jön a központi közigazgatásban

közszféra, leépítés, elbocsájtás
Szeged, 2015. december 9. A Csongrád Megyei Kormányhivatal 1,2 milliárd forintból felújított központi épületének ügyféltere 2015. december 9-én. A Schöner Ervin tervei alapján, 1961-ben épült hatemeletes épületben az országban egyedülálló integrált ügyfélszolgálat működik. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Átlagosan 30 százalékos béremelésre számíthatnak a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők márciustól – értesült az Origo. Az érintettek a megemelt fizetésüket január 1-jei határidővel visszamenőlegesen kapják meg. A béremelés alapja, hogy a kormány jelentősen csökkentette a bürokráciát és versenyképesebbé tette a közigazgatást. Ezzel a versenyszférát is segítette, ahol csökken a munkaerőhiány.
Vágólapra másolva!

A kormány egy olyan rendszert szeretne működtetni, amelyben nem termelődik újra a bürokrácia – mondta korábban a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs azt mondta, a lezajlott létszámcsökkentés megteremtette a harmincszázalékos béremelés előfeltételeit a közigazgatásban. Elszámoltatható, felelősségteljes, semleges, professzionális, 21. századi közigazgatást működtetünk, amely nem az ország versenyképességének a gátja – fogalmazott az államtitkár.

Ez a 30 százalékos tervezett béremelés januártól meg is valósul, a közigazgatásban dolgozók a márciusi fizetésükkel már visszamenőlegesen megkapják a pénzt.

A kormány szerint csak annyi közalkalmazottra van szükség, amennyi a hatékony működéshez szükséges, de

ezeknek a szakembereknek versenyképes bérezésben kell részesülniük.

Egyre inkább teljesítményelvű, hatékony, szolgáltató, állampolgárbarát, az ország versenyképességét támogató professzionális közigazgatást szeretne működtetni a kormány.

A cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen magasabb bérért.

Jelentős béremelést kapnak a központi közigazgatásban dolgozók Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

30 százalékos béremelés jön

A kormány a hatékony állam érdekében évek óta csökkenti a bürokráciát. Ennek keretében a minisztériumokban 2600, a háttérintézményeknél további 4210 álláshely szűnt meg. Összességében 18 százalékos volt a státuszok számának csökkentése.

A kormány lépésein látszik, hogy a kisebb bürokrácia pártján áll, ezzel együtt anyagilag is megbecsült köztisztviselőket szeretne.

Új államfelfogási modell

A kormány 2010 óta új államfelfogási modellt vezetett be, és megerősítette az állam szerepét. Az állam szabályozza a munka világát, járuljon hozzá a család szerepének felértékeléséhez, professzionális közigazgatást működtessen, mérsékelje a bürokráciát – ezek a legfőbb szempontok.

Teljesítményelvű, szolgáltató, állampolgárbarát, hatékony, az ország versenyképességét támogató közigazgatási rendszer alakult ki.

A kormány a korábban bemutatott lépésekkel párhuzamosan működteti a Karrier Híd Programot, amelynek a célja a versenyszféra munkaerőhiányának minőségi munkaerővel való kiszolgálása. A program elemei jelenleg is elérhetők, többek között munkaerőpiaci szolgáltatásokat biztosítanak annak érdekében, hogy az érintettek megtalálják a képességeiknek, készségeiknek leginkább megfelelő munkaköröket, és elhelyezkedjenek a versenyszférában. Az igénybe vehető szolgáltatások között megtalálható a munkatanácsadás, pályatanácsadás, karriertervezés, illetve karrierkonzultáció álláskeresési stratégiákról és módszerekről.

A központi közigazgatásban most már annyian dolgoznak, ahány emberre szükség van, az ott lévők munkahelye biztonságban van, ezzel együtt az anyagi elismertségük is nő.